Okul öncesi eğitime başlama yaşı (Anasınıfı, anaokulu, uygulama sınıfı) - 69-70-71 aylık çocukların kayıt erteleme işlemi

2021-2022 eğitim öğretim yılının bitmesine az bir vakit kala ebeveynler okula yeni kayıt yaptıracağı çocukları ile ilgili birçok soruyu merakla araştırıyor. Peki anasınıfına başlama yaşı kaçtır? Anasınıfına başlayacak çocuklar nasıl hesaplanır? Tüm detaylar haberimizde.

07.05.2022-18:11 - (Son Güncelleme: 07.05.2022-18:11) Okul öncesi eğitime başlama yaşı (Anasınıfı, anaokulu, uygulama sınıfı) - 69-70-71 aylık çocukların kayıt erteleme işlemi

Anasınıfına başlayacak öğrencilerin yaşlarını nasıl hesaplayabilecekleri ebeveynler tarafından merakla araştırılıyor. Anasınıfına başlama yaşı, anasınıfına başlamanın nasıl ertelenebileceği ve kayıt zamanının ne zaman olacağı ile ilgili tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Anasınıfı kayıt zamanları

Anasınıfı için alınan kayıtlar Temmuz ayında başlamaktadır. Kayıt işlemleri ebeveynler tarafından e-Okul üzerinden yapılabilmektedir. Kayıt işlemi gerçekleştirilirken ebeveynlerden bir belge talep edilmemektedir. Kayıtlar kabul edilirken bir sonraki eğitim yılında okula başlaması zorunlu olan öğrenciler ve okul içerisinde kaydı bulunan öğrencilere öncelik verilir. Eğer ki okula yapılan başvurular, okulun açtığı kontenjandan fazla olursa velilerin takip edebileceği şekilde kura çekimi yapılmaktadır.

Anasınıfı Başlama Yaşı

Anasınıfı başlama yaşı

Anasınıfına kayıt yapılırken kayıt yapılan yıl itibariyle eylül ayından itibaren 57 ve 68 aylık olan çocukların kaydı kabul edilir. Okulun kabul ettiği ikamet bölgesinde bulunan ve bir sonraki sene eğitim öğretim yılına birinci sınıfa başlayacak olan çocukların kayıtları yapılır ve eğer ki fiziki imkanları yeterliyse anaokulu ya da uygulama sınıflarına 36 ve 56 aylık arasında olan çocuklar, ana sınıflarına da 45 ve 56 aylık aralığında olan çocukların kaydı yapılabilmektedir. Bir sınıfı oluşturabilecek yeterli kayıt yapılmamışsa okul içerisinde 36 ve 68 aylık çocuk kayıtları anasınıfına yapılabilmektedir.

Anaokullarına başlama yaşı kaçtır

 Anaokulları, 36 ve 68 aylık arasında bulunan çocukların eğitimlerine başlayabilmek amacıyla oluşturulan okul öncesi eğitimler kurumu olarak bilinir. Anaokulları ve uygulama sınıfları içerisinde kayıtlar yapıldığı yılın Eylül ayından itibaren 36. ayını tamamlamış ve 68. ayını tamamlamamış çocukların kayıtları kabul edilir. Fiziki imkanları yeterli ise anaokulu ya da uygulama sınıflarına 36 ile 56 aylık çocukların kayıtları da kabul edilebilmektedir. Anasınıflarına kayıt yapılan yılın Eylül ayından itibaren 57 ile 68 aylık çocukların eğitimlerine başlayabilmesi ve hayat boyu öğrenme kurumları içerisinde açılmakta olan sınıflar olarak bilinir. Ana sınıflarına kayıt yapılan yılın Eylül ayından itibaren 57. ayını dolduran ve 68. ayını tamamlamamış çocukların kayıtları kabul edilir. Açılan anasınıflarının imkanlarına göre 45 ile 56 ay arasında olan çocukların kayıtları da kabul edilebilmektedir.

Birinci Sınıf Kayıt Erteletme İşlemleri

İlkokul birinci sınıfa kayıt yaptırma yaşı kaçtır

 İlkokul birinci sınıflara kayıt yapılan yılın Eylül ayından itibaren 69. ayını doldurmuş olan çocukların kayıtları kabul edilir. Aynı zamanla veli yazılı izin verdiği takdirse 66, 67 ve 68 aylık çocukların kayıtları da kabul edilir. Birinci sınıflara kayıt yapılan yılın Eylül ayından itibaren 72. ayını doldurmuş olan çocukların kaydı yapılmaktadır.

İlkokul birinci sınıf kayıt erteletme 

 72 aylık olan çocuklar 1. sınıfa başlamaya zorunludur ve kayıt işlemleri ertelenemez. 69, 70 ve 71 aylık çocukların kayıtları 1. sınıflara zorunlu olarak bilinmektedir. Fakat okul müdürlükleri tarafından yaş olarak kayıt hakkını elde etmiş çocukların velilerinden yazılı izin alınması halinde 69, 70, 71 aylık olan çocukların kayıtları ertelenerek okul öncesi sınıflara yönlendirilmesi yapılabilmektedir. Kayıt hakkı böylelikle 1 yıllık süre ile ertelenmiş olur. Birinci sınıfa kayıtları ertelenen çocukların anasınıflarına kayıtları yapılmalıdır. Birinci sınıf kaydı ertelenen ve daha önce okul öncesi eğitim almayan çocukların anasınıflarına kayıtlarında öncelik tanınmaktadır. 66, 67, 68 aylık çocukların anasınıfları, anaokulları ve uygulama sınıflarına kayıtları zorunlu olarak gözükmektedir. Çocuğun fiziki ve gelişim imkanları göz önünde bulundurulmak kaydıyla velilerinden yazılı izin alınması sonucunda çocuklar birinci sınıfa kaydolabilir.

Kimlikte yaşı yanlış yazılan çocukların kayıtları nasıl yapılır

 Kimliklerde yaşları yanlış yazılmış çocukların nüfusa gidilerek yaşlarının düzeltilmesi okul yetkilileri tarafından talep edilir. Eğer yaşı yanlış yazılan çocuklar için veli tarafından 3 ay içerisinde bir girişim olmazsa okul müdürlüğü durumu il ya da ilçe milli eğitime bildirir. Uygulama sınıfları; mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları içerisinde çocuk gelişimi ve eğitim alanında eğitim veren 36 ile 68 aylık çocukların kayıtlarının kabul edildiği uygulama sınıflarıdır. 

Doktor raporu ile kayıt erteletme işlemleri yapılıyor mu 

Eski zamanlarda doktor raporu alınarak kayıt ertelenebiliyordu fakat günümüzde doktor raporu ile kayıt erteleme hakkı bulunmuyor. Çocuk doktorundan alınmış sağlık raporu ile kayıt erteleme işlemleri yapılabilirken bu uygulama 2019 senesinde kaldırıldı. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal