Araç Ruhsat Sorgulama Nasıl Yapılır?

Yeni araç alanlar ya da almayı düşünenler için, araç ruhsat sorgulama nasıl yapılır? E-devlet yardımıyla tescilli araç sorgulama adımlarını derledik.

18.05.2018-19:47 - (Son Güncelleme: 28.05.2021-12:10) Araç Ruhsat Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç sorgulama işlemlerinin gerçekleştirilmesi ile beraber araçlar konusunda pek çok hususta resmi bilgilere ulaşılması, bu hususta büyük bir fayda sağlamıştır. Önceki senelerde araç alım ve satım işlemlerinde araç sorgulama gibi hizmetlerin yer almaması sebebiyle kişiler problem yaşarken, artık araç alım ve satım dönemlerinde araçlar için gerçekleştirilecek araç plaka sorgulama sayesinde araçlar için öğrenilmek istenen tüm bilgilere ulaşılabilmektedir.

ARAÇ PLAKA SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Araç plaka sorgulama işlemlerinin parasız olması ve aynı anda yalnızca plaka bilgisi ile araçların bilgilerine ulaşılabilir olması, bu hususta hizmetlerden daha fazla insanın faydalanmasını sağlamaktadır. Araçların kaza gibi hallerinden çok daha önemli rehin ve çalıntı vaziyetleri için araç plaka sorgulama yapılması yeterli gelecektir. E devlet üstünden kullanıma açılan araç plaka sorgulama hizmeti ile beraber vatandaşlar basit bir biçimde araçların resmi kayıtlardaki vaziyetlerine bakabilecekler. Kayıtlarda herhangi bir usulsüzlük olursa, araç için çalıntı veya rehin kaydı var ise o araçlar için hiçbir bir satın alma işleminin olmaması lazımdır.

ARAÇ PLAKA SORGULAMA İLE HANGİ BİLGİLER ÖĞRENİLİR?

Araç satış işlemlerinde araç plaka sorgulama gerçekleştirilerek araçların herhangi bir ceza veya vergi borcu olup olmadığı kontrol edilirken, bu hususta bazı vaziyetlerde sistemsel veya kişilerin yaptığı hileler neticesi araç satışları yapılabilmektedir. Bu sebeple aracı alan kişilerin mağdur olması söz hususu olabilmektedir. Bu tür durumların olmaması için araç plaka sorgulama yapılması yeterli gelecektir. E devlet üstünden yapılacak giriş ardından araç plaka sorgulama hizmetindeki forma yalnızca araç plakasının yazılması yeterlidir.

Plaka girildikten sonra gerçekleştirilecek sorgulama neticesinde kişilerin araçların çalıntı ve rehin durumların öğrenmesi sağlanıyor. Bu şekilde yapılacak inceleme ardından kişilerin alacağı bilgilere göre işlemlerine devam etmesi lazımdır. Araç alım noktasında verilecek karar ile beraber kişiler güvenli bir biçimde araç alım işlemi gerçekleştirebilecektir. Üstelik araç alım ardından da herhangi bir mağduriyet olması da söz konusu değildir.

E-DEVLET ADIMA TESCİLLİ ARAÇ SORGULAMA

E-Devlet vasıtasıyla, kişi ismine kayıtlı araç olup olmadığı kolay bir şekilde sorgulanabilmektedir. E-Devlet, hesabınıza giriş yaparak Türkiye Noterler Birliği adı altında hizmetleri kullanabilir, adınıza tescilli araç olup olmadığını sorgulayabilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal