Orta gelirliye konut kampanyası başvuruları başladı mı? İşte detaylar…

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından açıklanan "Yeni Evim Konut Finansman Programı" için ilk başvurular yarın başlayacak.

16.01.2023-09:23 - (Son Güncelleme: 16.01.2023-17:29) Orta gelirliye konut kampanyası başvuruları başladı mı? İşte detaylar…

Kampanyada amaçlanan orta gelirli vatandaşın 81 ilde piyasa koşullarına göre uygun şartlar altında ilk konutlarını alabilmesi hedefleniyor. Bununla birlikte İstanbul’da 5 milyon liraya, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya Mersin ve Muğla’da 3 milyon liraya diğer kentlerde ise 2 milyon liraya kadar finansman sağlanacak.

Projede kapsamında ilk 3 yıl devlet desteğiyle ödeme kolaylığı ve kredi vadesi boyunca hane halkı geliriyle uyumlu ödeme imkanlarıyla sunulacak finansman modeliyle ilk etapta 100 bin ailenin tamının birinci el olarak yeni evlerine kavuşması amaçlanıyor. Kampanyada, yüzde 0,69'dan başlayan vade farkı, 15 yıl vadeli, yüzde 10 peşinat, hane gelirinin yüzde 30'unu geçmeyecek taksit oranı ve ilk 3 yıl ödeme kolaylığı sağlanacak.

Proje Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından açıklandı

Vatandaşlar söz konusu finansman modeliyle 81 ilde bitmiş konutları belirli bir oranda bitmiş ve devam eden konutlar, bakalar garantörlük sözleşmesi imzalamış yeni projelerden konut sahibi olacak.

İlk etapta 100 bin konut hedefleniyor

Programdan yaralanmak isteyen hanenin eşlerinin üstünde konut olmaması ve son bir içerisinde konut satışı gerçekleştirmemiş olması lazım. Alınan konut 5 yıl boyunca satış işlemi gerçekleştiremeyecek, yeni evde en az bir yıl oturma şartı olacak.

18 yaş üstü, bankalar tarafından kredi alması uygun görülen her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kampanyadan yararlanabilecek.

Projeye sair diğer detaylar yarından itibaren açılacak bir internet sitesi üzerinden öğrenilecek ve vatandaşlar başvuru yapabilecek.

Başvurular yarın başlıyor

İlk etapta 100 bin konut satışı planlanan kampanyada konut bedelinin yüzde 10’u peşin alınacak, dileyen daha fazla da ödeyebilecek. Emlak Konut Genel Müdürlüğünün ürettiği projeler, GYODER, İNDER, KONUTDER, İMKON ile Türkiye Müteahhitleri Birliğine bağlı olan şirketlerin projeleri ve 81 ilin tamamındaki firmaların ürettiği büyük ve küçük ölçekli tüm konut projeleri, teknik ve mali kriterleri karşıladıkları takdirde bu sürece dahil olacak.

İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin, Muğla'da konut sahibi olmak isteyen vatandaşlarda bir yıl o ilde ikamet etme şartı aranacak. Diğer illerde bu şart geçerli olmayacak.


Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal