Online Eğitime Geçilecek mi?

Korkutan yeni Koronavirüs varyantı ve buna bağlı gelen vakalarla birlikte okullarda uzaktan eğitime geçilip geçilmeyeceği merak konusu oldu. Peki, okullarda durum ne olacak, hangi okullar online eğitim kararı alıyor, eğitimde son durum ne?

28.12.2021-14:31 - (Son Güncelleme: 09.02.2022-17:23)

Dünyayı kasıp kavuran yeni Omicron varyantı, dünya üzerinde vaka sayılarını artırıyor ve ölümlere yol açıyor. Aşının bile tam koruma sağlamadığı bu yeni varyant ülkelere yeni kararlar aldırttı. Araların İngiltere, İtalya gibi ülkelerin bulunduğu birçok yerde yılbaşı kutlamaları da iptal edilmişti. Türkiye henüz bir kısıtlama kararı almadı ancak yeni varyant okullarda durumun ne olacağı sorusunu doğurdu. İşte yeni kararlar…

BAKANDAN AÇIKLAMA: YÜZ YÜZEDE KARARLIYIZ!

Milli Eğitim Bakanı’ndan gelen açıklamaya göre yarıyıl tatilinin ardından okullarda online eğitime geçmek gibi bir durum söz konusu değil. Herhangi bir kapanma süresi de olmayacak. Bakan tarafından yapılan açıklamada;

"Bu 2 haftalık yarıyıl tatilinden sonra da aynı kararlılık ile yüz yüze eğitime devam edeceğiz. En sık sorulan sorular; acaba tatil uzayacak mı? Ben de bu soruyu soranlara şöyle cevap vermek istiyorum. Neden herhangi bir kapanma olacağı zaman ilk başlanacak yerler okullardır? Neden kafeler, restoranlar ve AVM'ler değildir?" denildi.

Okul kapanma tartışmalarının yersiz olduğunu dile getiren Milli Eğitim Bakanı 2. dönem başında yaptığı konuşmada;

"2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı'nın 2. dönemine yüz yüze eğitimle aynı kararlılıkla başladık. Sağlık Bakanımız ve Sağlık Bilim Kurulumuzun tavsiyeleri doğrultusunda gerekli önlemleri tüm okullarımızda 57 bin 108 devlet olmak üzere toplam 71 bin 300 okulumuzda nasıl önceden yüz yüze eğitimle devam ettiysek aynı kararlılıkla bu dönem de yolumuza devam edeceğiz." dedi.


ÜNİVERSİTELERDEN UZAKTAN EĞİTİM KARARI

MEB tarafından online eğitim haberi gelmezken üniversiteler birer birer uzaktan eğitim kararı almaya başladı. Bu durumda virüsün özellikle yetişkinlerde etkili olmasının payı var. Buna göre uzaktan eğitim kararı alan üniversiteler şöyle:

İstanbul Teknik Üniversitesi: İTÜ Rektörü uzaktan eğitim kararı aldıkları açıkladı. Üniversite bünyesinde yükselen vakaların önüne geçmeleri için bunun gerekli olduğunu belirten İTÜ Rektörü yeni karar doğrultusunda hibrit bir sisteme hazırlanıyor olduklarını ekledi. Karar doğrultusunda;

“Öğretim elemanlarımız dersi sınıfta anlatacak ve sınıfa gelebilen öğrenciler dersi yüz yüze dinleyecek; sınıfa gelemeyen öğrenciler ise dersi eşzamanlı olarak Zoom yayınında uzaktan takip edecektir. Merkezi Derslik Binası’ndaki çalışma alanlarında seyreltmeye gidilecek ve bina içerisinde maske kullanımı konusunda güvenlik tarafından uyarılar sıklaştırılacaktır. Yarıyıl içi ve yarıyıl sonu sınavları yüz yüze gerçekleştirilecektir” açıklamasını yaptı.

Koç Üniversitesi: Tıp ve Hukuk bölümlerinde görülen uygulamalı dersler haricinde tüm derslerin online olarak yapılmasına karar verildi. Ayrıca final sınavlarının da online olacağını duyuran Koç Üniversitesi, yeni varyanta önlem almış oldu.

Boğaziçi Üniversitesi de uzaktan eğitim kararı alırken Maltepe Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi de derslerin ve sınavların online olması için yönetime talepte bulundu. Öğrenciler bunun için okullarında imza topluyor.

YÖK BAŞKANI SİSTEMİ AÇIKLADI

Yeni varyantla birlikte artan vaka sayılarının ardından neredeyse her gün gündeme gelen online eğitim konusunda YÖK ve MEB yüz yüze sistem konusunda kararlı. Ancak YÖK'ün zorunlu olarak uygulayacağı sistem de başkan tarafından şöyle açıklandı:

“Salgının bölgesel ve yerel seyrine göre farklı programlar için yapılacak olan uygulamalara yönelik hususlarda daha önce de olduğu gibi değişiklik yapma yetkisi yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarına bırakıldı.

Buna göre, vaka sayısı artan bir yerleşkede çevrimiçi eğitim ağırlık kazanabileceği gibi, başka bir kampus tamamen yüz yüze devam edebilecek. Salgın süresince devletin ilgili kurum ve kuruluşlarının yanı sıra, iller düzeyinde yerel otoritelerin aldığı kararlar da takip edilecek ve ona göre gerektiğinde uygulamalarda değişikliğe gidilebilecek.

Örgün eğitimde öncelik sınavların yüz yüze yapılması. 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında sınavlar esas olarak yüz yüze yapılacak. Bununla birlikte, salgının bölgesel ve yerel seyrine göre mücbir durumların varlığında yahut program özelinde yükseköğretim kurumlarının ilgili kurulları tarafından uygun görülmesi koşuluyla çevrimiçi sınavlardan da yararlanılabilecek.”

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal