19.01.2024-13:55 (Son Güncelleme:19.01.2024-13:55)


1

En iyi film hangisi olur?

En iyi film hangisi olur?

Gerçek kazanma şansı olan sadece dört film olduğu belirtiliyor bunlar; Oppenheimer ve Killers of the Flower Moon'un yanı sıra, cüretkar Poor Things ve akıllı ticari ezici Barbie ile birlikte ödül için birbirleriyle mücadele edeceklerdir. Diğer filmler için söylenebilecek tek şey aday gösterilmek asıl onurdur diyebileceğimiz tarzda filmle; The Holdovers , American Fiction ve Anatomy of a Fall , muhtemelen The Zone of Interest ve Maestro ile birlikte , eski ilgileri kaybetmesine rağmen adaylar olarak görülebilir. Bunun yerine Celine Song'un mücevher benzeri Geçmiş Yaşamları girse hiç fena olmazdı. Fakat burada en ciddi ihmal muhtemelen Ava DuVernay'in kast ve ırk hakkındaki heyecan verici filmi Origin olacak ki bu film ödül tartışmalarının bir parçası değildi. DuVernay son zamanlarda bunu düzeltmek için güçlü ve sistemli bir PR çalışması için kollarını sıvarken biraz geç kalınmış olabilir.



2

En iyi yönetmenle kim adından söz ettirecek?

En iyi yönetmenle kim adından söz ettirecek?

Kesinlikle Nolan, Nolan, Nolan. Christopher Nolan diyeceğiz fakat hiçbir zaman kazanamadı ve sanatın ve ticaretin mükemmel karışımı olan Oppenheimer, Oscar'ı bu kez son derece güçlü bir grup arasında kaybetmesini sağladı. Saygı duyulan Martin Scorsese, Nolan'ın ana rakibi; zengin hayallere sahip, milyar dolarlık hiti ile Greta Gerwig, Barbie'si ve göz kamaştırıcı Poor Things'i ile Yorgos Lanthimos'la birlikte. Geriye yalnızca geriye kalan, The Holdovers'ı şahane ve profesyonel yöneten Alexander Payne'e kapabilir. Yönetmenler Birliği Ödülü'ne aday gösterilmesi güçlü bir göstergedir. Her ne kadar Altın Küre ödülleri güçlü bir gösterge olmasa da, Justine Triet'nin senaryo ve uluslararası film dallarında kazandığı ödüller onu ve cesur Anatomy of a Fall'ı Hollywood'un dikkatini doğru bir zamanda ve doğru şekilde yerini kaptı. Beşinci sırayı alırsa mükemmel olurdu.



3

Çok heyecanlı! En iyi aktör kim olur?

Çok heyecanlı! En iyi aktör kim olur?

Bunun en sallantılı en sıkıntılı ana kategori olduğunu söylememiz mümkün. The Holdovers'tan Paul Giamatti ve American Fiction'dan Jeffrey Wright'la birlikte Oppenheimer'dan Cillian Murphy'nin de kesin olduğunu söyleyebiliriz. Ve bir de Bradley Cooper ve Nicole Kidman'ın The Hours'daki Virginia Woolf rolüyle Oscar'ı kazanmasından bu yana en çok konuşulan protez burun var. Maestro'daki Leonard Bernstein'ı taklit etmesi (benim ve bazılarının üzerinde fazla çalışılmış gibi görünüyor), Oscar seçmenlerinin her zaman tercih ettiği türden bir oyunculuk. Oscar bu oyunculuğu seviyor. Beşinci aday muhtemelen ya Killers of the Flower Moon filmiyle Leonardo DiCaprio ya da tutkulu performansıyla geleneksel Rustin'in üzerinde yükselen Colman Domingo olacak. Ancak All of Us Strangers'daki yürek burkan, yeterince az gösterilen performansı nedeniyle bu ödül Andrew Scott'a gitmeli diye düşünüyorum.



4

En iyi kadın rolüyle adını dünyaya kimler duyuracak?

En iyi kadın rolüyle adını dünyaya kimler duyuracak?

Bu yarışa baktığımızda aslında iki olağanüstü, tamamen farklı performans arasında geçiyor: Killers of the Flower Moon'un güçlü ama bastırılmış kalbi rolündeki Lily Gladstone ile Poor Things'teki Emma Stone'un atılgan, kaleydoskopik komik dönüşü. Barbie'ye hayat veren Margot Robbie ve Maestro'nun en iyi yanı olarak övülen Carey Mulligan da bence kesinlikle aday olacak. Annette Bening, pek başarılı olmayan Nyad'daki başrolü için yoğun bir kampanya yürütüyor ve Screen Actors Guild adaylığı da iyi bir gösterge olabilir. Ancak Sandra Hüller'in Bir Düşüşün Anatomisi'nde her zaman sevilmeyen bir cinayet zanlısını tavizsiz tasviriyle beşinci sırayı alacağını hem düşünüyorum hem de böyle olsun istiyorum.



5

Bakalım en iyi yardımcı oyuncu kim olur?

Bakalım en iyi yardımcı oyuncu kim olur?

Robert Downey Jr, Oppenheimer'ın amansız düşmanı olarak ön sırada yer alıyor ve Ryan Gosling, Barbie'nin erkek arkadaşı rolündeki yaptığı muhteşem performansıyla Robert De Niro, Killers of the Flower Moon'un baş kötü adamı olarak bir kez daha aday gösterilebilecek mi? Belki de son yıllardaki en dinamik en dikkat çekici performanslarından biri için kesinlikle bu şekilde olmalı. Charles Melton bazı eleştirmen ödülleri aldı, ancak Mayıs Aralık'ta hiç yükselişe geçemedi, bu nedenle kategorinin geri kalanını Poor Things'den Mark Ruffalo ve belki de Willem Dafoe dolduracak.



6

Başrolün gölgesinden kim kurtulup iyi yardımcı kadın oyuncu olacak?

Başrolün gölgesinden kim kurtulup iyi yardımcı kadın oyuncu olacak?

Da'Vine Joy Randolph, The Holdovers'daki canlı ve gerçek performansıyla kesinlikle alırım diyorum. Danielle Brooks'un The Color Purple'daki en iyi performansıyla ve Emily Blunt'un Oppenheimer'daki küçük ama etkili rolüyle aday gösterilmesi muhtemel. Gerisi daha az tahmin edilebilir. Jodie Foster'ın Nyad için SAG adaylığı ve uzun ve saygın kariyeri onu yarışa srekleyebilir. America Ferrera şu ana kadar pek fazla ödül ilgisini çekmedi ama görmeliydi. Barbie dünyasındaki ana insan olarak, günümüz kadın rolleriyle ilgili çok konuşulan monoloğunun yanı sıra, filmin temelini oluşturduğunu söyleyebiliriz.



7

Muhteşem kalemiyle en iyi özgün senaryo ödülü kime gidecek?

Muhteşem kalemiyle en iyi özgün senaryo ödülü kime gidecek?

Üç göz kamaştırıcı, kusursuz biçimde işlenmiş senaryo bu kategorinin bence kesin adayları: The Holdovers, Anatomy of a Fall ve Past Lives. O zaman aralarında kalite açısından büyük bir fark var ve diğer olası ama belli rakiplerden uzak. Bu boşluk ve uyarlanmış senaryo kategorisinin dolup taşması, Hollywood'un özgünlüğe ne kadar saygı duyduğunu veya ne kadar az saygı duyduğunu merak etmenize neden oluyor. Mayıs Aralık ayının senaryosu filmin en beğenilen unsurları arasında yer aldı ve belki de ön plana çıkabilir. Emerald Fennell bu kategoride Gelecek Vaat Eden Genç Kadın dalında birinci oldu ve Saltburn rolüyle yeniden aday gösterilebilir.



8

Senaryo yazmak mesele değil bakalım kim en iyi uyarlama senaryoya sahip olacak?

Senaryo yazmak mesele değil bakalım kim en iyi uyarlama senaryoya sahip olacak?

Tamamen orijinal Barbie'nin fikri mülkiyete dayalı en iyi senaryo olarak uyarlanmış kategoride yer alması çok enteresan… Greta Gerwig ve Noah Baumbach, diğer olası yarışmacılarla birlikte adaylığı hak ediyor: Killers of the Flower Moon'la Scorsese ve Eric Roth, Poor'la Tony McNamara. Oppenheimer için Things ve Nolan. Cord Jefferson muhtemelen American Fiction'a aday gösterilecek, ancak bu kategorinin diğer büyük olasılıkları dışarıda bırakması gerekecek. Andrew Haigh'in bir Japon romanını Hepimiz Yabancılar'a dönüştürmesine ve DuVernay'in Origin'de kurgu olmayan bir kitabı kişisel bir dramaya dönüştürmesine bir şekilde yer olmalı.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR