Oruç tutan çalışanlar ödemesini şirketten almayı unutmasın! Sosyal Güvenlik Denetmeni uyardı

Oruç tutan milyonlarca vatandaşı ilgilendiren haber Sosyal Güvenlik Denetmeni Ebubekir Kaleli tarafından verildi. Ramazan boyunca oruç tutan çalışanlar kesinlikle işvereninden bu ödemeyi almayı unutmasın!

15.03.2024-14:39 - (Son Güncelleme: 15.03.2024-14:39) Oruç tutan çalışanlar ödemesini şirketten almayı unutmasın! Sosyal Güvenlik Denetmeni uyardı

Milyonlarca çalışan vatandaşı Ramazan Ayı boyunca etkileyecek önemli bir haber duyuruldu. Sosyal Güvenlik Denetmeni Ebubekir Kaleli önemli bir açıklamada bulunarak, çalışanların yemek ücreti konusunda kafalarını karıştıran soruları cevapladı. Ramazan ayında oruç tutan vatandaşlar, yemek ücretlerini alıp almayacağı konusunda sıklıkla araştırmalara devam ederken Uzman Denetmen beklenen haberi verdi. Ramazan ayında yemek ücretlerinin yatırılmaya devam edilmesi gerektiğinin altını çizen Denetmen Kaleli vatandaşların işverenlerine bunu hatırlatması gerektiğini söyledi.

Çalışanlar oruç tutsa dahi yemek ücretinin ya da yemek kartlarının verilmesi şart

Genellikle her vatandaş çalışmış olduğu özel kurumda yemek ücreti ya da yemek kartı olarak maaşlarına ek ödemeler alıyor. Ramazan ayı geldiği zaman özellikle çalışanlar ve işverenler arasında büyük bir gerginliğe sebep olacak tartışma ise tam bu noktada açığa çıkıyor. Çalışanlar yemek ücreti ya da yemek kartını Mart ayı boyunca alıp alamayacağı konusunda büyük bir endişe içerisindeyken; Sosyal Güvenlik Denetmeni Ebubekir Kaleli konuyla ilgili açıklamada bulundu. Ramazan ayı içerisinde oruç tutan yandaşlara yemek ücretinin ya da yemek kartının yatırılması gerektiği dile getirdi. İşverenlerin yasal yükümlülükleri arasında olan bu durumun yerine getirilmemesi durumunda hak ihlaline gidildiğini aktardı.

Sosyal güvenlik denetmeni oruç tutanlar için uyarıda bulundu

Şirketlerde yemekhane varsa 2 farklı durumla karşı karşıya kalıyoruz

“Bazı şirketler yemek ücreti ya da yemek kartının yanı sıra yemekhane üzerinden personellerin yemek ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu noktada karşımıza 2 farklı seçenek çıkıyor. Normalde yemekhanesi bulunan şirketler Ramazan ayı içerisinde sunmuş olduğu yemeğin ücretini personele ödemek zorunda değil. Eğer ki istisna bir durum oldu ve Ramazan ayı içerisinde yemek bedelinin ödeneceğine yönelik bir sözleşme ve hüküm söz oldu. Bu noktada işveren oruç tutan personellerine sunmuş olduğu yemeklerin ücretini ödemek durumunda.” Şeklinde açıklama yapıldı.

Verilmeyen yemek ücretleri İş Kanunun 5. maddesini ihlal ediyor

Oruç tutan ya da tutmayan fark etmeksizin Ramazan ayı içerisinde personellerin hakkı olan yemek ücreti ya da kartını sunmayan işverenlere İş Kanunun 5. maddesini ihlal etmesi sebebiyle 1.402 TL idari para cezası uygulanıyor. Buna ek olarak personelleri arasında eşit davranmaması tespit edilmesi durumunda ise işveren 4 aylık ücret bedeli kadar ayrımcılık tazminatı ödemek durumunda.

Buse Şenyürek
busesenyurek@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal