Otomobil satışına '6 ay ve 6 bin kilometre' sınırı nedir? Hangi araçlarda uygulanacak? 2.el otomobil piyasasında fiyatlar düştü mü?

Bir süredir gündemde olan 2.el araba piyasasındaki fahiş fiyatlar hakkında Bak Muş’tan açıklama geldi. Muş, "İlk tescilden sonra şirketler, galeriler, rentacarlar 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeden aldıkları sıfır araçları satamayacak" dedi. Otomobil satışına '6 ay ve 6 bin kilometre' sınırı nedir? Hangi araçlarda uygulanacak? İşte detaylar…

10.08.2022-13:10 - (Son Güncelleme: 10.08.2022-14:49) Otomobil satışına '6 ay ve 6 bin kilometre' sınırı nedir? Hangi araçlarda uygulanacak? 2.el otomobil piyasasında fiyatlar düştü mü?

Pandemi süreci ile beraber, otomobil sektöründe yaşanan fiyat artışlarının önüne geçmek için, yeni bir düzenleme yapıldı. Yapılan düzenlemeye dair açıklamalarda bulunan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "İlk tescilden sonra şirketler, galeriler, rentacarlar 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeden aldıkları sıfır araçları satamayacak" dedi. 

Otomobil satışına '6 ay ve 6 bin kilometre' sınırı nedir?

Bakan Muş’un açıklamaları sonrasında birçok kişi '6 ay ve 6 bin kilometre' sınırı nedir? Sorusunu araştırmaya başladı. Bakan Muş yeni güncelleme hakkında yaptığı açıklamada;  “Bir bakıyorsunuz sıfır ikinci el araç ilanları var. Dolayısıyla yeni araç alınıyor ve üzerine daha büyük rakam konularak satılıyor. Otomobil fiyatlarında birbirini tetikleyen durum söz konusu. Yönetmeliği hazırladık. İlk tescilden sonra şirketler, galeriler, rentacarlar için 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeden aldıkları sıfır araçların satışına kısıtlama getiriyoruz. Gerçek anlamda ihtiyacı olanlar alsın. Gerçek anlamda ikinci el olacaktır böylece. Şirketlerde ortak fiyat belirleme veya piyasayı manüpile gibi konular varsa o Rekabet Kurulu’nun görev alanı ve soruşturma açtı, inceliyor. Varsa yanlışlık gereğini yapar yoksa kapatır. Yönetmelik yayınlandıktan sonra vatandaşın birinci elde daha fazla erişime ulaşacağını düşünüyoruz. İkinci el sıfır diye bir ilanla karşı karşıya kalmayacağız” ifadelerini kullandı. Böylece galeriler elinde bulunan araçları 6 ay geçmeden satamayacak. Aracın 2.el olarak değerlendirilmesi için ise en 6 bin kilometresi olması gerekecek. 

Hangi araçlarda uygulanacak?

Bir diğer merak edilen soru ise yeni uygulamanın hangi araçlar üzerinde geçerli olacağı. Bu uygulama sıfır araç ve 2.el araç piyasasındaki haksız rekabeti önlemek için, 2.el araç satan galeri ve rentacarlarda uygulanacak. 

2.el otomobil piyasasında fiyatlar düştü mü? 

Yapılan yeni düzenlemenin 2.el araba fiyatları üzerinde nasıl bir etkisi olacağı ise merak konusu oldu. Uzman isimler yeni düzenlemenin fiyatları düşüreceği yönünde değerlendirmelerde bulundu. 

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal