ÖTV indirimi hangi otomobillere gelecek? Hangi otomobiller ÖTV indirimden faydalanacak? Fiyatı düşecek ve çıkacak olan arabalar hangileri? Wolkswagen, Renault ve Opel etkilenir mi?

Araç sahibi olmak isteyen vatandaşlar Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi konusundaki gelişmeleri takip etmeye devam ediyor. Peki ÖTV indirimi hangi otomobillere gelecek? Hangi otomobiller ÖTV indirimden faydalanacak? Fiyatı düşecek ve çıkacak olan arabalar hangileri? Wolkswagen, Renault ve Opel etkilenir mi? Tüm soruların yanıtı haberimizde...

26.07.2022-10:02 - (Son Güncelleme: 26.07.2022-10:02)

Araç sahibi olmanın hayalini kuran binlerce vatandaş, son zamanlarda oldukça artan araç fiyatları sebebiyle bu hayallerini çöpe attı. Sıfır araç fiyatlarının 400 bin TL’den başladığı ülkemizde insanlar sıfır araçlardan vazgeçerek ikinci el araçlara yönelse de durum orada da pek iyi değil. Fakat son günlerde hükümetin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi konusundaki olumlu tavrı vatandaşların umutlanmasına sebep oldu. Peki ÖTV indirimi hangi otomobillere gelecek? Hangi otomobiller ötv indirimden faydalanacak? Fiyatı düşecek ve çıkacak olan arabalar hangileri? Wolkswagen, Renault ve Opel etkilenir mi?

ÖTV indirimi hangi otomobillere gelecek?

Döviz kuru, koronavirüs salgını, çip krizi ve diğer pek çok sebepten dolayı son yıllarda Türkiye’deki araç fiyatlarında oldukça büyük fiyat artışları yaşandı. Özellikle çip krizi sebebiyle dünya genelinde otomobil üretiminin azalması kendi otomobili olmayan Türkiye’ye de kötü şekilde yansıdı.

2022 yılının başlarında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrah düzenlemeleri ile beraber sıfır otomobil fiyatlarında bir nebze de olsa indirim olmuştu. Fakat son haftalardaki güncel rakamlara göre Türkiye’de sıfır bir otomobile binmek isteyen kişilerin ortalama 400 bin TL’yi gözden çıkarması gerekiyor. Fakat son günlerde konuşulan ÖTV indirimiyle beraber bu fiyatlar aşağıya çekilebilir. 

ÖTV indiri

Fiyatı düşecek ve çıkacak olan arabalar hangileri?

ÖTV indirimi söylentileri konusunda konuşan OSD Başkanı Cengiz Eroldu, ‘’ ‘ÖTV'yi indirelim' demek doğru gelmiyor bana. ÖTV konusunda en güncel bilgiye Maliye Bakanlığı sahip. Hangi vergi diliminde ne kadar araç satılıyor bizden daha iyi biliyorlar. Şu anda da Türkiye'de belli bir talep var. O talep bu kadar hızlı devam ettiği müddetçe ve bir de ülkenin mali bilançosunu düşündüğümüz zaman ÖTV indirimi çok rasyonel gelmiyor açıkçası. Ama belli bir noktadan sonra talep düşmeye başlayacak, o zaman konu değerlendirilebilir diye düşünüyorum. Bunu OSD Yönetim Kurulu'nda tartışmadık ama bu benim kişisel fikrim bu yönde" ifadelerini kullandı.

Resmi Gazete’de ÖTV kararı yayımlandı

Resmi Gazete’nin 26 Temmuz 2022 Salı günü sayısında yayımlanan Özel tüketim vergisi (ÖTV) (II) sayılı liste uygulama genel tebliğinde yapılan düzenlemeyle Cumhurbaşkanı'na motorlu araç ÖTV oranları ve matrahlarının alt ve üst sınırlarını 3 katına kadar artırma ve sıfıra indirme yetkisi tanındı. Yapılan düzenlemeyle maddedeki "Bakanlar Kurulu" ibaresi "Cumhurbaşkanı olarak değiştirildi ve ÖTV sayılı listede önceki uygulamada Bakanlar Kurulu'nun "motorlu araçların ÖTV oranlarını bir katına artırma veya sıfıra kadar indirme" yetkisi, Cumhurbaşkanınca "ÖTV oranları ve matrahlarının alt ve üst sınırını 3 katına kadar artırma veya sıfıra indirme" olarak yeniden düzenlendi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal