Orhan Pamuk Kimdir?

Türk Edebiyatı’nın önemli isimlerinden biri olan Orhan Pamuk son kitabı Veba Geceleri ile ses getiriyor. Veba Geceleri’nin yazarı Orhan Pamuk nereli? Kaç yaşında? Orhan Pamuk Nobel ödülünü neden kazandı?

23.03.2021-11:26 - (Son Güncelleme: 19.01.2022-10:52) Orhan Pamuk Kimdir?

Asıl adı Ferit Orhan Pamuk İstanbul doğumludur. Kitapları 63 farklı dile çevrilen ünlü yazar 2006 yılında TIME dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 kişisinden biri olarak seçilmiştir. Orhan Pamuk eserleri nelerdir? 

ORHAN PAMUK KİMDİR?

İstanbul doğumlu olan ünlü yazar ilk olarak 1974 yılında yazarlık yapmaya başlamıştır. Bu yıllarda yazdığı eserleri ile tanınırlık kazanan Pamuk 1979 yılında ilk romanı “Karanlık ve Işık” ile Milliyet Roman Yarışması’nda birincilik ödülünü kazandı. Bu ödülü Mehmet Eroğlu ile paylaşan Pamuk zaman içerisinde edebiyat dünyası tarafından tanınırlık kazanarak farklı eserler yazmaya devam etmiştir. Birincilik ödülü kazandığı Karanlık ve Işık romanı 1982 yılında Cevdet Bey ve Oğulları adıyla yayımlandı. Büyük ses getiren kitap 1983 yılında Orhan Kemal Roman Ödülünü kazanmıştır. Edebiyat akımı olarak postmodernizmi benimseyen yazar Robert Koleji’ni tamamladıktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi’nde üç yıl mimarlık okudu.

orhan pamuk nobeli nasıl aldı

ORHAN PAMUK NERELİ?

Okul süreci boyunca mimar ve ressam olmayacağına karar verdi ve okulu üçüncü sınıfta bıraktı. Mimarlık bölümünün ardından İstanbul Üniversitesi’nde Gazetecilik okuyan Pamuk, bölümü ile ilgili bir kariyer planı yapmadı. 23 yaşından sonra romancı olmak isteyen Orhan Pamuk ilgilendiği diğer şeyleri bırakarak kendini edebiyata verdi ve eve kapanıp yazmaya başladı.

 Bu süreçte yazdığı Cevdet Bey ve Oğulları kitabı ile popülerlik kazanan yazar hemen ertesi yıl yazdığı Sessiz Ev romanı ile de 1991 Prix de la Découverte Européene ödülünü kazanmıştır. 1991 yılında kazandığı bu ödül ile eserlerini dünya çağında tanıtma fırsatı yakalayan yazar uluslararası ününü Beyaz Kale kitabı ile yakalamış ve bu kitap birden fazla dile çevrilmiştir. İstanbullu olan yazar bir süre New York’ta yaşamıştır. Nobel Ödüllü ilk Türk olarak tanınan Pamuk Fransa Devlet Nişanı’na sahiptir. 

ORHAN PAMUK NOBEL ÖDÜLÜNÜ NASIL ALDI?

20 yılı aşkın romancılık deneyiminden sonra siyasi yazılar da yazan Pamuk, Ermeni soykırımı ve doğu olayları hakkında Türkiye'yi eleştirmesiyle gündeme geldi. Bu sebepten ötürü yurt dışında sürekli konuşulan biri haline gelen Pamuk, birçok otorite tarafından edebi değil siyasi bir ödül kazandı. Nobel komitesiyse ödülü, "2006 Nobel Edebiyat Ödülü 'Kentinin melankolik ruhunun izlerini sürerken kültürlerin birbiriyle çatışması ve örülmesi için yeni simgeler bulan' Orhan Pamuk'a verilmiştir." sebebiyle verdi.


ORHAN PAMUK KİTAPLARI

Cevdet Bey ve Oğulları ile başladığı edebiyat kariyerine Sessiz ev ile devam eden yazar ikinci kitabının ardından Colombia Üniversitesi’nin isteği üzerine üniversitede misafir âlim olarak bulunmuştur. Büyük ses getiren bir diğer kitabı Kara Kitap eserini de New York’ta olduğu süreçte kaleme almış ve bu ödül de Fransızca çevirisiyle Prix France Culture ödülünü kazandı. Orhan Pamuk romanları kronolojik listesi şu şekildedir:

- Cevdet Bey ve Oğulları (1982)

- Sessiz Ev (1983)

- Beyaz Kale (1985)

- Kara Kitap (1990)

- Yeni Hayat (1994)

- Benim Adım Kırmızı (1998)

- Kar (2002)

- Masumiyet Müzesi (2008)

- Kafamda Bir Tuhaflık (2014)

- Kırmızı Saçlı Bir Kadın (2016)

- Veba Geceleri (2021)

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal