Osmanlı Bayrağı ve Anlamı

Osmanlı bayrağı ve anlamı konusu üzerinde durulacaksa öncelikle Osmanlı bayrağını tanıtmak faydalı olacaktır. Osmanlı bayrağı, Osmanlı Devleti’nin varlığı süre içerisinde kullanılan çeşitli bayrakları ifade etmektedir. Osmanlı’da klasik dönemde kullanılmış spesifik bir bayrak yoktur.

22.07.2020-16:25 - (Son Güncelleme: 22.07.2020-16:26) Osmanlı Bayrağı ve Anlamı

Osmanlı Devleti’nin kurulmasıyla devletin varlığını sembol etmesi amacıyla Selçuklu Hükümdarı, Osman Gazi’ye Ak Sancak yollamıştır. Bu sancağın Yavuz Sultan Selim’in hüküm sürdüğü döneme kadar tek sancak olarak devam ettiği bilinmektedir. Ayyıldızın devlet sembolü olarak kabulü ise III. Mustafa’nın hüküm döneminde başlamıştır. I. Abdülhamid ve III. Selim dönemlerinde devam etmiştir.

Ay-Yıldızlı Bayrak

Alfred Znamierowski'ye göre Osmanlı’nın ay-yıldızlı kırmızı bayrağı kullanmaya başlanmasının tarihi 1793’e kadar dayanmaktadır. Bu yılda, donanmalara çekilecek sancakların kırmızı olması ve üzerlerinde ise beyaz ay-yıldız bulunması emri verilmiştir. 1844’te Tanzimat döneminde ise bu bayrağın bir versiyonu resmî Osmanlı bayrağı kabul edilmiştir. Bu dönemde Abdülmecit bir karar almış ve bu karar ile Türk bayrağındaki sekiz köşeli yıldız 5 köşeli olmuştur. Bu bayrak şuanda da Türkiye Cumhuriyeti'nin bayrağı olarak kullanılmaktadır.

Bayrağın Anlamı

Tüm bu bilgilerden sonra Osmanlı bayrağı ve anlamı konusunda biraz da bayrağın anlamı konusu üzerinde durulması gerekir. 18. yüzyılda III. Selim döneminde kullanılmaya başlanmış olan bayraktaki 8 köşeli yıldızın zaferi simgelediği düşünülmektedir. Bu zafer simgesi olan 8 köşeli yıldız, Osmanlı’nın zaferlerle dolu bir geçmişe sahip olduğunu vurgulamak amacıyla kullanılır. Daha sonra Abdülmecit tarafından kullanıma sokulan ve günümüzde de halen kullanılmakta olan 5 köşeli yıldızın ise insanı temsil ettiği düşünülmektedir. Bazı kişiler bayraktaki ayın İslam dinini bazı kişiler de eski Türk inanışlarından biri olan Gök Tanrı inancını temsil ettiğini düşünmektedir. Türk bayrağı üzerinde yer alan yıldızın bağımsızlığı simgelediği de düşünülmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal