Osmanlı Devleti'nde Eğitim

Osmanlı Devleti eğitimi nasıldı ve yapılan yenilikler nelerdir: Eğitim, Osmanlı Devleti'nin başarılı olmasında çok büyük bir öneme sahiptir. Bunun birden çok aşaması vardır. Türkmenler yani devletin asli unsuru için farklı, yabancı ve devşirmeler için daha değişik bir sistem söz konusudur.

22.07.2020-16:46 - (Son Güncelleme: 22.07.2020-16:45) Osmanlı Devleti'nde Eğitim

Osmanlı Devleti eğitimi nasıldı ve yapılan yenilikler nelerdir: Esnafların eğitimi için oluşturulmuş olan özel bir yapı söz konusuydu. Buna göre Ahilik temelli olan kurumlarda esnaf, başarılı eğitim alarak faaliyetlerini devam ettiriyordu. Halk eğitimi için de birtakım yapılar mevcuttu.

Osmanlı Örgün Eğitim Sistemi Nedir?

Osmanlı eğitim sisteminin temelleri Orhan Bey zamanında atılmıştır. Örgün eğitim içinde şu kurumlar dikkat çeker;

  • Osmanlı Devleti eğitimi nasıldı ve yapılan yenilikler nelerdir: Eğitimin ilk basamağı sıbyan mektepleri olarak kabul edilir. Adından da anlaşılacağı gibi çok küçük yaştaki çocukların düzenli bir biçimde eğitim görebilmesi için kurulmuştur. Burada hem İslami kurallar hem de okuma yazma öğretilmekteydi. Öğrenim süresi yoktur. Kur'an-ı Kerim-i baştan sona okuyan kişi mezun oluyordu. Kayıt hususunda bir zorunluluk söz konusu değildi.
  • Medreseler ise eğitimin bir diğer basamağı olarak dikkat çekiyordu. İlk medrese Orhan Bey zamanında açılmıştır. Hem orta hem de yüksek öğrenim dersleri veriliyordu. Daha kapsamlı bir biçimde Fatih zamanında onun adı ile birçok okul açıldı. Kanuni devrinde de aktif olan medreseler mevcuttu. Buralarda hem pozitif bilimler hem İslami bilimlerin öğretilmesi son derece başarılı bir neslin yetişmesini sağladı. Öğrencilere softa adı veriliyordu. Diploma ise icazetname olarak tanımlanmıştır.
  • Saray eğitimi, Osmanlı Devleti döneminde son derece büyük bir öneme sahiptir. Bunun temelleri sultan Murad zamanında atılmıştır. İlk zamanlar sadece devşirme kökenli olan kişilerin burada olması söz konusuydu. İlerleyen dönemlerde ise bu durum değişti. Buranın temel amacı, devletin yönetici ihtiyacını karşılamaktı. Hem komutanlar hem de vezirler genellikle Enderun kökenliydi.
  • Saray içinde aynı zamanda şehzadeler için çok başarılı bir eğitim veriliyordu. Onların en iyi şekilde yetişmesi amaçlanmıştı.
  • Askeri eğitim için ise acemi oğlanlar ocağı kurulmuştu. Devşirme sistemi ile birçok kişi burada eğitim alıyordu. Bunların içinde çok başarılı olanlar Enderun'a devam ediyorlardı.

Osmanlı Eğitiminde Yapılan Değişiklikler Nelerdir?

Osmanlı Devleti eğitimi nasıldı ve yapılan yenilikler nelerdir: Özellikle Tanzimat döneminden itibaren ilkokul, ortaokul, lise gibi daha modern kurumlar oluşturuldu. Daha sonra sultani adındaki özel okullar faaliyete geçti. Enderun ise zamanla kaldırıldı. Yerine ise modern memur ve yönetici okulları kuruldu. Kız liseleri, geç dönemde imparatorluk içinde aktif bir biçimde faaliyet vermeye başladı. Gayrimüslimlerin ise kendilerine ait olan okulları vardı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal