Online yemek siparişi sistemleri boykot edilmeye hazırlanılıyor

Türkiye Kebapçılar, Lokantacılar, Pastacılar, ve Tatlıcılar Federasyonu, online yemek sistemlerini boykot etmeye hazırlandıklarını açıkladı.

03.08.2022-12:46 - (Son Güncelleme: 03.08.2022-12:46) Online yemek siparişi sistemleri boykot edilmeye hazırlanılıyor

Genel Başkan olan Seyit Karabağlı tarafından yapılan açıklamada, 'Online yemek siparişi sistemleri, aldıkları fahiş komisyonları revize etmediği takdirde, Türkiye Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu olarak 100 bin üye işyerimizde sistemleri kapatacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.' dedi. Genel Başkan Sayit Karabağlı, kamuoyunu bilgilendirme amaçlı yaptığı açıklamada, '2  yıl gibi uzun bir süre pandemi nedeniyle oldukça hırpalanan yeme içme sektörü, şu anda enflasyonla baş etmek konusunda çaresiz. Daralan piyasalar nedeniyle de kan kaybı yaşanıyor. İşyeri kapanışları artıyor, ayakta kalmaya çalışanlar ise borçlanıyor. Online yemek siparişi sistemleri, uyguladıkları yüksek komisyonları istediğimiz gibi revize etmezse, Federasyonumuzun bünyesinde, 81 ilde bulunan 104 esnaf odamıza bağlı yüz binden fazla üye işyeri, ülke genelinde boykot yapma kararı alacak.' dedi. 

Yasa çıkarılması gerekiyor

Toplumun dinamosu konumunda yer alan esnaf teşkilatının korunup kollanması gerektiğini ifade eden Sayit Karabağlı açıklamalarında, 'KDV indirimi, kredi desteği, kaybolmaya yüz tutmuş bazı mesleklerde vergi muafiyeti gibi devlete düşen görevler imkanlar dahilinde kısmen uygulanmış olsa da alınan tedbirler yetersiz kalıyor. Köklü çözümlere ihtiyacımız var. Perakende ve hal yasalarının acilen çıkarılması, konut kira artışlarındaki düzenlemelerin esnafımızı da kapsaması, kira stopajlarının indirilmesi veya kaldırılması ya da mal sahibinden alınması gibi çözümlerin de acilen devreye alınması zaruridir. İşyeri tahliyelerinin zorlaştırılması perakende ticaret yasasında yer almalıdır.' dedi.

'Günlük açılış ücretleri ek ücret alınmadan yüzde 6'ya çekilmeli'6 Ağustos 2016 tarihinde 29793 sayılı perakende ticarette uygulanacak olan kural ve ilkeler hakkında değişiklik yapan yönetmelikte yemek kartları komisyonlarının yüzde 6 olması gerektiğini ve aynı yönetmenliğin 4'üncü maddesinin online yemek sipariş sistemlerini de kapsadığını bahseden Genel Başkan Karabağlı, 'Yeme içme sektörünün üzerinde yük oluşturan, yüzde 18 ila yüzde 45 arasında değişen yüksek oranlarıyla adeta esnafı sömüren online yemek siparişi sistemlerinin komisyonları, yasa gereği ve yemek kartlarında olduğu gibi; hizmet bedeli, tanıtım reklam bedeli, joker uygulamaları, günlük açılış ücretleri vb. ek ücretler alınmadan yüzde 6’ya çekilmelidir.' şeklinde açıklamalarda bulundu.

Kendi müşterilerini kendilerine pazarlıyorlar 

Uluslararası zincir restoranlarına online yemek siparişi sistemlerinin yüzde 4 ila 5 komisyonla çalıştığını ve o şirketlerin ulusal televizyonlarda ile yazılı basında reklamını yaptığını söyleyen Karabağlı, 'Online yemek siparişi sistemleri, sektörden aldığı yüksek komisyonlar sayesinde kullanıcılara bonus ve indirimler vererek sistemi cazip hale getirerek kullanıcıyı sisteme yönlendiriyor. Bu durum işletmeleri biçare bir şekilde sistemin içine çekiyor. Bizim müşterilerimizi bize pazarlayan bu sistemler yüzünden ödenen yüzde 18’lik komisyon maliyet hesabıyla tüketiciye yansıtıldığında gereksiz fahiş fiyatlara yol açıyor, arz-talep dengesini bozarak gıdada enflasyona neden oluyor.' dedi.

Esnaftan daha fazla kâr ediyorlar

Esnaftan daha fazla kâr ediyorlar

Söz konusu yemek sipariş sistemlerinin kendi bünyelerinde oluşturdukları online ödeme sistemleri ile ekstra komisyonlar uyguladığına, alacaklarını peşin mahsup edilip işlettiğine, işyerlerinin ise 15 ile 30 günlük periyotlarda ödeme yaptığına dikkat çeken Genel Başkan Sayit Karabağlı, sözlerine şunları ekledi, 'Sözleşmelerde komisyonları yüzde 10 ve altında gösteren bu şirketler; hizmet bedeli, tanıtım reklam bedeli, haftalık joker indirimleri, açma kapama bedelleri gibi artı ücretlendirmeler yaparak komisyonlarını yüzde 18 ila yüzde 20 bandına taşıyor. Esnafımızın 2-3 katı kâr eden sistem o kadar kârlı ve cazip bir hale geldi ki uluslararası şirketler bir bir sistemin içine girerek çoğalıyor.' dedi.

Şekere erişim sıkıntısı çözüldü

Komisyonlar istenilen oranlara çekilmediği takdirde Lokantacılar Federasyonu'na bağlı 100 binden fazla işyerinin ülke genelinde boykot yapma kararı alınacağını vurgulayan Karabağlı, 'Olağanüstü koşullarda yaşadığımız bu dönemde Federasyonumuza bağlı üye işyerlerimizi rahatlatmak, uygun koşullarda toplu ürün temini yapacak şekilde, tüketim kooperatifleri kurulması yönünde çalışmalar başlattık. Tatlıcı ve pastacılarımızın şekere erişme konusundaki sıkıntılarını gidermek üzere, TÜRK-ŞEKER A.Ş. ile yaptığımız mutabakat uyarınca, üyelerimize fabrika satış fiyatlarından şeker teminine başladık. Bu vb. girişimlerimizi çeşitlendirmek üzere, devlete ait üretim tesislerinden veya özel sektörden şeker, un, yağ ve et gibi temel ürünlerin temini yönünde girişimlerde bulunduk. Kısa sürede sonuç alacağımızın müjdesini de bu vesileyle duyurmak isteriz. Dar boğazdan geçtiğimiz bu dönemde, azim ve gayretle çalışarak her şeyi kısa sürede atlatacağımıza inanıyorum.' ifadelerini kullandı.

'Sosyal tesislerin halka açılması haksız rekabet oluşturuyor'

Genel Başkan Sayit Karabağlı, yaptığı açıklamaları şöyle bitirdi, 'Bazı belediye ve kamu kurumları, sosyal tesislerini kendi personelinin yanı sıra halka da açarak satış yapıyor. Haksız rekabet yaratan ve piyasa dengelerini bozan bu girişimler de esnafımızı sıkıntıya sokuyor. Yine bazı belediyeler, sosyal tesisler dışında kent lokantaları açarak şehir genelinde hizmet vermeye başladı. Esnafımızın mağduriyetine neden olan bu üzücü ve düşündürücü durum karşısında tedbir alınması gerekiyor.' dedi. 

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal