Noodle zararlı mı, kısırlık yapar mı? Noodle kısırlık söylentileri doğru mu? İndomie noodle zararları nelerdir?

Son zamanların popüler yemeklerinden birisi olan noodle tüketimi her geçen gün artmaktadır. Hazır gıdalar arasında bulunan Noodle bazı zararları bulunmaktadır. Noodlenin kısırlık yatığı iddiası son günlerde oldukça sık gündem olurken noodle severler bu iddiaların doğru olup olmadığını araştırmaya başladı. Peki Noodle kısırlık yapar mı? İndomie Noodle zararları nelerdir? detaylar haberimizde yer almaktadır.

03.06.2022-20:33 - (Son Güncelleme: 03.06.2022-20:33) Noodle zararlı mı, kısırlık yapar mı? Noodle kısırlık söylentileri doğru mu? İndomie noodle zararları nelerdir?

Son dönemlerde en çok tüketilen hazır gıdalardan birisi olan Noodle, zararları olan yiyecekler arasında yer almaktadır. Günümüzde hazır gıda tüketiminin artmasıyla beraber vatandaşlarda yaşanan sağlık sorunları da arttı. Son zamanlarda gündemde olan Noodle kısırlık yaptığı iddiasının ise gerçek olup olmadığı merak edildi. Hem hızlı hazırlanmasıyla hem tadıyla hem de zaman kazandırdığı için sıklıkla tercih edilen noodle tüketimi hızla yaygınlaşmaktadır.

Noodle zararları nelerdir?

Hazır çorba ve noodle gibi hazır ürünlerin herhangi bir besleyici özelliği yoktur. İçerisinde sadece katkı maddesi bulunduran hazır ürünlerin bazıları toksik bir koruyucu olan tersiyer bütil hidrokinon (TBHQ) içermektedir. Bu katkı maddesi ise yiyeceklerle birlikte midede kalarak uzun süren sindirme çabası sırasında birçok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. TBHQ maddesi petrol yan ürünüdür ve genelde tüketiciler, sentetik kimyasalların antioksidan özellikler içerebileceğini gözden kaçırır ama bu antioksidanlar doğal antioksidanlar gibi vücuda yararlı değildir. Bu tür sentetik oksidanlar yağların oksitlenmesini önleyerek hazır gıdaların raf ömrünü uzatır. Beslenme uzmanları ise TBHQ maddesinin 5 gram bile tüketilmesinin öldürücü sonuçlar açabileceğini söylüyor. Gıda Katkı Maddeleri Sözlüğünde yer alan bilgiye göre 1 gram TBHQ"ye maruz kalmanın baş dönmesi, kusma, kulaklarda çınlama, hezeyan, nefes alamama gibi durumlara yol açtığı kanıtlanmıştır. Noodle ayrıca kilo aldıran bir hazır gıdadır. Noodle zararları şu şekildedir:

-İçerisinde büyük oranda sodyum bulunur: 100 gramlık bir porsiyon içerisinde 397-3679 mg arasında sodyum bulunmaktadır bu bazen fazlalaşabilir. Sodyum vücudun çalışması için gerekli bir mineral olsa da çok fazla sodyum almak sağlığa zararlıdır. Dünya Sağlık Örgütü günde sadece 2 g sodyum alınmasını önermiştir.

Noodle zararları

-Zararlı MSG maddesi içerir: Noodle gibi hazır gıdaların içerisinde MSG denilen bir katkı maddesi bulunur. MSG yiyeceklerin lezzetini arttırmak için kullanılan bir maddesidir. FDA tarafından tüketimi onaylansa da vücut üzerinde kısa ve uzun vadeli etkileri vardır. Bilimsel verilere göre MSG tüketiminin baş ağrısı, mide bulantısı, yüksek tansiyon, halsizlik, kas gerginliği, göğüs ağrısı, kalp çarpıntısı ve ciltte kızarma gibi semptomlara neden olur. Yüksek MSG tüketimini obeziteye ve kan basıncının artmasına neden olur.

-Lif ve protein bakımından yetersizdir: Noodle düşük kalorili bir gıda olsa da lifleri ve proteinleri oldukça düşüktür. Proteinin tokluk hissini artırdığı ve açlığı azalttığı için, liflerin ise sindirim sisteminde yavaşça hareket ettiği için tokluk hissini artırdığı kanıtlanmıştır. Noodle gibi hazır gıdalarda da bunlar düşük olduğu için açlığı gidermez ve tok hissettirmez.

-Kalitesiz beslenmeye yol açar: Noodle gibi hazır gıdaları tüketenlerin diyetleri ile tüketmeyenlerin karşılaştığı bir araştırma sonucunda Noodle ve benzeri gıdalar tüketicilerinin protein, kalsiyum, C vitamini, fosfor, demir, niasin ve A vitamini alımını önemli ölçüde azalttığı gözlemlenmiştir. Ayrıca sodyum ve kalori alımları da artmıştır. Noodle ve benzeri gıdaların, kişide kalp hastalığı, diyabet ve felç riskini artıran bir durum olan metabolik sendrom geliştirme riskini artırdığı da bulunmuştur.

Noodle kısır yapar mı?

Noodle’ın kısırlık yapıp yapmadığına dair net bir araştırma yapılmamıştır. Ancak bu tür hazır gıdalardan uzak durmak sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Noodle yerine ev yapımı makarna ve erişte tüketmek daha sağlıklı ve besleyicidir.

Elif Çolak
elifcolak@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal