Ordu’da Yağan Dolu Fındık Rekoltesine Etkiledi

Ordu’da yağan şiddetli dolu ile fındıklar zarar gördü. (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan bu olayın rekolteyi etkileyebileceğini belirtti.

03.06.2021-16:02 - (Son Güncelleme: 03.06.2021-16:02) Ordu’da Yağan Dolu Fındık Rekoltesine Etkiledi

Ordu’da geçtiğimiz günlerde etkisini gösteren şiddetli dolu yağışı fındıkları zarara uğrattı. Birçok ilçelerin yüksek kesimlerinde yağan büyük taneli dolu ile birçok fındık çotanakları dallarından ayrıldı. Fındık zararının gerçekleştiği bölgelerden birisi olan Ulubey ilçesine ziyarette bulunan TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fındık bahçelerinde incelemeler yaptı. 

‘YAĞAN DOLUNUN ÖNEMLİ DERECEDE HASARA YOL AÇTIĞINI GÖRÜYORUZ’ 

Soydan fındıkların gidişatı hakkında bilgilendirmelerde bulunarak, ‘Yağan dolunun önemli derecede hasara yol açtığını görüyoruz. Şuanda dolunun düştüğü yerlerde fındıkta dökülmeler, doğan fındıklardaki yaralanmalar açıkça görünüyor. Önümüzdeki günlerde o yaralı fındıkların daha büyüyemeyecek olduğu açıkça görülüyor. Üreticimizin burada dolunun vurduğu alanlarda zararı yüksek’ şeklinde konuştu. 

REKOLTE ETKİLENİYOR

Koronavirüs sürecinde normalden daha çok çabanın sarf edildiğini dile getiren Soydan, ‘Bunlarla karşı karşıya kalındığında rekolteyi etkiliyor. O nedenle şuan için rekolte belirlenmesinin şuan için doğru olmadığını söylüyoruz. Üreticilerimiz zaten üretmek için burada, özellikle pandemi sürecinde daha çok emek sarf ediyorlar’ ifadelerini kullandı. Bu durum karşısında mağduriyet yaşayan personellerinin olduğunu söyleyen Arslan Soydan ‘Üreticilerimizin tarım sigortalarını yaptırmaları gerekiyordu ancak şuanda bulunduğumuz 900 rakımlı bölgedeki bahçelerin neredeyse tamamı 2B kapsamında. Bu durum, tüm ilçelerimizde büyük mağduriyet yaşatıyor. Çünkü 7-8 yıldır 2B kapsamına alınan bu fındık bahçeleri, üreticilerin büyüklerinden kalan hatta sonradan fındık bahçeleri olarak satın aldıkları alanlar, 2B olarak göründüğünden üreticiler mağdur oluyor’ dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal