Volkswagen'in Türkiye Yatırımı Sektörü Canlandıracak

Alman otomotiv devi Volkswagen’in 1,3 milyar avro’luk yeni yatırım için Türkiye’yi tercih etmesi otomotiv sektörünü olumlu yönde etkileyecek. 5 bin kişi için doğrudan iş kapısı açacak olan yatırım, demir-çelik, plastik, cam, boya ve elektrik gibi yan sanayi sektörlerini de etkileyecek.

23.07.2019-16:30 - (Son Güncelleme: 23.07.2019-19:16) Volkswagen'in Türkiye Yatırımı Sektörü Canlandıracak

Alman otomotiv devi Volkswagen’in 1,3 milyar avroluk yeni yatırımını Türkiye’den yana kullanacağını açıklamasından sorna otomotiv sektöründe hareketlilik hissediliyor. Söz konusu yatırımın otomotiv sektörüne oluşturacağı katma değer ile birlikte doğrudan ve dolaylı olarak istihdama da katkıda bulunacak.

5 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANACAK  

Volkswagen’in ilk etapta 5 bin kişiyi istihdam edeceği yıllar içerisinde bu rakamı yükselteceği belirtiliyor. Öte yandan demir-çelik, lastik-plastik, cam, boya, elektrik ve elektronik gibi sektörlerde de istihdam artışları söz konusu olurken, en büyük atılımın pazarlama, tamir, bakım ve yedek parça sektörlerinde olacağı belirtiliyor.

2018 YILINDA 871 MİLYON $ YATIRIM  

Türkiye’de hali hazırda faaliyette olan şirketler, otomotiv sanayisinde 2016 yılında 1 milyar 131 milyon dolarlık yatırım yaparken, 15 Temmuz hain darbe teşebbüsü yatırımların bir sonraki senede 776 milyon dolara düşmesine sebep oldu. Fakat hükümetin sağladığı güvenli yatırım ortamı sayesinde tekrar yükselişe geçen yatırımlar 2018 senesinde 871 milyon dolara çıktı. Alman grubunun da Türkiye’ye gelmesiyle bu sayıların yine 1 milyar seviyelerinin üzerine çıkması bekleniyor.

SEKTÖRDE 52 BİN ÇALIŞAN  

Sektörde rekabet ortamının sağlanmış olduğu yatırımlar sonucunda istihdam sayısında da artışlar kaydediliyor. Otomotiv Sanayicileri Derneği’nin verilerine göre sektörde 2014 yılında 43 bin kişi istihdam edilirken, bu rakam geçen sene 52 bine çıkmıştı. Şirket bazında değerlendirildiğinde en fazla istihdam 7 bin 665 kişiyle Türk Otomobil Fabrikası A.Ş’de (TOFAŞ) olurken, onu 7 bin 419 kişiyle OYAK Renault izliyor. Çalışanların profillerine bakıldığı ise en fazla işçi çalıştırılıyor. 2014 yılında 33 bin işçi çalışırken, bu sayı 2018’de 40 bine yükselmişti. Öte yandan en fazla sıçrayış ise idareci alanında oldu. 4 sene önce sektörde sadece 458 idareci çalışırken, geçtiğimiz sene idarecilerin sayısı binlere yükseldi.

Son Dakika Otomotil Haberleri için aşağıya kaydırın.

 

 


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal