On milyonlarca hektar alan tarandı: İHA’lar ormanların da koruyucusu oluyor

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) envanterinde 8 adet olan insansız hava araçları (İHA), 10 milyon hektardan fazla alanı tarayarak ormanlarında koruyucusu oluyor. Yangınlara karşı alınan bu tedbirler hakkında konuşan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, "İHA'lar, yangın mahallinden aktardıkları görüntülerle sanki yangın alanındaymışız gibi yangını kontrol etmemizi sağlıyor" dedi. İşte detaylar...

05.09.2022-10:46 - (Son Güncelleme: 05.09.2022-12:17) On milyonlarca hektar alan tarandı: İHA’lar ormanların da koruyucusu oluyor

Orman Genel Müdürlüğü (OGM)bünyesinde sayıları 8'e çıkarılan insansız hava araçları ile Türkiye'de; Hatay'dan Çanakkale'ye kadar ve KKTC'de 7 gün 24 saat boyunca dakikada 12,5 milyon hektar alan taranarak orman yangınlarına karşı denetim yapılıyor. İHA’ların ilettiği görüntüleri inceleyen ekipler, gerektiği takdirde uçak, helikopter, arasöz, iş makinesi gibi araçları anında bölgeye sevkedebiliyor. 

On milyonlarca hektar alan tarandı

Yangınlarla mücadele edebilmek için İHA’ları ormanların taranması konusunda kullandıklarını söyleyen Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, şu ifadeleri kullandı:

‘’Kamu kurumları arasında teknolojiyi en iyi kullananlardan biri OGM'dir. Orman yangınları başta olmak üzere tüm ormancılık faaliyetlerinde teknolojiyi kullanıyoruz.

OGM İHA'lar

Dünyada, ABD'den sonra orman yangınlarıyla mücadelede İHA kullanan ilk ülkeyiz. Şu anda 8 tane İHA'mız sürekli olarak gökyüzünde ormanlarımızı gözetliyor ve elde ettiği görüntüleri de mobil yangın gözetleme aracına, Ankara'da bulunan genel müdürlüğümüzde, diğer müdürlüklerimize aktarıyor.

İHA'lar, yangın mahallinden aktardıkları görüntülerle sanki yangın alanındaymışız gibi yangını kontrol etmemizi sağlıyor. Yangının etrafındaki yolları, araçlarımızı görebiliyoruz. Bu sayede araçlarımızı daha etkin müdahale konusunda kullanabiliyoruz. Bu teknolojilerin tamamen yerli ve milli olmasına özen gösteriyoruz.

Özellikle 'Yangın Davranış Modellemesi' adını verdiğimiz yapay zekayı ön plana çıkaran projemiz tamamlanmak üzere.’’

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal