Osmanlı’da Ulema Sınıfı

Özerk sınıflar Osmanlı döneminde ele alınmış ve ayrı ayrı görevlere ayrılmıştır. Örneğin ulema bunlar arasında bir hayli önemli. Çünkü dini açıdan özerk bir sınıfı ifade eder.

24.07.2020-14:21 - (Son Güncelleme: 24.07.2020-14:20) Osmanlı’da Ulema Sınıfı

Osmanlı’da ulema sınıfı nedir merak edenlere öncelikle:

  • Dini bakımdan toplumun değerlerini ele alan sınıf olduğu belirtilir.
  • Sınıfın temeli İslami ilkeler olarak belirlenmiştir.
  • İlkelere bağlı olarak toplumun idare edilmesinde rol almıştır.

Halkın dini açıdan eğitilmesine dair ulema sınıfı önemli bir yere sahip. Bu nedenle sınıfta yer alacak kişilerin titizlikle seçilmesine dikkat edilirdi. Örneğin bilgili ve tecrübeli olmaları göz önünde bulundurulurdu. Belli başlı kriterlere karşı sınıfta boy gösterenlerin eğitime geçmeleri esas alınırdı.

Ulema Sınıfının Özellikleri Nelerdir?

Osmanlı’da ulema sınıfı içerisinde herkes dahil olamazdı. Çünkü sınıfa katılmak isteyenlerin belli başlı niteliklere sahip olmaları beklenirdi. Bu nitelikler nelerdir merak edenlere öncelikle mütevazilik gibi duygusal nitelikler eşlik etmektedir.

Arif ve kamil kişilerin sınıfa alınması esas alınırdı. Aynı zamanda itibarlı ve araştırmayı seven kişilerin ulemaya alınması sağlanırdı. Güzel ahlak her sınıf gibi ulema için de son derece önemliydi. Ehl-i sohbete açık ve dindar olan kimseler katılım gösterebilirdi. Bu şekilde:

  • Tanrı’ya hizmet etmeleri için sınıfa alınması sağlanırdı.
  • Halkı dini açıdan eğitmeleri için de görevlendirilmeleri söz konusudur.

Söz konusu din olduğu için ulema sınıfına katılacak kişilerin tüm nitelikleri ele alınırdı. Güzel ahlaktan dürüstlüğe kadar bütün hususlara yer verilirdi.

Osmanlı Sınıfında Kimler Oluyordu?

Ulema sınıfına dahil olan kişilerin farklı sıfatlara sahip olduğu açık durumda. Aynı zamanda farklı görevleri üstlenmeleri esas alınırdı. Örneğin fakihler bunlar arasında boy gösterir. Osmanlı’da ulema sınıfı mensubu olan fakihler, şeriata dair çalışma gösterirler.

Takiben kadıların da ulema sınıfında olması söz konusudur. Kadıların asıl dayanağı ise hukuk oluyor. Yargı gücünü dini olarak kullanmaları esas alınıyordu. Diğer mensupları da sıralamak gerekirse:

  • Eğitime dair müderrisler ile çalışma gösterilirdi.
  • İbadette ise müftüler devreye girerdi.

Görüldüğü üzere ulema sınıfında yer alan kişiler dinle alakalı çeşitli işlerde görevlendirilmiştir. Tüm bu işlerin başında olan ismin ise Şeyhülislam olduğunu unutmamak gerekir. Sınıfın başkanı olan Şeyhülislam neticesinde ulemanın hiyerarşi sistemine dahil olduğunu anlayacaksınız.

Osmanlı Ulema Sınıfı Görevleri Nelerdir?

Görevlerin dini açıdan ayrı ayrı yüklendiği açık durumda. Örneğin müderris olan kimselerin medreseye katıldığı ve eğitim alanında görevlendirildiği görülüyor. Takibinde gelen kadılık ise yargıda ki gücü sembolize ederdi. Diğerleri:

  • Dine dair çoğu işlem için müftüler görev yapardı.
  • Cami ile cemaat işlerinde imamlar görevlendirilirdi.
  • Halk uleması olarak ise şeyhlere yer verilirdi.
Yine halk uleması olarak adlandırılan seyyidler de mevcut. Şerif ve şıh şeklinde de anılan isimlerin, halkı etkisi altına aldığı bilinir. Tarikatlara başkanlık yapan bu isimlerin, yine dini açıdan bilgi vermesi esas alınırdı.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal