Ölüm Belgesi Nedir, Nereden ve Nasıl Alınır, Neden Alınması Gerekir?

Ölüm belgesinin nereden ve nasıl alınacağı birçok vatandaş tarafından soruluyor. Peki, ölüm belgesi e devletten alınır mı? Ölüm belgesi neden önemlidir? Ölüm belgesi aslı gibidir nasıl alınır? Geçmiş ölüm belgesi nasıl alınır?

15.02.2022-12:55 - (Son Güncelleme: 15.02.2022-13:08) Ölüm Belgesi Nedir, Nereden ve Nasıl Alınır, Neden Alınması Gerekir?

Ölen kişinin adına düzenlenen ve resmi ve özel kurumlarda birçok işlemin halledilebilmesi için gerekli olan ölüm belgesini almayı birçok kişi unutuyor. Bu belge olmadan birçok işlem gerçekleştirilemediği için almak oldukça önemlidir. 

ÖLÜM BELGESİ NEDİR?

Bir hekim tarafından yazılan ve kişinin öldüğünü belirten bir belge vea kişinin ölüm tarihi, yeri ve nedenini belirten bir sicil kaydıdır. Kişinin resmi ölümünün gerçekleşmesi için düzenlenen belgeye ölüm belgesi denilmektedir. Üzerinde kişinin ölüm saati gibi çeşitli bilgiler yer almaktadır. Vefat eden bireyin ölüm belgesi Tüik ve sağlık bakanlığı gibi kurumlar tarafından kayıt altına alınıp arşivlenir. 

ÖLÜM BELGESİ NASIL ALINIR?

Ölüm belgesi ölen kişinin öldüğü yere göre nasıl alınacağı farklılık göstermektedir. 

ÖLÜM BELGESİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

Belge hazırlanmadan naaş yerinden kaldırılırsa defin işlemi yapılamaz ve naaş otopsiye gönderilir. Ölüm belgesi olmadan defin ve mirasçılık işlemleri yapılamaz. Olası bir şüpheli ölüm olabileceğinden ötürü beden geri otopsiye gönderilir. 

ÖLÜM BELGESİ NEREDEN ALINIR?

Ölüm resmi sağlık kurumlarında gerçekleşmişse ölüm belgesi sağlık kurumunca düzenlenir ve kurumun müdür veya baştabibi tarafından tasdik edilir.

Ölüm özel sağlık kuruluşlarında gerçekleşirse hastalık esnasında tedavi eden tabibin verdiği ölüm belgesi belediye tabibi, yoksa toplum sağlığı merkezi hekimi veya aile hekimi tarafından tasdik edilir. 

Ölüm sağlık kurumları dışında gerçekleşirse ölüm belgesi cenazenin bulunduğu yerdeki belediye tabibi tarafından, belediye tabibi bulunmayan yerlerde toplum sağlık merkezi hekimi; o da yoksa aile hekimi tarafından ölüm belgesi verilir.

Bunların hiçbiri yoksa ölüm belgesi jandarma karakol komutanları veya köy muhtarları tarafından verilir. Mesai dışındaysa nöbet sistemi dahilinde ölüm belgesi alınabilir. 

ölüm belgesi nerelere verilir

ÖLÜM BELGESİ E DEVLETTEN ALINIR MI?

Yukarıda sayılanlar dışında ölüm belgesi e devlet üzerinden alınamıyor. 

ÖLÜM BELGESİ ASLI GİBİDİR NASIL ALINIR?

En az 5 tane aslı gibidir ölüm belgesi alınması yararlıdır. Miras, defin ve birçok şey için bu belge talep edilmektedir. 

GEÇMİŞ ÖLÜM BELGESİ NASIL ALINIR?

Ölen baba, anne, eş ve çocuk için geçmişe dönük yeniden ölüm belgesi çıkartılabilir. Bunun için Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü kurumlarına başvurmanız gerekmektedir. Nüfustan Ölüm belgesl alma işlemi için T.C kimlik kartı yetmektedir. Verilen belge elektronik ortamda kullanılsın diye barkodlu olarak yaratılır. Bu da birçok yerde geçmesine yarar.

ÖLÜM BELGESİ NERELERE VERİLİR?

Ölüm belgesi:

- Ölüm tescil işlemleri

- Vasiyet

- Miras

- Cenaze Nakli

- Ölen kişinin hayat sigortası üzerinde hak iddiası gibi birçok yerlerde kullanılabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal