16.03.2021-09:46 (Son Güncelleme:16.03.2021-09:46)


1

Okyanuslarda sık sık karşı karşıya gelen devlerin mücadelesinde bu kez kazanan okyanusun kralı olarak bilinen katil balina değil, beyaz köpek balığı oldu. Öte yandan yapılan çalışmalarda köpek balıklarının katil balinalarla arasının pek iyi olmadığı ortaya çıkmış, hatta köpek balıklarının katil balinalardan korktuğu belirlenmişti.



2

Güney Caroline kıyılarında bilimsel araştırma yapan Kaptan Chip Michalove, çok nadir rastlayacağı bir görüntüyü kaydederek bir köpek balığı grubunun katil balinaya saldırdığı anı görüntüleme şansı buldu.



3

Kaptan Chip Michalove, Outcast Sport Fishing adlı gemisi ile çalışmalarını yürüttüğü sırada ölü bir balinanın beyaz köpek balıkları tarafından parçalanarak yenildiğini gördü. Hemen kayıt almaya başlayan Michalovei bu anın kendileri için mükemmel bir deneyim olduğunu anlatarak "Hayatımın en iyi günlerinden biriydi "dedi.



4

KÖPEK BALIKLARI KATİL BALİNADAN KORKUYOR!

KÖPEK BALIKLARI KATİL BALİNADAN KORKUYOR!

Önceki yıllarda yapılan bir araştırmaya göre denizlerde besin zincirinin en tepesindeki hayvan büyük beyaz köpek balığı değil, katil balinalar olduğu ortaya konmuştu. Dünyanın en tehlikeli hayvanı olan beyaz köpek balığının katil balinalardan korktuğu anlaşılmıştı.



5

Scientific Reports dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre Monterey Körfezi'nde etiketlenen 17 hayvanın davranışları üzerindeki çalışmalar ele alınmış ve takibe alınan köpek balıklarının civardaki deniz filleriyle beslenirken iki katil balina grubunun bölgeye gelmesi üzerine sekiz saat içerisinde bölgeyi terk ettikleri ve geri dönmedikleri tespit edilmişti.



6

KARACİĞERLERİNİ SÖKÜYOR

KARACİĞERLERİNİ SÖKÜYOR

Araştırmacıların katil balinaların üzerinde yoğunlaşmasına neden olan olay 2017 yılında Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Cape Town kıyılarında meydana gelmişti. Kıyıya vuran beş büyük beyaz köpekbalığı ölüsünün karaciğerlerinin eksik olduğunu tespit eden araştırmacılar çalışmalarını bölgede görülen bir grup katil balina üzerine toplamış ve akıl almaz bir taktikle karşılaşmıştı.



7

Katil balinaların köpekbalıklarının göğüs yüzgecine saldırdıkları ve oluşan yaradan karaciğeri tıpkı tüpten diş macunu sıkar gibi çıkardıkları tespit edilmişti.



8

KÖPEK BALIĞI KATİL BALİNANIN OLDUĞU YERE BİR YIL UĞRAMIYOR

KÖPEK BALIĞI KATİL BALİNANIN OLDUĞU YERE BİR YIL UĞRAMIYOR

Öte yandan bilindiği üzere katil balinalar, tüm okyanuslarda bulanan en yırtıcı memelilerdir. Boyutları 5 ile 8 metre arasında değişen ve 5.5 ton ağırlığa sahip olan bu canlıların, beyaz köpek balıkları tarafından okyanusun kralları olarak kabul edilmiş durumda. Öyle ki katil balinalarla karşılaşan beyaz köpek balıkları sadece peşinde olduğu avı bırakmıyor, uzunca bir süre boyunca da aynı yere geri dönmüyor. Hatta yapılan açıklamaya göre, beyaz köpek balıklarının bölgeden bir yıl boyunca uzak kaldığını belirtildi.



9

OKYANUSUN KRALI KATİL BALİNALAR!

OKYANUSUN KRALI KATİL BALİNALAR!

Katil balina ya da Orka okyanus yunuslarının en irisidir. Dünyadaki en yaygın ikinci memeli türüdür. Çok yönlü bir yırtıcı olan bu tür önüne ne çıkarsa yer hatta çoğu araştırmada ortaya koymuştur ki Orkalar, beslenme tarzı fazlasıyla farklılık gösteren tek memelidir. Çoğu söylentide zevk için avlandığı ve canice saldırdığı için katil balina olarak adlandırılıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr