Netenyahu'nun Yalnızca 1 Vekile İhtiyacı Var

Başbakan Binyamin Netanyahu, kendisini yeni hükümetin kurulması konusunda güçlü bir konuma getiren İsrail’in genel seçimlerini kazandığını iddia ediyor.

03.03.2020-09:24 - (Son Güncelleme: 03.03.2020-09:23) Netenyahu'nun Yalnızca 1 Vekile İhtiyacı Var

Sandık çıkış anketlerine göre, Netanyahu'nun sağcı Likud partisi 120 üyeli parlamentoya 36 ila 37 milletvekili gönderecek.

Bu Netenyahu'nun partisinin mecliste kazandığı en yüksel saldalye sayısı. Öyleki Netenyahu kendisini destekleyen kalabalığa bunun "dev" ve hayatının en büyük başarısı olduğunu söyledi.

Eski İsrail Genelkurmay Başkanı Benny Gantz liderliğindeki Mavi-Beyaz İttifakı ise 32 milletvekili çıkardı.

İsrail vatandaşı Filistinlileri temsil eden partilerin oluşturduğu Ortak Arap Listesi Bloku, geçen yıl 17 Eylül'de yapılan seçimlere oranla oylarını artırarak 14 milletvekilini meclise gönderdi.

Eski Savunma Bakanı Avigdor Liberman'ın İsrail Evimiz Partisi ise eylüldeki seçimlerde aldığı oy oranını korudu ve yine 8 milletvekili çıkardı.

SAĞ BLOK 60 MİLLETVEKİLİNDE KALDI

Netanyahu'nun partisi Likud önderliğindeki sağ blok, koalisyon hükümeti için gerekli 61 milletvekili sayısına ulaşamadı, fakat bu sayıya çok yaklaştı. Sandık çıkış anketlerine göre, 60 sandalyede kalan sağ blokun koalisyon kurabilmek için 1 milletvekiline ihtiyacı var.

Gantz liderliğindeki Mavi-Beyaz ve sol partilerin oluşturduğu blok ise mecliste 38 sandalye kazandı.

Sağ ve sol blokların gerekli sayıya ulaşamaması sebebiyle Liberman olası koalisyonda bir kez daha kilit role sahip oldu.

İsrail'de 17 Eylül 2019’a yapılan ikinci genel seçimlerde Gantz’ın başı çektiği Mavi-Beyaz İttifakı, az bir oy farkıyla yarışı önde bitirerek 33 sandalye kazanmış, onu Netanyahu’nun partisi Likud 32 milletvekiliyle izlemişti.

Sağ ve sol blok, koalisyon hükümetini kurmak için ihtiyaç duyulan milletvekili sayısına ulaşamamıştı.

Netanyahu ile Gantz arasındaki koalisyon görüşmelerinin başarısızlığa uğraması üzerine İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, hükümeti kurma görevini İsrail tarihinde ilk defa meclise vermişti.

Meclisin de kendisine tanınan süre içinde koalisyon hükümetini kuracak milletvekilinin kim olacağı konusunda anlaşamamasından ötürü 11 Aralık’ta ülkede bir yıl içinde üçüncü kez erken seçim kararı alınmıştı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal