Ölen kişinin ardından tazminat davası talep edildi, mahkemeden ret kararı çıktı!

Karşılaştığı tehdidin ardından kalp krizi geçiren yaşlı adamın çocukları manevi tazminat talebini kullanarak dava açtı ancak mahkemeden olumsuz haber geldi.

10.05.2022-17:00 - (Son Güncelleme: 10.05.2022-17:00) Ölen kişinin ardından tazminat davası talep edildi, mahkemeden ret kararı çıktı!

Babaları vefat etmeden önce yaşanan tehdidi mahkemeye götüren mirasçılara Yargıtay'dan üzücü haber geldi. Yüksek Mahkeme, tehdit nedeni ile yansıma aracılığıyla manevi tazminat talep edilme gibi bir durumun olmadığına hükmetti.

Mahkeme kararı bozdu

Yaşlı bir adam, karşısına çıkan genç tarafından tehdide maruz kaldı. Gencin "Çek şu arabanı şuradan, bugün seninle hesabımı, davamı halledeceğim. Seni halledeceğim" cümlelerinin ardından yürümeye devam eden yaşlı adam, bir zaman geçtikten sonra kalp krizi geçirip yaşamını yitirdi. Babalarının ölümünün nedeninin yapılan tehdit olduğunu iddia eden çocukları, manevi tazminat talep ederek mahkemeye başvurdu. Asliye Hukuk Mahkemesi, tehditten kısa bir zaman geçtikten sonra ölümün gerçekleştiğine vurgu yaparak, mirasçılara manevi tazminat ödenmesi kararına vardı. Kararı sanık avukatı temyiz edince bu duruma Yargıtay 4. Hukuk Dairesi el attı. Daire ise söz konusu kararı bozmaya gitti. Mahkeme ilk kararında direnç gösterince bu defa devreye Yargıtay Hukuk Genel Kurulu girdi. Emsal olacak şekilde bir karara başvuran Kurul, mahkeme kararını bozdu. Yargıtay kararında ise şu ifadeler kullanıldı:

Ölen kişinin ardından tazminat davası talep edildi, mahkemeden ret kararı çıktı!

"Yasal düzenleme ve ilkeler çerçevesinde somut olay değerlendirildiğinde zarar görenin yakınlarının yansıma yoluyla manevi tazminat talep etmeleri ancak ölüm veya ağır bedensel zarar halinde mümkündür. Somut olayda ise murise yönelik tehdit eylemi sebebiyle manevi tazminat talep edilmiştir. Davacılar murisinin ölümünden kısa bir süre önce davalı tarafından murise yönelik olarak tehdit eylemi gerçekleştirilmiş ise de tehditten dolayı yansıma yoluyla manevi tazminat istenemeyeceğinden, yakını olan davacı eş yararına manevi tazminata hükmedilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Hâl böyle olunca direnme kararının bu değişik gerekçe ve sebeplerle bozulmasına karar vermek gerekmiştir. Mahkeme kararı oy çokluğu ile bozulmuştur."

Tarık Bulduk
tarikbuldk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal