Ödem Atmak İsteyenler: Su İçme Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Su içmenin vücut sağlığı için ne kadar önemli olduğunu biliyor ama yine de su içmekte zorlanıyor musunuz? Sizin için hazırladık, su içme alışkanlığı nasıl kazanılır?

20.02.2021-16:24 - (Son Güncelleme: 21.06.2021-15:36)

Suyun olduğu yerde hayat vardır der bilim insanları. Vücudunun büyük bir oranı su olan insanın, sağlığını koruması için gün içinde düzenli su içmesinin ne kadar önemli olduğu ise uzmanlar tarafından söylenir bize. Peki sizde tüm bunları biliyor ama hala su içmekte zorlanıyor musunuz? Bizde sizin için su içme alışkanlığı nasıl kazanılır? Sorusunun detaylarını hazırladık. 

SU İÇME ALIŞKANLIĞI NASIL KAZANILIR?

Vücudun dengesini oluşturan su, kalbin kan akışını hızlandırır ve kaslara ulaşmasını kolaylaştırır. Böylece kaslar daha düzenli çalışamaya başlar. Özellikle yaz aylarında vücutta su kaybı meydana gelebilmektedir. Bunun nedeni, sıcak havayla beraber ter yoluyla vücudun su kaybı yaşamasıdır. Vücutta meydana gelen su kaybı ilerleyen zamanlar ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bu hastalıkların başında; ciltte, dudaklarda, saçlarda ve gözlerde kuruluk meydana gelmesidir. Bir diğer etkisi ise yorgunluk hissidir. Ve en önemlisi böbreklerde ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Peki ama su içmeyi nasıl alışkanlık haline getireceğiz? Gelin beraber bakalım.

KENDİNİZE HEDEF KOYUN

Birçok şeyde olduğu gibi düzenli olarak su içme alışkanlığı oluşturmak için öncelikle kendinize bir hedef belirlemelisiniz. İlk başta günlük ne kadar su tükettiğinizi hesaplayın ardından ne kadar su tüketmek istediğinize karar vermelisiniz. Unutmayın burada sınırlarınızı zorlamanız önemli.

SU İÇMEK İÇİN SUSAMAYI BEKLEMEYİN

Her insanın su içme ihtiyacı farklıdır. Kişiden kişiye hatta içinde bulunduğunuz durumdan iklim değişikliğine kadar birçok şey su içme ihtiyacını etkiler. Bu nedenle kulaktan dolma bilgilere güvenmeyin, gerekirse profesyonel birinden destek alın. Bu süreçte en büyük yanılgı, sadece susadığınızda su içmenin vücudunuzun ihtiyacı olan suyu sağladığını düşünmek oluyor.

su içme alışkanlığı nasıl kazanıır?

SUYUNUZ HER DAİM YANINIZDA OLSUN

Su içmeyi alışkanlık haline getirmeye çalıştığınız bu süreçte, yanınızdan eksik etmeyeceğiniz en önemli şey su şişeleriniz. Bu yüzden su içme alışkanlığında yardımcınız için bütçenizi aşabilir hatta kendiniz için ilginizi çekecek güzel bir su şişesi alabilirsiniz. Su kaydınızı tutan yüksek teknolojili şişelerden, suyun derecesini ayarlayan akıllı şişelere su içme aktivitenizi farklı bir boyuta taşıyabilir, böylece kendini kontrolünüzü en iyi şekilde sağlayabilirsiniz. 

MEYVE AROMALI SULARI DENEYEBİLİRSİNİZ

Vücudunuza su yalnızca içme suyu yoluyla girmiyor. Bilindik meyveler salatalık, greyfurt, karpuz vs bir yana tavuk göğsü, hamburger gibi şaşırtan protein grubu da vücuda su sağlıyor. Tabiki de işin eğlencesi smoothie’ler, meyve suları, spor içecekleri de vücuda ihtiyacı olan suyu sağlıyor.

FARKLI YOLLARA DENEMEKTEN KORKMAYIN

Birçok şey denediğiniz halde yine de su içme alışkanlığı kazanmakta zorluk yaşadığınız durumlar olabilir. Böyle durumlarla karşılaştığınızda alternatif yollara başvurmaktan çekinmeyin. Nedir bu alternatif yollar? Hindistan sağlık sisteminden gelen, alternatif tıp tedavisi olarak uygulanan Ayurveda’yı denemeye ne dersiniz? 

Ayurveda yöntemine göre ne yediğin/içtiğin kadar nasıl yaptığın bu süreçte o kadar önemli. Yaklaşık 10 kuraldan oluşan sistemin ilk kuralı, nasıl yemek yerken oturuyorsan su içerken de aynı şekilde oturman olduğu. İslam dininde de Peygamber Efendimiz Hz. Muhammet s.a.v oturarak su içmenin, sağlık için ne kadar faydalı olduğunu anlatması, suyun oturarak içmenin önemini vurgulamaktadır. Adeta meditasyon gibi su içmeyi de derin bir yaklaşımla inceleyen Hint felsefesine güvenin.

SUYUNUZA FARKLI TATLAR EKLEYİN

Suyun tadından haz etmeyen ya da tadını sıkıcı bulanlar da yok değil. Onlara suyu sevdirmenin yolu da suya farklı tatlar eklemek. Limonlu ve tarçınlı suyun yararını bilmeyen yok, ama siz kendinize bununla sınırlamayın. Lavanta, turunçgil, kızıl meyveler ve daha birçok eğlenceli lezzeti suyunuza ekleyin.

düzenli su nasıl içilir

SU ARITIMINA DİKKAT

Musluk suyu çoğu bölgede içilmediği için hazır sular tek çaremiz. Daha ekonomik ve organik bir çözüm arıyorsanız su arıtma probleminiz için, kendi su arıtıcınızı satın alın. Soma adındaki çözülebilir su filtresi yalnızca suyunuzu arıtmıyor, ayrıca her satın alınan su arıtıcısıyla da suyun ulaşmadığı yerlere su temin ediyor.

ÇEŞİTLİ UYGULAMALARDAN YARDIM ALIN

Teknolojisinin her derde deva olduğu enformasyon çağında tabiki de su içememe problemine de akıllı telefonlar çözüm buluyor. Daily Water ve Waterlogged gibi uygulamaları, su içme alışkanlığınızı takip ediyor. Bu uygulamalar, ne kadar içtiğinizi hesaplıyor, su içmenizi hatırlatıyor ve su çizelgenizi analiz ediyor.

ACI BESLENMEK SU TÜKETİMİNİ ARTTIRIYOR

Baharatlı ve acı yemekler su içme probleminize kesin çözüm oluyor. Su içirme özelliği acının sonsuz faydasından yalnızca birisi, araştırmalara göre acı yemekler metabolizmanın hızlanmasını sağlıyor.

YENİ ALIŞKANLIKLAR EDİNİN

Sağlıklı yaşamın vazgeçilmezi suyla aranızı düzelttiyseniz, bir sonraki adım sağlık yaşam düşmanı asitli içecekleri hayatınızdan çıkarmak. Pizza, hamburger, makarna gibi bazı yemeklerin yanında asitli içeçek arıyorsanız da, gazlı veya mineralli suya şans verin. Susuzluğunuzu gidermek için ilk aklınıza gelen asitli içecekler yerine su olursa, kalorilere de elveda edebilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal