Omuz ağrısı diye hafife almayın: Kanser belirtisi olabilir

Gün içindeki vücut pozisyonundan dolayı sık sok omuz, sırt ve boyun ağrısından şikayetçi oluruz. Oldukça sıradan gibi görünen bu durum aslında kanser belirtisi olabilir. Uzman isimler omuz ağrısı konusunda önemli uyarılarda bulundu. İşte detaylar…

15.09.2022-16:20 - (Son Güncelleme: 04.03.2023-17:33) Omuz ağrısı diye hafife almayın: Kanser belirtisi olabilir

İngiltere’de yaşayan ve sık sık omuz ağrısı çeken 76 yaşındaki kadın, doktora gitti. Duruş pozisyonundan kaynaklandığını zannettiği ağrının altında yatan nedeni öğrenince hayatının şokunu yaşadı. Kanser olduğunu öğrenen kadın kısa sürede hayatını kaybetti. 

Sinsice ilerleyen kanser her yere yayılmış

Omuz ağrısı şikayeti ile hastaneye giden kadının biyopsinin BT taraması, kalıcı öksürük veya nefes darlığı gibi tipik akciğer kanseri semptomları göstermemesine rağmen, ciddi bir akciğer kanserine yakalandığı ortaya çıktı. Adenokarsinom olarak bilinen kanser birçok bölgeye yayılmıştı. Doktorlar kanserin aslında omzuna yayılmadığını, ancak ağrının muhtemelen omurgasındaki kanserli lezyonlardan birinden kaynaklandığını söyledi.

Kısa sürede hayatını kaybetti

Hastaneden yapılan açıklamada, hastanın teşhisinin ne yazık ki geç konulduğu ve tedavi sürecinin etkili olmadığı belirtilerek, hastanın "akciğer adenokarsinom metastazlarının şiddetli ilerlemesi" nedeniyle sadece 25 gün sonra öldüğü belirtildi. 

Belirti vermediği için geç teşhis ediliyor

Yaşanan bu olay sonrasında doktorlar, akciğer adenokarsinomunun sıklıkla çok geç bir aşamada teşhis edildiğine dikkat çekti. Bu nedenle, tedavi etkili olamayacak kadar geç verildiği için çok az insanın hayatının kurtulduğu belirtildi. Hastalığı olan birçok kişi tipik akciğer kanseri semptomları göstermez, yani sağlık görevlileri başlangıçta hastalık için test yapmayı düşünmezler.

İyileşme oranı oldukça az

Geç teşhis edilen bu sinsi türün, solunum yollarınızın astarındaki mukus üreten bez hücrelerinde başlayan yaygın bir akciğer kanseri türü olduğu belirtildi. Akciğer kanserine yakalanan kişilerin yaklaşık yüzde 40'ında adenokarsinom meydana geldiği, bu hastaların ortak özeliğinin ise sigara kullanıyor olduğuna dikkat çekildi. Yapılan araştırmalra göre adenokarsinom kanser türüne yakalanan insanların iyileşme şansı %8'dir.

Dikkat edilmesi gereken adenokarsinom belirtileri

Sürekli ve şiddetli öksürük,

Öksürük sırasında balgam çıkarma,

Öksürüğe eşlik eden kanlı balgam,

Ses kısılması ve hırıltılı nefes alma,

Halsizlik, iştah ve kilo kaybı,

Göğüste ağrı.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal