21.03.2022-15:09 (Son Güncelleme:21.03.2022-15:21)


1



2



3

Nevruz'da ritüeller

Nevruz'da ritüeller

Çok çeşitli coğrafyalarda kutlanan Nevruz Bayramı'nın ritüelleri de nesilden nesile aktarılıyor. Bazı inanışlarda yeni yılın başladığı o güne günahlarından arınmış bir şekilde girmek isteyen insanlar ateşlerin üzerinden atlıyor. Günahlardan arınmak için yapılan bir diğer adet ise yıkanmak veya sudan atlamak. Ateşten ve sudan atlamak nevruz kutlamalarının adeta bir simgesi haline gelmiş durumda. 7 farklı yemeğin yapıldığı ve bugüne özel kurulan sofrada toplu halde oturularak o yılın bolluk ve bereketli geçmesi dileniyor. Yaşatılan bir diğer gelenek ise semeni geleneği. Bu gelenekte, tarımda bereketli bir yıl olması dileğiyle kaplarda arpa, buğday çimlendirilerek sofralarda bulunuyor.



4



5

Yeni seneyi yeni kıyafetleriyle karşılayan insanlar evlerini temizliyor, yıkılan yerleri onarıyor ve badanalarını yapıyor. Bu sayede yeni yılda kullanılacak her şeyin yeni olmasına dikkat ediliyor. Nevruz'da mezarlık ziyareti de sık görülen ritüeller arasında. Bu ritüel, ecdatla evladın buluşması anlamına geliyor ve kabir ziyaretlerinde atalara saygıda bulunuluyor. Nevruz Bayramı’nın kutlamalarında yumurtaların tokuşturulması da sık yapılan bir ritüel. Üremeyi çağrıştıran yumurtalar, bolluk için boyanarak tokuşturuluyor.



6



7

Dünyada Nevruz Ritüelleri

Dünyada Nevruz Ritüelleri

İranlılar için büyük öneme sahip olan Nevruz, ülkenin en büyük bayramı sayılıyor. Ülkede Nevruz öncesi ev temizliği, büyük çaplı alışverişler ve taşınmalar gerçekleştiriliyor.



8



9

İran'daki Nevruz kutlamalarının en değerli kısmını ise 7 şeyin bulunduğu sofralar oluşturuyor. Söz konusu sofrada, sebze, elma, sirke, demir para, sarımsak, buğdaydan yapılan bir tür tatlı ve iğde bulunuyor. Bu 7 besinin yeni yıla bolluk ve şans getireceğine inanılıyor Azerbaycan ve Türkmenistan’da ise Nevruz’dan önce evler temizlenerek yiyecekler hazırlanıyor. Mezarlıklara ziyaretler gerçekleşiyor ve kutlamalar yapılıyor. Üretkenliği anımsatan yumurta boyama ve tokuşturma Azerbaycan'ın en fazla yaptığı Nevruz ritüellerinden.



10



11

Nevruz boyunca halk iyi dileklerde bulunup beraber eğleniyor. Azerbaycan'da ayrıca bir kaba konularak ıslatılan buğdayların yeşermesi sonucu oluşan semeni, Nevruz'un en önemli değeri olarak görülüyor. Semeni Azerbaycan'da, Nevruz sofrasının olmazsa olmaz süsü olarak biliniyor. Kazakistan'da ise Nevruz için kurulan çadırlarda geleneksel gösteriler ve etkinlikler yapılıyor. Afganistan'da Nevruz günü halk en şık kıyafetlerini giyiyor ve Nevruz kutlamalarının başkenti Mezar-ı Şerif'e akın ediyor. Sultan Nevruz ismiyle kutlanan Arnavutluk'ta kalabalık sofralarda yemekler yeniyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR