Orman Yangınlarına Susuz Müdahale Eden Yerli Araç Üretime Hazır

Orman toprağını kullanarak yangına susuz müdahale eden, yayılmayı engelleyici, yangın sonrasında ise ağaç dikimi için kazı yapabilen aracın prototipi hazırlandı.

09.08.2021-11:36 - (Son Güncelleme: 09.08.2021-17:44) Orman Yangınlarına Susuz Müdahale Eden Yerli Araç Üretime Hazır

Ormanın yumuşak doku toprak özelliğini kullanarak kumlama yöntemi ile alevlerle susuz bir şekilde mücadele edecek yerli yangınla mücadele aracı üretimi planlanıyor.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi ve tasarımcı Doç. Dr. Hakan Gürsu, dünyada orman yangınlarının artması nedeni ile on sene önce ekibi ile yangınlarla susuz bir şekilde mücadele edecek bir araç tasarladı.

YANMA TEHLİKESİ OLAN ALANLARI KUMLA ÖRTECEK

Yangından önce, yanma tehlikesi olan alanların üzerini kumla örtme, yangın anında alevleri söndürme ya da yayılmasını önleme, yangının ardından da dikilecek ağaçlar için kazı yapma olanağı sunan araç, 540 beygir gücünde tasarlandı.

Gürsu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, prototipi hazırlanan aracın hammadde olarak ormanın yumuşak doku toprak özelliğini kullandığınına dikkat çekerek "En büyük özelliği, ormanın kendi katı malzemesini kullanarak dünyanın en eski bilinen yöntemiyle ateş söndürme eylemini gerçekleştirmesi." dedi.

Gürsu, "Ateş Şövalyesi" (Fire Knight) adını verdikleri aracın özellikleri ve çalışma şekline ilişkin şu ifadelere yer verdi:

1.80 METREYE KADAR TOPRAK ÇEKİYOR

"Arkada bir kazıcımız var, 1,80 metre delik açabiliyor. Oradan toprak çekiyoruz, toprağı hızla eliyoruz. 5 milimetre altı sert malzemeyi içeride tutuyoruz. Yanar ve hafif malzemeyi buradan dışarı atıyoruz. Bu aletin içinde 10 tonluk 5 milimetre altı granül depomuz var. Bunu depoya aldıktan sonra iki tane pompa, altı tane de basınç tüpü yardımıyla buradaki hareketli döner kafayla partikülleri püskürtüyoruz. Bu, yerde yanan malzemenin üzerine püskürtülebilir, pasif alanda yanıcı özelliğe sahip örtüyü kaplamak için kullanılabilir."

HER TÜRLÜ DÜZEYDE YÜRÜYEBİLECEK

"Ateş Şövalyesinin" her yüzeyde yürüyebilecek niteliğe sahip elektrikli bir araç olduğunu belirten Gürsu, tahmini maliyetinin ise bir iş makinası yapımı ile eş değer olduğunun altını çizdi. Gürsu, aracın içinde bulunan sürücü, muavin, püskürtücü ve kazıcı kontrolü yapan 4 personelle koordinatı verilen bölgede kumlama faaliyeti yaptığı, yangının ilerleme yönünde pasifleştirici, yavaşlatıcı ve soğutucu etkili yardımcı bir araç olarak öne çıktığını anlattı.

Aracı "çok fonksiyonlu ve temiz enerjili" nitelikte olduğunu söyleyen Gürsu, Türkiye'deki teknolojik alt yapının aracın üretimi için yeterli olduğunu söyledi.

SU DAHİ BULUNDURMAYACAK

Dünyada suyun zaman içerisinde daha değerli hale geldiğini, önüzmüdeki yangınları söndürmek için dahi su bulunamayacağına dikkat çeken Gürsu, şu sözleri kullandı:

"Dünyada artık suyla yangın söndürmek giderek lüks hale geliyor. Bunun alternatifleri mutlaka değerlendirilmeli. Burada çok basit ve etkili bir yöntemi kullanıyoruz. Bir de orman yangını söndürmek için denizden su almak çok yararlı değil. Çünkü deniz suyu tuz içerir. Su buharlaşır, tuz kalır. Bu da toprağın tuzlanmasına neden olur. Dolayısıyla suyun kullanılması yerine ormanın kendi doğal toprağının kullanılması çok daha etkili."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal