Öğretmen strateji belgesi nedir, ne demektir?

Öğretmenler tarafından merak edilen Öğretmen strateji belgesi hakkında araştırmalar devam etmektedir. Peki, Öğretmen strateji belgesi nedir? İşte Öğretmen strateji belgesi hakkında tüm merak edilenler…

24.05.2022-09:21 - (Son Güncelleme: 24.05.2022-09:21) Öğretmen strateji belgesi nedir, ne demektir?

Öğretmenler için MEB tarafından yayınlanan Öğretmen Strateji Belgesi öğretmen yetiştirmekten, istihdamına kadar olan bir yol haritasıdır. Öğretmen yetiştirmek için ortaya çıkarılan bu belge hakkında araştırmalar devam etmektedir. Peki, Öğretmen strateji belgesi nedir? İşte Öğretmen strateji belgesi hakkında tüm merak edilenler…

Öğretmen strateji belgesi nedir?

2017 ve 2023 yıllarını içerin bu belge Resmi Gazete’de yayınlandı. Öğretmen yetiştirmekten, istihdamına kadar olan bir yol haritası niteliğinde olan bu belge iyi öğretmenler yetiştirmek adına ortaya çıkmıştır. Öğretmenlik mesleği oldukça önemli bir meslek olarak yer alırken öğretmen yetiştirme programı da büyük bir önem arz etmektedir. Akademisyenler ilk ve orta dereceli okullarda gözlemlerini yapacaklardır. Eğitim fakültelerinde okuyan öğrenciler ise program tercihlerini fakülteye girdikten sonra yapabileceklerdir. Mesleğe uygun olmayan kişiler ise başka bölümlere geçişlerini yapabilecekler.

Öğretmen Strateji Belgesi

Öğretmen strateji belgesi için ikinci aşama olarak yer alan öğretmen seçimidir. Burada sadece yazılı sınav yer almamaktadır. Psikososyal beceriler, ürün seçki dosyası ve mülakat da bulunmaktadır. Danışman öğretmenlerin yer aldığı sistemle kişiler iş balında denenecektir. Gerekli olduğu takdirde eğitim fakültesi dışından da öğretmen ataması yapılabilir.

Bu sistemin üçüncü aşamasında ise mesleklerini icra ederken yapılan değerlendirme yer almaktadır. 4 sene boyunca yeterlilik sınavına katılacak olan öğretmenler, terfi ve hizmet puanı hesaplamaları ile sonuçlarını öğrenecekler. Okullar içinde üç sınıflandırma yer almaktadır. Bu sınıflandırma bölgesel, çevresel ve kurumsal okullar olarak yapılmaktadır. Dezavantajlı okullarda hizmet sağlayan öğretmenler ek ücret, hizmet puanı, yer değiştirme ve yurtdışı eğitimde öncelik imkanlarından yararlanabilecekler.

Öğretmen strateji belgesi kaliteli öğretmenlerin yetişmesi için köklü bir değişikliktir. Öğretmen seçme, atama gibi konularda önemli bir rol üslenmektedir. Bu belge öğrencilerin daha iyi eğitim almaları ve daha donanımlı öğrencilerin yetişmesi için ortaya çıkarılan bir belgedir.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal