Otomobil piyasasında fiyatlar erimeye başladı: Al-satçı stokçulara darbe

Hükümetin aldığı yeni sıkı denetim kararları ve kredi faizinin yükselişi otomobil piyasasındaki fiyatları hızlıca etkiledi. Fırsatçıların adeta yuva yaptığı sektörde fahiş fiyat köpüğü dağılmaya başlamışken, satılıkta duran ikinci el araçların sayısı ise rekor kırdı.

19.10.2023-16:48 - (Son Güncelleme: 19.10.2023-17:47) Otomobil piyasasında fiyatlar erimeye başladı: Al-satçı stokçulara darbe

Haber 7’de yer alan habere göre, pandemi sonrası dönemde tedarik sıkıntısı ve fiyatlardaki yükseliş sonucu fırsatçıların tünediği Otomobil sektöründe,  yeni alınan kararlarla birlikte dengeler değişiyor.

Hükümetin son dönemde attığı adımlar otomobil piyasasında kararlılıkla etkisini göstermeye başladı. 

Son 2 yıldır yaşanan fahiş fiyat, araç bulmakta sıkıntı, sıfır araç stokçuları, aksesuar zorunluluğu, ikinci el araç fiyatının sıfırından daha yüksek olması gibi sorunlarla otomobil satışları gündemden düşmüyordu. 

Balon fiyatlar fırsatçıların elinde patladı

Alınan önlemlerle stokçular piyasadan bir bir çekilirken sıfır otomobiller bollaştı. Al-sat ikinci el piyasası ise artık sinek avlıyor.

İkinci el satılık araç sayısı 1 milyonu buldu

İkinci el otomobil sektöründe oldukça sakin giden satışlar, yalnızca bir ilan sitesinde toplam satılık araç sayısının Eylül 2023’te 929.148 adetle rekor kırmıştı. Şimdi bu rakam 959.625 ile rekor tazelerken, satılık ikinci el otomobil ilanı ise 507.335 adetten 527.498’e yükseldi.

otomobil fiyatları


Satışlarda beklenen artış henüz yaşanmadı

Fiyatlardaki düşüşten sonra satışlardaki artış devam ediyor. Bu satılık araç sayısının hızla artmasına rağmen istenilen düzeyde alıcı bulunamadığı olarak yorumlanıyor.

Alınan önlemler, kredi maliyetlerindeki yükseliş ve sıfır araç kampanyaları ikinci el otomobil piyasasında yüzde 20’ye varan fiyat düşüşleri sağlarken önümüzdeki dönemde fiyatlardaki düşüşün artması bekleniyor. 

Erdoğan açıkladı: Spekülatif fiyat artışları ortadan kalkıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde düzenlenen 26'ncı Geleneksel Tüketici Ödülleri Zirvesinde "Otomotiv piyasasında yaşanan spekülatif fiyat artışları ortadan kalkmaya başladı. Benzer bir tablonun konut ve kira fiyatlarında yaşanacağına inanıyoruz. Piyasanın dengesini bozan, fahiş fiyat artışlarına yol açan kişi ve kurumlara yönelik ağır yaptırımlar uygulayacağız. Fırsatçılık peşinde koşanlara nefes aldırmayacağız" ifadelerini kullandı. 


Yaren Eryılmaz
yareneryilmaz@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal