Ölen eş ve babadan aynı anda maaş almak mümkün mü? Dul ve yetim maaşları ne kadar?

Dul kalan binlerce kişi dul maaşı konusunda araştırmalar yapıyorlar. Dul maaşı alabilmeleri için hangi şartlar yerine getirilmelidir ve maaşları ne kadardır gibi soruların cevabını haberimizde bulabilirsiniz...

18.05.2022-09:43 - (Son Güncelleme: 18.05.2022-09:43) Ölen eş ve babadan aynı anda maaş almak mümkün mü? Dul ve yetim maaşları ne kadar?

Eşi vefat eden kişiler Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurup gerekli evrakları tamamladıkları ve şartları yerine getirdikleri taktirde dul maaşı alabilmekteler. Bu maaşlar Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşan bankalar aracılığıyla alınır. Peki dul maaşı için koşullar nelerdir?

Dul maaşı alma koşulları

Vefat eden eşten ölmeden önce boşanmamış olmak,

Gerekli sigortalılık/prim koşullarının yerine getirilmiş olması,

Dul kalan kişinin vefat eden eşinden sonra başka bir evlilik yapmamış olması,

Dul maaşı bağlanacak kişinin bu süreç tamamlanana kadar başka kurumlardan maaş almamış olması,

Yabancı ülkede çalışmamak gibi koşullar yerine getirildiği takdirde dul maaşı alınabilmektedir.

Dul maaşı ne kadar?

Güncel dul maaşları vefat eden eşin maaşının yarısı olarak belirlenmiştir. Ancak vefat eden kişinin maaşı üstünde eşinden farklı biri varsa ve bu kişi kendine maaş bağlanmasını istemiyorsa %50 olarak belirlenen bu oran %60 ya da %75'e çıkabilir.

Yetim maaşı ne kadar?

Bu maaşlar vefat eden babanın emekli maaşının %25 kadarıdır. Kız veya erkek çocuğa göre maaş oranı değişmez. Fakat kız ya da erkek çocuğa göre yetim maaşlarının alım süresi değişiklik gösterir.

2 ayda bir verilen dul maaşı ne kadar?

2022 yılında 2 ayda bir verilen bu maaş 816 TL olarak belirlenmiştir. 2 ayda bir alınan bu maaşlar toplu halde de alınabilir.

Sigortasız dul maaşı ne kadar?

Vefat eden kişinin sigortası yoksa dul kalan eşlerine herhangi bir maaş verilmemektedir. Kısaca sigortasız kişilerin dul maaşı mevcut değildir.

Kocadan ve babadan maaş alınabilir mi?

Her ikisinden de maaş alabilmek mümkündür fakat bu noktada da yine bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Kadının eşi babasından önce vefat ederse ve kadın da eşinin vefatından sonra bir evlilik yapmazsa babasından da maaş alma hakkına sahip olur. Kişiye bu iki maaş da tam şekilde bağlanmaz. Yüksek tabandan maaş kadına tamdan, düşük emekli maaşı alan kişinin maaş ödemesi kişinin hakkı olan tutarın yarısı üzerinden hesaplanır.

Dul maaşı nasıl alınmaktadır?

Dul maaşı almak için SGK'ya başvuru yapmak ve gerekli evrakları tamamlayıp kuruma teslim etmek gerekmektedir. Bu evrakların tesliminden kısa bir süre sonra başvuruya yanıt verilir. Kabul edilen başvurulardan sonra maaşlar anlaşmalı bankalar aracılığıyla alınabilir.

Dul maaşı için gerekli olan evraklar

Başvuru dilekçesi

Kimlik araştırma belgesi

İlgili sigortalıya ait ölüm belgesi

Vukuatlı nüfus kayıt örneği

3 adet fotoğraf

Ölüm parası ne kadar?

Ölüm parası 2022 yılı için 918 TL olarak belirtilmiştir. Bu para vefat etmiş kişinin cenazesi için yapılan masraflardan dolayı ödenir ve genellikle vefat etmiş kişinin ailesine verilir. Cenaze aile ya da vefat eden kişinin yakınları tarafından kaldırılmamışsa cenaze masraflarını karşılayan kişiye de ölüm parası verilebilir. Bu durumda masrafları karşılayan kişi bu durumu belgelendirmelidir.

Kadir Buğra Demir
kbugrademir@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal