Netflix’ten skandal Türkiye hatası: Kuzeydoğu Bölgesi’nde Ermenistan yazısı görüldü

Dünyaca ünlü dijital platform Netflix, Türkiye ile ilgili skandal bir hataya imza attı. Daha önce de Türkiye’ye yönelik dezenformasyon içeriklerine yer veren ABD merkezli platformun bir dizide ülkemizin Kuzeydoğu Bölgesi’nde Ermenistan yazısına yer verdiği görüldü.

08.12.2022-09:24 - (Son Güncelleme: 08.12.2022-17:38) Netflix’ten skandal Türkiye hatası: Kuzeydoğu Bölgesi’nde Ermenistan yazısı görüldü

220 milyonu aşkın abonesiyle dünyanın lider dijital yayın platformu olan Netflix, zaman zaman yaptığı siyasi hatalarla dikkat çekiyor. Dünyaca ünlü dijital platform son olarak Türkiye ile ilgili skandal bir hataya imza attı. Daha önce de Türkiye’ye yönelik dezenformasyon içeriklerine yer veren ABD merkezli platformun bir dizide ülkemizin Kuzeydoğu Bölgesi’nde Ermenistan yazısına yer verdiği görüldü. 

Kuzeydoğu Bölgesi’nde Ermenistan yazısı görüldü

Bahsettiğimiz sürece dair son örneklerden biri Netflix'te 17 Kasım günü yayınlanmaya başlanan 'Pepsi, Where's My Jet' (Pepsi, Jetim Nerede) isimli mini dizide karşımıza çıkıyor. İlk bölümünün 20'nci dakikasında bir harita dikkati çekiyor. Bu haritada Türkiye'nin kuzeydoğu bölgesinin üstünde Ermenistan yazısı yer alıyor.

Netflix Ermenistan

Bölünmüş Türkiye haritası

Netflix'in Suriye'deki bir MOSSAD ajanını konu alan "The Spy" dizisinin dördüncü bölümünde yine Türkiye sınırları hatalı şekilde gösterilmişti. Söz konusu sahnede duvardaki haritada 'bölünmüş' bir Türkiye haritası dikkatlerden kaçmamıştı.

Netflix’in ilk hatası değil

Netflix'teki "İkinci Dünya Savaşı'nın En Önemli Olayları" adlı belgeselin beşinci bölümünde yine benzer bir görüntü vardı. Bir haritada Türkiye'nin kuzeydoğusuna yine Ermenistan yazılmıştı.

Çok sayıda örneğin ardından bu tür hataların sadece Türkiye için yaşandığını düşünmek pek de doğru olmaz. Vietnam'da yayınlanan "Pine Gap" isimli bir Netflix dizisinde de benzer sorunlar vardı. Dizinin bir bölümünde ekrana yansıyan Güney Çin Denizi haritasındaki sınırlar gerçeği yansıtmıyordu. Vietnam halkının tepkisinin ardından Vietnam Yayıncılık ve Elektronik Bilgi Dairesi'nden de açıklama gelmiş ve "Netflix'in ihlali Vietnam halkını kızdırdı ve üzdü. Bu, 12 ay içerisinde Netflix'in Vietnam'ın toprak bütünlüğünü tehdit eden üçüncü yapımı." bilgisi paylaşılmıştı.

6 bölümlük dizide yer alan harita büyük tepki çektiği için içerik platformu diziyi Vietnam'dan kaldırıldı.

Netflix Ermenistan-1

ABD’den tepki alan reklam filmi

Sınırları yanlış çizilen bir diğer ülke de ABD olmuştu. Bir içki şirketi reklam kampanyasında ABD'nin güney eyaletleri Meksika'nın parçası gibi gösterilmişti. Bu olay ABD halkı tarafından büyük tepkiyle karşılanmıştı. Reklamda kullanılan "Büyük Meksika" haritası yüzünden Amerikalılar boykot çağrısı bile yapmış ve hatayı yapan markanın ürününü kullanmayacağını söylemişti. (Kaynak: TRT Haber)

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal