Nevruz ne demektir, anlamı nedir? Nevruz ne zaman kutlanır?

Baharın müjdeleyicisi olarak kutlanan Nevruz'un ne anlama geldiği merak konusu oldu. Farsça Nev ve Ruz kelimelerinden türeyen Nevruz, ülkemizde Sultan Nevruz, Navrız, Newroz, Noruz, Mart Dokuzu, Gün Dönümü gibi isimlerle de anılmaktadır. Peki Nevruz ne demek, ne anlama gelir? Nevruz ne zaman kutlanacak? detaylar haberimizde yer almaktadır.

19.03.2022-16:48 - (Son Güncelleme: 19.03.2022-16:49) Nevruz ne demektir, anlamı nedir? Nevruz ne zaman kutlanır?

Nevruz kelimesi daha çok Türkçe ve Farsça konuşan topluluklar arasında yaygın bir şekilde kutlanmaktadır. Baharın müjdeleyicisi olarak kutlanan Nevruz'un ne anlama geldiği araştırılmaya başlandı. Farsça'da Nev ve Ruz kelimelerinden türeyen Nevruz kelimesi yeni gün anlamına gelir. Miladi Takvime göre Nevruz'un başlangıcı 21 Mart günüdür. Konar göçer olarak yaşayan toplulukların hayvancılık ve tarım etkinliklerine başladığı tarih olarak kabul edilen Nevruz, bolluk ve bereket içinde yaşamak inancıyla  yapılan bir etkinliktir. Sosyal birlikteliklerin güçlenmesi ve toplumlar arasında aidiyet duygusunun artırılması için yapılan Nevruz baharın başlangıcı olarak sayılır. Nevruz ile sadece doğa değil insanın ruhunun ve bedeninde temizlendiğini inanılır. Bu nedenle Nevruz çok büyük bir coşkuyla kutlanmaktadır. 

Nevruz nasıl kutlanır

Nevruz nasıl kutlanır? 

Anadolu'da sözlü kültürün, toplumsal ritüellerin, doğa ve evrene ilişkin bilgi ve deneyimlerin nesilden nesile aktarıldığı ortamlardan biri olan Nevruz nesiller arasındaki iletişim örneğidir. Tüm bayramlarda olduğu gibi Nevruz Bayramı'nda da temizliğe önem verilir, evler sokaklar temizlenir temiz ve yeni kıyafetler giyilir. Nevruz kutlanacak alanda renk cümbüşü ile süslenir, uçurtmalar uçurulur, renkli yumurtalar tokuşturulur, insanlar büyük bir ateşin etrafında toplanır ve ateşin üzerinden atlanır. Kışın uğurlanması ve baharın gelmesini konu alan oyunlar oynanır, bir nevi fal olarak nitelendirilen işaretler okunarak gelecek hakkında dileklerde bulunulur. 

2009 yılında Azerbaycan, Hindistan, İran, Kırgızistan, Pakistan, Özbekistan ve Türkiye'nin ortak başvurusuyla 'UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesine' kaydedilen Nevruz'un bu listeye kaydedilmesiyle farklı diller konuşan, farklı dinlere inanan ve farklı etnik kökenleri sahip toplulukların arasında kültürel diyalog, saygı ve anlayış ortamı geliştirilmesine katkı sağlamıştır. 

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal