Ölüm parası kimlere ödenir? Cenaze yardımı alma şartları nelerdir? Devlet cenaze ve ölüm parası şartları

SGK, yakınını kaybedenlere cenaze yardımı adı altında bir yardın ödeneği sağlıyor. Yapılan başvuru sonrasında ödenen cenaze yardımı, hak sahibine karşılıksız olarak veriliyor. Peki, Ölüm parası kimlere ödenir? Cenaze yardımı alma şartları nelerdir? Devlet cenaze ve ölüm parası şartları..

07.05.2022-01:05 - (Son Güncelleme: 07.05.2022-01:05) Ölüm parası kimlere ödenir? Cenaze yardımı alma şartları nelerdir? Devlet cenaze ve ölüm parası şartları

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından bir kereye mahsus olarak ödenen cenzae yardımında faydalanabilmek için Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne ya da Sosyal Güvenlik Merkezi'ne başvuru yapılması gerekir. Cenaze yardımı için gerekli olan belgelerle birlikte başvurunun yapılması sonrası SGK, o yıl için belirlenen desteği başvuru yapan hak sahibine nakit olarak ödenmesi sağlamaktadır.

Memur ve işçilere farklı ödeme miktarının söz konusu olduğu cenaze yardımında memurlara 2022 yılında ödemelerin 4.473,62 TL olarak belirlenirken, SGK'lı olanlara ise bu tutarın 1.250 TL olarak ödeniyor. Ölüm ve cenaze yardımı adı altında sunulan destekten faydalanabilmek için ölen kişinin 360 günlük sigorta priminin yatmış olması gerekiyor.

Cenaze yardımı alma şartları nelerdir

Ölüm parası kimlere ödenir?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emekli maaşı alanlar ve iş kazası maaşı v.s. aldığı süreçte hayatını kaybedenlerin hak sahipleri cenaze yardımı başvurusu yapabiliyor. Ayrıca, hayatını kaybetmiş olan kişi SGK’dan aylık almıyorsa, herhangi bir kapsamda adına ödenen en az 360 gün prim bildirisi varsa yardım yine hak sahibine ödenebiliyor.

SGK tarafında sunulan gerekli şartların sağlanması durumunda cenaze yardımı, ölen kişinin eşine, çocuklarına, kardeşlerine ve anne babasına ödenebiliyor. Şayet ölen kişinin masrafları, akrabalık bağı olmayan kişi tarafında karşılanmışsa, bu masrafları belgelemesi halinde SGK'dan cenaze yardımı talebinde bulunabiliyor.

Eğer vefat eden kişi ssk ya da bağkur kapsamında ise kişinin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne, ölüm parası başvurusu yapabilmekte. Memur yakınları için ise başvuru yeri farklı olup aşağıda ayrıca belirtilmiştir. Ayrıca SSK ve Bağkur için E-devletten online olarak da kolayca başvuru yapabilirsiniz.

Cenaze yardımı alma şartları nelerdir?

Cenaze yardımından faydalanabilmek için aşağıda belirtilen şartların taşınması gerekiyor;

* İş kazası veya meslek hastalığı sonucu meydana gelen vefat durumu,

* Sürekli iş göremezlik maaşı, malullük veya yaşlılık aylığı alırken meydana gelen vefat durumu,

* Kendisinin en az 360 gün malüllük, prim, yaşlılık ve aynı zamanda ölüm sigortası primi bildirilmiş olduğu samanki vefat sonrasında, ölüm yardımı sigortalının hak sahiplerine verilir.

E-devlet sisteminden cenaze yardım başvurusu nasıl yapılır?

Cenaze yardımında faydalanmak için e-Devler sistemini de kullanabilirsiniz. Başvuruyla ilgili ilk olarak e-devlete giriş yaparak oradan başvuru ekranına giriş yapın ve SGK gelir, aylık ödenek talep belgesi isteyin. Tahsis talep türlerinden 'CENAZE ÖDENEĞİ'ni seçin ve ardında sigorta türünü SSK ise 4a-SSK, bağkur sistemindeyse 4B-BAĞKUR seçeneğini işaretleyin.

Tahsiz numarasını girdikten sonra gerekli alanları doldurun ve başvurunuzu tamamlayın.

Devlet cenaze ve ölüm parası gerekli evraklar

Cenaze yardımını bireysel olarak Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) yapmak isterseniz yanınızda, ölüm parası dilekçesi, ölen kişinin kimlik fotokopisi ve başvusu sahibi siz olduğunun izçin bir adette sizin kimlik fotokopinizin olması gerekiyor.

Ölüm yardımı ile ilgili sorgulama nereden yapılır ?

SGK ölüm parası sorgulamasını e devlet sisteminden gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken sisteme giriş yaptıktan sonra 'E-devlet SGK ölüm parası sorgulama' 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal