Nijerya’da köylere silahlı saldırı: En az 113 ölü, 300’den fazla yaralı

Nijerya’da Plateau eyaletinin Bokkos ve Barkin-Ladi bölgelerine bağlı köylere silahlı saldırı düzenlendi. Yaşanan katliamda en az 113 kişinin öldüğü, 300’den fazla kişinin ise yaralandığı belirtiliyor. Ayrıntılar haberimizde…

26.12.2023-11:34 - (Son Güncelleme: 26.12.2023-11:34)

Nijerya’nın orta kesimlerinde yer alan Plateau eyaletindeki köylere silahlı saldırı düzenlendi. Kanlı saldırılarda en az 113 kişi hayatını kaybetti. Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre Cumartesi akşamı başlayan saldırılar Pazartesi gününe kadar devam etti. 

Euronews’ın haberine göre; Nijerya ordusu pazar günü yaptığı açıklamada, 16 kişinin öldüğünü aktarmıştı. Bokkos Hükümet Konseyi Başkanı Monday Kasa silahlı kişilerin, eyaletin Bokkos ve Barkin-Ladi bölgelerine bağlı köylere saldırılar düzenlediğini, şu ana kadar en az 113 kişinin cansız bedenine ulaşıldığını söyledi. 

Yetkili, saldırılarda çok sayıda kişinin yaralandığı ve çok sayıda kişinin de kaçırıldığı bilgisini paylaştı. Kasa, saldırılar sırasında yaralanan 300'den fazla kişinin Bokkos, Jos ve Barkin Ladi'deki hastanelere nakledildiğini aktardı.

Bölge halkı arasında "haydutlar" olarak bilinen silahlı gruplara mensup kişilerin cumartesi akşamı ile pazartesi sabahı arası en az 20 köye saldırdığını aktaran Kasa, bu "saldırıların oldukça iyi koordine edildiğini" dile getirdi.

Nijerya saldırı

Barbarca ve acımasız

Kaçırılanları bulmak için bölgeye güvenlik güçleri sevk edildiğini aktaran Kasa, saldırılarda çok sayıda evin kundaklandığını ve silahlı kişilerin köylerde ele geçirdikleri gıda ürünlerini de yanlarında götürdüklerini söyledi. Plateau Eyaleti Valisi Caleb Mutfwang da, eylemi "barbarca, acımasız ve gayrimeşru" diye nitelendirdi. Kanlı saldırıları kınayan Vali Mutfwang, güvenlik birimlerine sorumluları derhal yakalamaları talimatını verdi.

Valilik Sözcüsü Gyang Bere, "Masum vatandaşlara karşı devam eden saldırıları engellemek için hükümet tarafından sert önleyici tedbirler alınacak." açıklamasında bulundu.

Afrika ülkesi Nijerya'nın kuzeybatı ve orta kesimleri, uzun süredir ormanlık alanlardaki üslerde gizlenen ve köyleri yağmalayıp sakinlerini de fidye için kaçıran 'haydut milisler' tarafından terörize ediliyor. Ayrıca Nijerya'nın Plateau eyaletinde zaman zaman Müslümanlar ile Hristiyanlar arasında şiddet olayları yaşanıyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal