Türkiye Nijer ile hizmet, hususi ve diplomatik pasaporta sahip olanlar için vize zorunluluğunu kaldırdı. Vizelerin kaldırılmasına ilişkin imzaladığı anlaşmanın onaylanmasına ilişkin karar önceki gün Resmi Gazete ’de yayımlandı. Resmi Gazete’de ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Nijer Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport Hamilleri İçin Vizelerin Kaldırılmasına Dair Anlaşma’nın İlişik Notalarla Birlikte Onaylanması’ başlığı altında yayınlanan karara göre taraf bir ülkenin bu pasaportlara sahip vatandaşları, diğer tarafın ülkesine girmek; transit geçmek; çıkmak ve herhangi bir 180 günlük dönem içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla geçici kalmak için vize zorunluluğundan muaf tutulacak.
Bu kararla birlikte Türk vatandaşları bir ülkeye daha vizesiz seyahat edebilecek. Özellikle egzotik ve farklı bir tatil isteyenlerin yeni rotası Nijer olacak.
Nijer, Afrika kıtasının batısında, denize kıyısı olmayan bir ülke. Bu ülke ismini Nijer Nehri’nden aldı. Nijer’in kuzeybatısında Cezayir, kuzeydoğusunda Libya, doğusunda Çad, güneyinde Nijerya, güneybatısında Benin ve Burkina Faso, batısında ise Mali var. Nijer, Batı Afrika’nın en büyük ülkesidir. Nijer, çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu 22 milyonluk bir ülkedir. Nijer toplumu etnik açıdan çok çeşitlidir. Uzun süre birbirinden bağımsız yaşamış birçok etnik grubu bir arada bulundurur. Başkenti Niamey’dir ve ülkenin en güneydoğu köşesidir.
Uzun bir süre ülke Fransız sömürgesi olarak kaldı. Daha sonra 1960 yılında bağımsızlığını ilan etti. Ülkede resmi dili Fransızcadır. Fransızca dışında yaygın olarak Hausa ve Djerma dilleri de konuşulur. Ülkenin para birimi Batı Afrika Frangı'dır.
Nijer, fakir bir ülkedir. Gelişmekte olan bir ülke olan Nijer, Birleşmiş Milletler’in yayımladığı İnsani Gelişme Endeksi’nde son sırada yer alır. Bu 2020 raporuna göre 189 ülke arasında sondadır. Denize kıyısı yoktur, çöl iklimi hakimdir. Doğum kontrolü eksikliği yüzünden hızlı bir nüfus artışı vardır. Ekonomileri işlenmemiş maden ihracatı ve tarım üzerine kuruludur. Fakat güney toprakları dışında verimsizdir, bu yüzden gelirleri düşüktür.
Ülkeye hala süren kabile hayatını gözlemlemek ve doğal yaşamı görmek için her yıl turistler ziyarette bulunuyor. Aynı zamanda yoksullukla mücadele için bir sürü yardım kuruluşu ülkeyi ziyaret ediyor.
Nijer, Afrika'da yer alan çok fazla etnik grubu bir arada bulundurur.
Nijer Cumhuriyeti'nin başkenti Niamey'dir. Ülkenin toplam 23 milyonluk nüfusu vardır. Niamey, Nijer Irmağı kıyısında bulunur. Başkentten sonra en fazla ziyaretçi alan şehir Zinder'dir.
Nijer'de çöl iklimi hakimdir. Bu sebeple tarım yapılsa da güney toprakları haricisnde verimsiz bir toprağa sahiptir.
Nijer, Birleşmiş Milletler'in 2020 yılı, İnsan Gelişme Endeksi'ne göre son sıradadır. Ülkede para birimi olarak Batı Afrika Frangı kullanılır.
Uzun süre Fransa sömürgesi olan ülkede Fransızca konuşulur. Ama bu dil dışında Djerma ve Hausa dilleri de konuşulur.
Nijer'de çoğunlukla tarımdan gelir sağlanır bu sebeple verimli olan güney topraklarında yaşayanlar çoğunluktadır. Daha çok pirinç, darı ve pamuk tarımı yapılır.
Ülkeye çoğunlukla kabile hayatını gözlemlemek ve Afrika'da doğam yaşamını görmek için turistler gelir.
Atık Türkiye'den Nijer'e vizesiz ziyaret edilebilecek.