Neler tüketilmeli? Nelerden kaçınılmalı? İşte Ramazan ayında mide hastalarının dikkat etmesi gereken Öneriler…

Ramazan ayı, manevi bir atmosferin yanı sıra oruç tutanlar için fiziksel bir deneyimi de beraberinde getirir. Ancak oruç tutan bazı kişiler, özellikle reflü veya gastrit gibi mide sorunlarına sahip olanlar, bu dönemde dikkatli olmalıdır. İşte Ramazan'da mide hastalarının dikkate alması gereken bazı öneriler…

09.03.2024-11:15 - (Son Güncelleme: 09.03.2024-11:15) Neler tüketilmeli? Nelerden kaçınılmalı? İşte Ramazan ayında mide hastalarının dikkat etmesi gereken Öneriler…

Ramazan Ayı, manevi anlam taşıyan bir ay olmasının yanı sıra, uzun süreli açlık süreciyle birlikte bazı Sağlık önlemlerini gerektirir, özellikle mide sorunlarına sahip olanlar için. Mide rahatsızlıkları, bu dönemde sağlıklı bir oruç tutmayı zorlaştırabilir ve bazı sorunlara yol açabilir. Uzmanlar, mide hastalarının, özellikle reflü ve gastriti olanların, bu dönemde dikkatli olmalarını önermektedir. Uzun süreli açlık, mide asidinin artmasına neden olabilir ve bu da mide rahatsızlıklarını şiddetlendirebilir. Ancak mide hastalıkları, oruç tutmanın önünde bir engel değildir. Uzmanlar, oruç tutan mide hastalarının beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini vurguluyor. Hafif, sindirimi kolay ve dengeli besinler tercih edilmeli, asidik ve yağlı gıdalardan kaçınılmalıdır. Oruç süresince su tüketimi de önemlidir; ancak su içimi yavaş ve düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Ayrıca, iftar ve sahurda hafif ve sağlıklı besinlerin tercih edilmesi, mide sağlığını korumak adına önemlidir. Mide sorunlarına sahip olanlar, oruç tutup tutamayacakları konusunda doktorlarına danışmalı ve doktor önerilerine göre hareket etmelidirler. Bu sayede, mide sağlığını koruyarak sağlıklı bir Ramazan ayı geçirilebilir.

Gastroenteroloji uzmanından mide rahatsızlıklarına karşı önemli açıklamalar

Medipol Mega Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, Ramazan ayında oruç tutarken mide rahatsızlığına sahip olanların dikkat etmeleri gereken konular hakkında açıklamalarda bulundu. Göral'a göre, mide rahatsızlığı bulunan kişiler, oruç tutarken bazı önlemler alarak sağlıklarını koruyabilirler.

Prof. Dr. Vedat Göral, mide rahatsızlıklarına sahip olanların oruç tutarken dikkat etmeleri gereken önemli noktalardan birinin, iftar ve sahurda dengeli bir beslenme olduğunu belirtiyor. Ayrıca, özellikle asidik ve yağlı gıdalardan kaçınılması gerektiğini ve hafif, sindirimi kolay besinlerin tercih edilmesinin önemli olduğunu vurguluyor.

Mide rahatsızlığı olan kişilerin oruç tutup tutamayacakları konusunda doktorlarına danışmalarını öneren Göral, bu sayede kişinin sağlık durumuna uygun bir oruç programı oluşturabileceğini belirtiyor. Ayrıca, su tüketimi konusunda da dikkatli olunması gerektiğini ifade ediyor ve su içiminin yavaş, düzenli bir şekilde yapılması gerektiğini söylüyor.

Sonuç olarak, mide rahatsızlığına sahip olanların Ramazan ayında oruç tutmalarının mümkün olduğunu ancak bu süreçte sağlıklı beslenmeye ve doktor önerilerine dikkat etmeleri gerektiğini belirten Prof. Dr. Vedat Göral, bu sayede kişilerin mide sağlıklarını koruyabileceklerini ifade ediyor.


Ramazan ayında mide hastaları oruç tutabilir mi?

- Ciddi düzeydeki mide hastalıkları oruca engel değildir.

- Mide uzun süre aç kaldığından asit oranı artar. Bunun için sahurda ceviz, badem yumurta tüketmekte fayda var.

- İftarda ise tam tahıllı ekmek tüketilmesi gerekir. Ayrıca iftar ve sahur arası elma suyu tüketmek mide yanmasını önler.

- Limonlu çay ve şekersiz Türk kahvesi de mide hastalıklarına iyi gelir.

- Su tüketimi vücut sağlığında en fazla mide ve bağırsaklara fayda sağlar.

- Gün boyu besin ve sıvı almayan midenin akşam ihtiyacı olan mineral ve vitamini depolaması için bol bol bal ve yoğurt önerilir.


Mide hastaları Ramazan ayında ne yapmalı?

- İftarda çorba ile orucu açarak öncelikle yemek borusu ve mideyi rahatlatmakta fayda var. Daha sonra su içip biraz hareket edilmesi gerekir. Ortalama 10 dakika sonra ana yemeğe geçmeli ancak bununda yağ oranının az olması lazım.

- Hafif bir iftar sofrası kurulması şarttır. Yemekten sonra soda, Türk kahvesi ya da limonlu çay tüketilebilir.

- Gaz sıkışması ya da mide kasılmasının yaşanmaması için yemeği yavaş yavaş yemek gerekir. 

- Çok baharatlı yemekler tercih edilmemeli.

- Ağır tatlılar yerine elma, armut, kivi ve muz tüketilmesinde fayda var.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal