Öğrenciler LGS'den önce nasıl kahvaltı yapmalı? LGS 2022 sınavına girecek öğrencilere öneriler

2022 LGS sınavı öncesinde artık son hazırlıklarını yapan öğrenciler LGS sabahında nasıl bir kahvaltı yapılması gerektiğini öğrenmeye çalışıyor. Peki Öğrenciler LGS'den önce nasıl kahvaltı yapmalı? İşte LGS 2022 sınavına girecek öğrencilere öneriler...

04.06.2022-12:58 - (Son Güncelleme: 04.06.2022-17:51) Öğrenciler LGS'den önce nasıl kahvaltı yapmalı? LGS 2022 sınavına girecek öğrencilere öneriler

Liselere Geçiş Sınavı (LGS) 2022 yarın gerçekleşecek. Emekle dolu bir yılın karşılığını almak için yarın sınav salonlarında ter dökecek olan öğrencilerin aileleri çocuklarının sınav sabahında nasıl bir kahvaltı etmesi gerektiğini merak ediyor. LGS 2022 sınavına girecek öğrencilere önerileri öğrenmek isteyen veliler arama motorlarını meşgul etmeyi sürdürüyor.

Öğrenciler LGS'den önce nasıl kahvaltı yapmalı?

Sınav dönemleri, öğrencilik hayatının en zorlu ve stresli dönemlerindendir. Sınava girecek kişiler için sınav öncesi ve sınav günü beslenmesi doğru tercihler içerdiğinde önemli boyutta katkı sağlar. Bu süreçte stres faktörü etkin olduğu için öğrencilerde bulantı, kusma gibi durumlara sıkça rastlanmaktadır. İstenmeyen bu durumları tetiklememek için yemek konusunda kişiler zorlanmamalıdır.

Herkesin yemek alışkanlığı ve damak zevki farklı olduğundan yararlı diye sevmediğiniz, sindirim sisteminizde sıkıntı oluşturabilecek gıdaları tüketmeyiniz. Kendinizin sevdiği dengeli besinleri seçiniz. Sınavdan bir gün önce şimdiye kadar yemediğiniz besini ilk defa o gün tüketmeyi denemeyiniz. Çok yağlı, ağır gıdalar yerine protein, karbonhidrat, yağ dengeli hafif gıdalar tercih ediniz. Mümkünse sınav öncesi dışarda yemek yerine evde pişen yemekleri tercih ediniz. Dışarıda yemeye mecbur kalınırsa çabuk bozulabilen açık yiyecekler ve mayonezli, soslu, tavuk içeren riskli gıdalardan kaçınınız.

2022 LGS kahvaltısı

Başarının arttırılması için tatlı, çikolata gibi şekerli besinlerin yüksek miktarda tüketimi hatalıdır. Sanılanın aksine sofra şekeri, yani basit karbonhidratlar, kan şekerini hızla yükseltip düşürdüğü için beynin şekere olan ihtiyacını karşılamaz ve kanda hipoglisemiye (kan şekerinin düşmesi) sebep olur. Bu durum; dikkat dağınıklığı, konsantrasyon bozukluğu ve uyku halini beraberinde getirir. Kan şekerini hızla yükseltmeyen meyve, kepek ekmek, esmer pilav, kepekli makarna, bulgur, yulaf gibi besinlerin tüketimi gerekmektedir.

Stres anında bıkkınlık ve isteksizlik artar, uykuya eğilim azalır. Dolayısıyla sınav öncesi düzenli uyumak ve uyku alınmış şekilde sınava girmek de çok önemlidir. Stresi azaltmada C vitamininden zengin beslenmenin adrenalin seviyesini artırdığı ve stresi azalttığı gözlenmiştir. Bu sebeple C vitaminden zengin meyve ve sebzeler sıkça tüketilmelidir. Örneğin portakal, kivi, patates, biber, havuç, brokoli gibi sebze ve meyveler C vitaminince zengindir. Özellikle balık, ceviz, zeytinyağı, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, pekmez, maydanoz, yeşilbiber, kivi, portakal, kuşburnu mutlaka haftalık ve günlük beslenmenizde yer vermeye çalışın.

Sınav sabahlarındaki beslenme sınavdaki performansı doğrudan etkileyeceğinden bu öğündeki seçimler büyük önem taşır. Kesinlikle kahvaltı atlanmamalı, doğru tercihlerle dengeli bir öğün tüketilmelidir. Sabah kalktığınızda süt, yumurta, peynir, kepek ekmek, yulaf ezmesi gibi kan şekerinizi hızla yükseltip düşürmeyecek dengeli bir sabah kahvaltısı yapılmalıdır. Kahvaltıda uyarıcı etkiye sahip çay, kahve, kola yerine bitki çaylarını tercih ediniz.

LGS 2022 örnek kahvaltı menüsü

1 bardak meyve suyu (Taze sıkılmış tercih edilir) ya da bitki çayı

1-2 dilim peynir

1 yumurta (Haşlanmış veya yağsız tavda omlet)

Domates, salatalık

4-5 adet zeytin

1 tatlı kaşığı pekmez

2 -3 dilim tam buğday ekmeği

3 tam ceviz veya 5-6 badem ve1 yemek kaşığı kuru üzü

Rabia Uzunağaç
rabiauzunagacc@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal