Olası İstanbul depremi tedirgin ediyor! Yalı sahipleri taşınmaya başladı

İstanbul için beklenen büyük depremde en riskli yerlerden biri olarak İstanbul Boğazı kıyıları gösteriliyor. Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki depremde büyük yıkımlar sonrasında İstanbul için de beklenen büyük depremin uyarıları arttı. İstanbul Boğazı’nda yaşayan yalı sahiplerini ise korku sardı, milyonlar dolarlık yalıların sahipleri başka yerlere yaşanmaya başladı.

09.03.2023-10:27 - (Son Güncelleme: 09.03.2023-14:32) Olası İstanbul depremi tedirgin ediyor! Yalı sahipleri taşınmaya başladı

Kahramanmaraş merkezli depremler ve İstanbul’daki olası büyük deprem nedeniyle yalı sahipleri de Boğaz’da yer alan yalılarından ayrılmaya başladı. Özellikle yalılarla ilgili yenileme çalışmalarına izin verilmemesi sonucu depremde büyük tehlike arz ettikleri ifade edildi. Sektör temsilcilerine göre konunun çözümü için ise bölgede yapılarda yenileme hakkı getirilmesi gerekiyor.

Yalı sahipleri taşınıyor

İstanbul’da bazı ilçeler binalarını yenileyerek beklenen depreme hazırlanırken, Boğaziçi’nde bulunan yapılar, 1983 yılında getirilen yasak nedeniyle tadilat ve yenileme yapılamıyor. 1980 öncesi, mühendislik hizmeti almadan inşa edilen binaların yoğun olduğu bölgenin, depremde büyük risk altonda olduğu ifade ediliyor.

İstanbul’daki yalıların yer aldığı bölümü de kapsayan ve 1983’te çıkan 2960 sayılı “Boğaziçi Kanunu’ nedeniyle buradaki binaların yenilenmesi yasak. Getirilen yasak sonucu çoğunlukla 1980 öncesi inşa edilen ve bu kanuna tabii binaların olduğu Arnavutköy, Bebek, Yeniköy, Anadolu Hisarı, Kavacık öngörü alanı, Çengelköy, Kuzguncuk, Beylerbeyi, Paşabahçe gibi semtlerin depremde büyük risk altında kaldığı belirtiliyor.

Yalı sahipleri taşınıyor

Ekonomim‘den Leyla İlhan’ın haberine göre, Kahramanmaraş depreminden sonra kendisini birçok yalı sahibinin aradığını söyleyen Mars Genel Müdürü Hakan Bucak “Sadece bu hafta beni 4-5 yalı sahibi aradı. Depreme karşı güvenli şekilde yapılmış 500 metrekarelik büyük ve güvenli rezidans daire arıyorlar. Çünkü Boğazdaki bu yapılar en az 40-50 yaşında. Boğaziçi İmar Kanunu’ndan dolayı bu binalar güçlendirilemiyor ya da güçlendirilme için gerekli izinlerin alınması çok zaman alıyor.” İfadelerini kullandı.


Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal