ÖSYM sistem değiştiriyor: ÖSYM sınavları nasıl hazırlanacak? Sınav hazırlama yöntemi değişikliği neler?

ÖSYM, KPSS 2022 lisans oturumlarının sınav sorularının çalınması skandalı sonrasında sınav sorularının hazırlanması konusunda sistem değiştirecek. Peki ÖSYM sınavları nasıl hazırlanacak? Sınav hazırlama yöntemi değişikliği neler? İşte detaylar...

16.08.2022-16:34 - (Son Güncelleme: 16.08.2022-16:34) ÖSYM sistem değiştiriyor: ÖSYM sınavları nasıl hazırlanacak? Sınav hazırlama yöntemi değişikliği neler?

KPSS 2022 lisans sorularının çalındığı iddiası sonrasında yayınevinde aramalar yapılmış ve soruşturmalar neticesinde KPSS 2022 lisans oturumları iptal edilmişti. Yaşanan skandallar sonrasında ÖSYM’nin sınav hazırlama yönteminde değişikliğe gideceği öğrenildi. Buna göre ÖSYM’nin sonraki sınavlarında soruları hazırlayan uzmanlar için yeni bir ortam hazırlanacak ve mevcut soru havuzu değişecek. Peki ÖSYM sınavları nasıl hazırlanacak? Sınav hazırlama yöntemi değişikliği neler?

Sınav hazırlama yöntemi değişikliği neler?

ÖSYM’nin oluşturacağı yeni soru havuzu sayesinde artık soruların dışarı sızma ihtimali kalmayacak. Fakat her ihtimale karşılık olarak Devlet Denetleme Kurulu’nun incelemeleri dönem dönem de olsa devam edecek. Devlet Denetleme Kurulu yetkililerinin ‘’Sistem geçmiş yıllarda yaşanan sıkıntılardan beri aynı sistem. Daha güncel ve şeffaf bir sistemin kurulup kamuoyuna güven verilmesi önemli" değerlendirmesinde bulunduğu ifade ediliyor. 

ÖSYM sınav soruları

Bilişim altyapısı güçlendirilecek

ÖSYM sınav sorularının hazırlanması konusunda YÖK, ASELSAN ve TÜBİTAK gibi kurumların da bilişim alanında destek vermesi öneriliyor. Bu kurumların kuracağı yeni sistem sayesinde sınav sorularının çalınma ihtimali yok denecek kadar aza indirgenecek. 

KPSS soruşturması sürüyor

Geçtiğimiz ayın sonunda yapılan KPSS 2022 lisans oturumlarının soruları Yediiklim adlı bir yayın evinin deneme sınavlarındaki soru ile büyük benzerlik gösterince ÖSYM ve Yediiklim Yayınevi’nde incelemeler yapılmış ve sınavlar ileri bir tarihe ertelenmişti. Devlet Denetleme Kurulu müfettişleri başta olmak üzere savcılık da KPSS soruşturmasına devam ediyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal