O ülkenin Cumhurbaşkanı uyardı: Ülkenin durumu oldukça kritik bir aşamada

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, hükümetin yargı reformu adı altında yapılan plana yönelik ülkesindeki durumun "çok tehlikeli, siyasi, ekonomik ve güvenlikle ilgili sonuçları olabileceği" şeklinde uyarılarda bulundu.

14.03.2023-09:52 - (Son Güncelleme: 14.03.2023-17:57) O ülkenin Cumhurbaşkanı uyardı: Ülkenin durumu oldukça kritik bir aşamada

İbranice olarak yayın yapan Israel Today gazetesinin haberine göre Herzog, Tel Aviv Belediyesi’nin şahsına yönelik  "fahri hemşehrilik" vermek üzere planlanan törende açıklamalarda bulundu.

AA'nın haberine göre, açıklamasında şu an kendileriyle yaşanan çatışmaya dair birkaç kelime etmek istediğini belirten Herzog, "Biz, oldukça tehlikeli bir durumdayız. Bunun siyasi, ekonomik toplumsal ve güvenlik açısından sonuçları olabilir" ifadelerini kullandı.

Herzog, içinde bulundukları sosyal ve anayasal krizden kurtulmak için bir yol aradıkları konusunda büyük bir çaba gösterdiğinin gizli olmadığını ifade etti.

Koalisyon hükümeti ve muhalefetten krizin tüm isimleriyle bir araya geldiğini belirten Herzog, yaşananların oldukça endişe verici ve zor olduğunu ayrıca meselenin siyasi çözümle alakalı olmayıp bir ümit ve denge kuracak şeklin bulunması için olağanüstü çaba gerektiğini altını çizdi.

Ülkede eylemler 10 haftadır devam ediyor

Cumhurbaşkanı Herzog, daha önce birkaç kez, ülkesinin derin tartışmalar içinde olduklarını ve "toplumun daha fazla parçalanmaması ve anayasal bir kriz yaşanmaması" için çalıştığını ifade etmişti.

Netanyahu hükümeti, 21 Şubat günü tartışmalı yasa teklifini on binlerce göstericinin ülke genelinde gün boyu süren protestolarının gölgesinde birinci turda Meclisten geçirmeyi başarmıştı. Yasanın geçmesi için Mecliste üç oylama yapılması gerekiyor.

Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesi

İsrail’de başta Tel Aviv olmak üzere birçok şehirde Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesi ve sağ politiklarına karşı olarak kitlesel eylemler 10 haftayı geçti. Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran, yargının, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir yasa planladıklarını duyurmuştu.

Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini Meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme başta olmak üzere hükümet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilime yol açmıştı.

Ülkedeki en yüksek yargı mercisi olarak görev yapan İsrail Yüksek Mahkemesi, Meclisin çıkardığı kanunları, anayasa taslağı olarak kabul edilen "temel yasalara" aykırılık gerekçesiyle bozma yetkisine sahip.

Netanyahu hükümeti, açıkladığı yargı düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisinin elinden alınacağını belirtmişti. Hükümetin yargı paketi içinde açıkladığı maddeler, İsrail içinde ve uluslararası alanda yargının yetkilerini kısıtladığı gerekçesiyle yoğun şekilde eleştirilmişti.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal