22.11.2019-13:37 (Son Güncelleme:26.04.2024-05:43)


1

Iğdır'da çiftçilik yapana Alican Açkan, anneannesinin sandığına baktığında farklı tohumlar buldu. Onları toprağa ekmek için harekete geçti.



2

Çiftçi Alican Açkan, tohumları denemek amaçlı 500 metrekarelik sera alanına ekti ve sonrasında bir anda hayatı değişti.



3

Iğdırlı çiftçi, halk arasında 'cille karpuzu' olarak bilinen ve en son kırk yıl önce ekimi yapılan güz karpuzunu yetiştirmeye başladı.



4

Alican Açkan, elindeki tohumları ilerleyen zamanlarda daha geniş alanlara ekmek istediğini söyledi. Açkan, tohumlar sayesinde daha fazla kazanç sağlayacağını da ifade etti.



5

Anneannesinin sandığında güz karpuzu tohumu bulduğunu söyleyen Açkan, 'Bulduğumuz tohumu yetiştirdim ve güzel verim aldım. Iğdır'a özgü bir tat olan bu karpuzu daha çok geliştirmek istiyorum. Bu karpuz çok doğal ve organik. Önce 500 metrekare alanda denedim.



6

Önümüzdeki yıl bunu 5 dönümlük tarlada yetiştirmeyi planlıyorum. Ürettiğim karpuz çok büyük rağbet görüyor. Kilosu 15 liradan alıcı buluyor.



7

Özellikle hastalar ve hamile kadınlar talep ediyor. Şimdi kışa girdik, çok istek var. Daha fazla üreterek yoğun taleplere yetişmek istiyorum.' ifadelerini kullandı.



8

Tarım ve Orman İl Müdürü Özkan Yolcu da Iğdırlı çiftçi Alican Açkan'ın 40 yıldır ekimi yapılamayan güz karpuzu tohumu hakkında açıklamalarda bulundu.



9

Yolcu, 'Günümüzde tohum piyasasını fazlasıyla sarmış ve zararları her geçen gün biraz daha fazla ortaya çıkan genetiği değiştirilmiş tohumlarla yapılan mücadelede, yerli tohumun önemi bütün dünyaca anlaşılmıştır.



10

Ülkemiz de yerli tohum üretimine büyük bir hız vererek, bu zararlı tohumlarla mücadele içerisindedir. İlimize bağlı Oba köyünde ikamet eden çiftçilerimizden Alican Açkan, dededen kalma eski eşyaların arasında bulduğu karpuz tohumlarını ekerek ürettiği karpuzdan önemli verim aldı.' dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR