O Sektördekiler Çok Sevinecek! Ticaret Bakanlığı'ndan Düzenleme Geldi

Mobilya sektörünün yetkilileri, Ticaret Bakanlığının lif levha, yonga levha ve kereste ürünlerinin dış satımını kayıt altına alan tebliğini sevinçle karşıladı.

04.06.2021-17:40 - (Son Güncelleme: 04.06.2021-17:40) O Sektördekiler Çok Sevinecek! Ticaret Bakanlığı'ndan Düzenleme Geldi

Ticaret Bakanlığının, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında bildirilen tebliği ile İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesi'ne ağaçtan ya da başka odunsu maddelerden yonga levha, "oriented strand board (OSB)" gibi levhalar, ağaçtan ya da başka odunsu maddelerden lif levhalar ve uzunlamasına testere ile biçilmiş ya da yontulmuş, dilimlenmiş ya da yaprak halinde açılmış, kalınlığı altı milimetreyi aşan ağaçlar da dahil edildi.

Düzenleme, son zamanlarda ham madde problemini ifade eden mobilya sektöründe olumlu etki oluşturdu.

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Mustafa Balcı, yaptığı açıklamasında ham madde probleminin 2020'nin yaz sezonundan bu yana pek çok sektöre olumsuz yansıdığı gibi, mobilya sektörünü de etkilediğini dile getirdi.

Hemen hemen bir senedir probleme çözüm arayışında olduklarını ifade eden Balcı, yakın zaman içerisinde mobilya sektörüyle ilgili Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile görüştüklerini anımsattı.

Balcı, ham madde dış satımına sınırlama getirilmesi meselesinde de hükümetten destek sözü alındığını söyledi.

''SON DERECE MEMNUN OLDUK''

Resmi Gazete'de yayımlanan bildiride ham madde dış satımında kota haberini sevinçle karşıladıklarının altını çizen Balcı, "Mobilya üreticileri olarak ahşaptan yonga ve lif levha ile kereste ürünleri ihracının Kayda Bağlı Mallar Listesi'ne dahil edilmesinden son derece memnun olduk." diye konuştu.

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Mustafa Balcı, 36 bin üretimcinin yer aldığı mobilya sektöründe ciddi anlamda bir ham madde ihtiyacı olduğuna işaret ederek şu açıklamada bulundu:

''MOBİLYA SANAYİ KAZANACAKTIR''

"Yerli üreticinin önceliği ham madde teminini iç piyasaya sunmak olmalıdır. En nihayetinde katma değerli mobilya ihracatı yine ülkemize ve ham madde tedarikçisine de yarayacaktır. Ham maddeyi katma değeri yüksek bir mobilya ürünü olarak ihraç etmek ülkemizin kilogram başına ihracat payını da artıracak ve en nihayetinde tedarikçisiyle, üreticisiyle ve satıcısıyla birlikte mobilya sanayi kazanacaktır."

Ham madde eksikliği sebebiyle üretimde oluşan gecikmelerin müşterilere de ürünlerinin gecikmeli teslim edilmesine yol açtığına dikkat çeken Balcı, "Ham madde ithalatının kotaya bağlanmış olmasıyla birlikte üretimde de çarklar normale dönecek ve teminlerimizi zamanında yerine getirebileceğiz." açıklamasını yaptı.

Balcı, koronavirüs pandemisinde normalleşme dönemine girilmesi ve düğün sezonunun da başlaması ile alışverişlerde tekrar hareketlenmenin olduğunu belirterek, "Alınan karar tüm mobilya sanayimize ve mobilya perakendeciliğimize hayırlı olsun. Bu kararda emeği geçen başta Ticaret Bakanımıza ve devletimize teşekkür ediyoruz." dedi.

"ÇOK OLUMLU BULUYORUZ"

Ankara Mobilyacılar Lakeciler Esnaf ve Sanatkarlar Odası (ANKAMOB) Başkanı Hüseyin Taklacı da mobilya sektörünün zor zamanlar geçirdiğini ifade ederek, "Esnaf olarak kararı sevinçle karşıladık. Çok olumlu buluyoruz." diye konuştu.

Konu olan karar için yetkililere teşekkürlerini ileten Taklacı, "Bu karar kaçınılmazdı. İç piyasada gerçekten büyük sıkıntı vardı. Devamlı zamlar gelmekteydi. Böylece bunun da önüne geçilerek, iç piyasada ihtiyacımızın karşılanması öncelikli olacak. Sıkıntılarımız 2-3 ay içinde sona erer diye düşünüyorum." dedi.

İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Aybil de "Yayımlanan tebliğ sektörümüzün uzun zamandır içinde olduğu yonga levha temini sorununa inşallah son verecek bir adım oldu." ifadelerini kullandı.

Kararın, üretim faaliyetlerini gerçekleştirme noktasında zorlanan üreticiler için oldukça önemli bir hamle olduğunun altını çizen Aybil, şu açıklamada bulundu:

"Levha halinde yapılan ihracattan oluşan katma değer ile mobilya üretimin ardından yapılan ihracattan sonra oluşan katma değer açısından baktığımızda da devletimizin de yararına olan bir hususta sesimizin duyulması ve çözüm üretilmesi bizleri çok memnun etti. Yonga levha dışında cam ve süngere dair de sorunlarımız mevcut. Umarım yakın zamanda bu sorunlarımızı da çözüp yolumuza devam edeceğiz."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal