Osmanlı Veraset anlayışı son derece klasik olan Türk devlet geleneklerine dayalı bir sistemdir. Buna göre devletin sahibi onu yöneten ailedir. Onun haricinde başka bir ailenin devleti yönetmesi gibi bir durum söz konusu değildi. Bunun özellikleri şöyledir;
Osmanlı Veraset Sistemindeki İlk Değişiklik Nedir?
Osmanlı Veraset anlayışı nasıldır ve zaman içerisinde ne gibi değişiklikler yapılmıştır: İlk değişlik I.Murat zamanında yaşanmıştır. Buna göre artık devleti yönetme yetkisi sadece padişah ve oğullarının olmuştur. Böylelikle sülale içindeki diğer bireylerin hakkının önüne geçilmiştir. Yani tahta geçecek olan kişi sayısında bir daralma söz konusu olmuştur. Bu durum devlet için bir avantajdır.
Kardeş Katli Ne Anlama Gelir?
Devlet, tahta geçme konusunda yaşanan sıkıntıların engellenebilmesi için Fatih zamanında çok radikal olan bir karara imza atmışlardır. Buna göre artık kardeş katli yasal bir hale gelmiştir. Yani bir padişah, devletin problem yaşamaması adına, kardeşini öldürebilme yetkisine sahip olmuştur. Böylelikle taht kavgalarının ortaya çıkmasının bir sorun olması önlenmiştir.
Ekber ve Erşed Sistemi Nedir?
Kardeş katli devlet için gerekli olsa da birçok kesim tarafından büyük bir tepki almıştır. Bundan dolayı yeni bir arayış içine girilmiştir. O da Ekber ve Erşed adıyla bilinir. Yani tahta geçme hakkı, padişahın yaşça en büyük ve aynı zamanda en akıllı olanına verilmiştir. Osmanlı Veraset anlayışı nasıldır ve zaman içerisinde ne gibi değişiklikler yapılmıştır: Yaşanan bu son gelişme ve değişiklik devlet yıkılana kadar devam etmiştir. Böylelikle hem taht kavgaları yaşanmamış hem de kardeş katli bir son bulmuştur.