Otomobilde bir sorumluluk daha! ÖTV ödememek için şart…

Otomotiv sektöründe yeni bir uygulama geliyor. İthalatçılar ve bayisi konumundaki mükelleflere teminat zorunluluğu getirildi. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte mükellefler, ithalat yapabilmek için 66 milyon lira teminat verecek. Yetkili distribütörler ve bayiler bu yükümlülüğün dışında kalacak.

14.01.2023-13:31 - (Son Güncelleme: 14.01.2023-16:19) Otomobilde bir sorumluluk daha! ÖTV ödememek için şart…

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği" Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğle Bakanlığın, ilgili kanun kapsamında tanımlı bulunan motorlu araç ticareti yapan mükelleflerden teminat alma yetkisinin usul ve esasları belirlendi. Bu kapsamda belirli bir taşıt markasının distribütörü niteliğinde bulunmayan münferit ithalatçı mükellefler ve bunların bayileri teminat uygulaması kapsamına alındı. Kapsamda bulunan mükellefler, ithalat yapabilmek için 66 milyon lira teminat vermek zorunda olacak.

Münferit ithalatçı mükelleflerin, İthalatla özel tüketim vergisi (ÖTV) ödemeksizin işlem gerçekleştirmek için sahip olması şart belgeyi alabilmeleri hususunda karşılamaları gereken şartlar da belirlendi.

Bayiler düzenlemenin dışında tutulacak

Buna göre, bu ithalatçıların, asgari 5 milyon lirası ödenmiş sermayeye sahip olmaları, belge için başvuru tarihinden önce en az üç takvim yılı boyunca motorlu araç ticaretiyle uğraşmış olmaları ve asgari beş çalışanları olmak zorunda.

İthalat yapabilmek için 66 milyon lira teminat verecek.

İthalatçıların, haklarında, belge talep tarihinden önceki son 5 yıl içinde sahte/yanıltıcı belge kullanıldığına/düzenlendiğine veya gümrük idarelerince adli işlem yapılması gerektiği mütalaasıyla adli makamlara intikal ettirilmiş bir fiilin veya ithalat işleminin olduğuna dair tespitte bulunulmamış olması, belge talep tarihi itibarıyla vergi borcu bulunmaması kriterlerini taşımaları gerekecek.

Düzenleme önümüzdeki ay yürürlüğe girecek

Motorlu taşıt üreticilerinin yaptıkları yazılı sözleşmeler kapsamında ilgili taşıt markasına ait motorlu araçların Türkiye'de dağıtımı ve satışı konusunda yetkilendirilmiş olan distribütörler veya bunların distribütörlük kapsamında bulunan bayileri için ise teminat yükümlülüğü bulunmuyor.


Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal