Necmettin Erbakan Vefatının 8. Yılında Dualarla Anılıyor - Necmettin Erbakan Kimdir?

Yaşamı boyunca davası ve inancı uğruna mücadele eden ve 27 Şubat 2011 tarihinde hayatını kaybeden Milli Görüş Hareketi'nin önderi, 54. Hükümetin Başbakan'ı Merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan ölüm yıl dönümünün 8'inci yılında dualar eşliğinde anılıyor.

27.02.2019-12:46 - (Son Güncelleme: 27.02.2019-13:18)

Yaşamı boyunca davası ve inancı uğruna mücadele eden ve 27 Şubat 2011 tarihinde hayatını kaybeden Milli Görüş Hareketi'nin önderi, 54. Hükümetin Başbakan'ı Merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan ölüm yıl dönümünün 8'inci yılında dualar eşliğinde anılıyor.

Milli Görüş hareketinin kurucu önderi ve Türk siyasetinin hocası kabul edilen Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın 'Yaşanabilir bir Türkiye', 'Yeniden büyük Türkiye' ve 'Yeni bir dünya' fikirleriyle Türk siyasetine yeni bir boyut kazandıran Erbakan, siyasi hayatı süresince Türkiye liderliğinde adil bir dünyanın kurulacağına inandı.

SİNOP’TA DOĞDU

Türk siyasetine ideolojisi ve farklı yaklaşımıyla yeni bir boyut kazandıran Necmettin Erbakan, 29 Ekim 1926 tarihinde Sinop'ta dünyaya geldi. Babasının Ağır Ceza Reisi olması nedeniyle çocukluğunu farklı şehirlerde yaşayan Erbakan, Kayseri Cumhuriyet İlkokulunda başladığı ilkokul eğitimini Trabzon’da bitirdi.

1943 senesinde birincilikle mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi’nden sonra sınavsız geçiş hakkı olmasına karşın İstanbul Teknik Üniversitesi’ne sınavla giriş yaptı.

Erbakan, 1948'de bitirdiği aynı üniversitenin Makine Fakültesi Motorlar Kürsüsü’nde asistan olarak çalışmaya başladı.

Erbakan'ın hayatındaki dönüm noktalarından biri 1951 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nce Almanya bulunan Aachen Teknik Üniversitesine ilmi araştırmalar yapmak için gönderilmesi oldu.

Alman ordusu için araştırmalar yürüten DVL Araştırma Merkezinde biri doktora olmak üzere üç tez yazan Türk mühendis Erbakan, bu tezleri sayesindeAlman ekonomi bakanlığının takdirlerini topladı.

TÜRKİYE’DE AĞIR SANAYİ’Yİ BAŞLATTI

Türkiye'de başlattığı ağır sanayi hareketlerini Almanya'da kaldığı süre boyunca tecrübe eden Erbakan, bunu da Milli Görüş'ün önemli amaçlarından biri olarak gördü.

Erbakan, o dönemlerde gerçekleştirilen otomobil kongresinde "Şeftaliden başka bir şey üretemeyiz" fikrindekilere karşın, arkadaşlarıyla 1956 senesinnde Gümüş Motor Fabrikasını kurdu. Avrupa standartlarının da altında, saatte 5,5 litre motorin harcayan Gümüş Motor'u bir kaç fedakar insanla beraber üretti. Bugün Pancar Motor adıyla çalışmaya devam eden fabrika, Mart 1960 senesinde seri üretim yapmaya başladı.

Odalar Birliği Sanayi Dairesi Başkanlığı görevini devralmasından sonra Genel Sekreter olan Erbakan, önce Odalar Birliği İdare Heyeti Üyesi, bir sene sonra da Odalar Birliği Başkanı oldu.

Erbakan o zamanlar tanıştığı Nermin Erbakan ile dünya evine girdi. Nermin ve Necmettin Erbakan çiftinin Zeynep, Elif ve Muhammed Fatih adında 3 çocukları oldu.

KONYA’DAN BAĞIMSIZ MİLLETVEKİLİ OLDU

12 Ekim 1969 tarihindeki milletvekili seçiminde Adalet Partisinden (AP) milletvekili olmaya niyet etti fakat bu isteği kabul edilmedi.

Erbakan, hoşgörü ve sevgi gördüğü Konya'dan, bağımsız aday olarak seçime katıldı ve üç milletvekili seçilebilecek oyu alarak Meclis’e girdi.

Erbakan, Konya'daki milletvekilliği çalışmaları esnasında kendisine söylenen, "İyi de bir çiçekle bahar olmaz ki" sözüne karşılık , "Evet, bir çiçekle bahar olmaz ama her bahar bir çiçekle başlar" sözlerini aktarmıştı.

MİLLİ NİZAM PARTİSİNİ KURDU

Konya Milletvekili Erbakan, üzerinden çok zaman geçmeden, 24 Ocak 1970 tarihinde, 17 arkadaşıyla bir araya gelerek Milli Görüş hareketinin öncüsü olacak ilk parti olan Milli Nizam Partisi’ni kurdu.

Parti kurulduğunda ilk üyenin kim olacağı noktasında karar vermek amacıyla yönetim toplandı, Erbakan'ın ilk üye olması talep edildi. Erbakan ise bu teklife tebessüm edip arkadaşlarına baktı ve, "Ecdadımız Anadolu'ya, Malazgirt Meydan Muharebesiyle Muş/Malazgirt'ten girmişti. O ilimizdeki bir caminin imamı bizim birinci kurucu üyemiz olacak." dedi.

Genel Başkan Erbakan, partisinin kuruluşunun ardından kapitalizm ve batıcılık karşıtı bir politika izledi.

Milli Görüş hareketi önderi Erbakan, bugün dahi kılavuzluk yaptığı "Önce ahlak ve maneviyat" fikrini de bu partide yürüttüğü çalışmalarla gençlere ve partililere kazandırmaya çalıştı.

Ayrıca Erbakan'ın bu dönemki konuşmalarında, halkı Ayasofya'da namaz kılmaya davet etmesi, ilk kurduğu partisinin kapatılması kararına da girmişti.

SİYASETİ DİKKAT ÇEKTİ

Erbakan ve arkadaşlarının siyaset tarzı bir çok tarafın ilgisini topladı.

12 Mart Muhtırası'ndan sonra Nisan ayında "laikliğe karşı çalışmalar yaptığı" iddiasıyla Milli Nizam Partisi’ne kilit vuruldu.

Partisinin kapatılmasından sonra Erbakan, arkadaşlarıyla 11 Ekim 1972 tarihinde Milli Selamet Partisini (MSP) kurdu. Parti, 1973'teki seçimde 48 milletvekilliği ve 3 senatörlük kazanarak 51 parlamenter birlikte Meclise girdi.

’’MÜCAHİT ERBAKAN’’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Bülent Ecevit ile görüşmelerinden sonra CHP-MSP koalisyon hükümeti kuruldu. Erbakan, bu hükümette Başbakan Yardımcısı olarak çalıştı.

O dönem Kıbrıs meselesi patlak verdi ve ülkedeki sorunlardan çok adada yaşanan gelişmeler hakkında strateji üretilmeye çalışıldı.

Ada'ya 20 Temmuz 1974'te gerçekleştirilen barış harekatını güçlü bir şekilde destekleyen Erbakan'ın ismi bu dönemde "Mücahit" sıfatıyla beraber kullanılmaya başlandı.

Mücahit Erbakan'ın önderliğindeki parti, o senelerde kurulan yeni hükümetlerde ortak olarak 4 yıl boyunca hükümet ortaklığı yaptı.

CEZAEVİ DÖNEMİ

Milli Selamet Partisi tarafından 6 Eylül 1980 tarihinde Konya'da gerçekleştirilen Kudüs Mitingi bir çok insan tarafından desteklenirken, bu miting partinin kapatılma nedenlerinden biri olarak öne sürüldü.

Erbakan'ın bu süre boyunca verdiği mücadele "dava" olarak nitelendirildi. Erbakan'ın "dava" için yetiştirdiği gençler, yeni Türkiye inşasında onun fikirlerini benimsedi.

Darbenin ardından İzmir'de uzun süre gözaltında tutulan Erbakan çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı ve 9 ay cezaevinde kaldı.

Erbakan cezaevinden çıktıktan sonra kaldığı yerden devam etti ve yeni parti kurmak amacıyla çalışmalar başlattı.

REFAH PARTİSİ SANDIKTA BİRİNCİ OLDU

Necmettin Erbakan, 20 Ekim 1991 yılında düzenlenen seçimlerde Konya'da tekrardan milletvekili seçildi.

Parti, 1995'teki genel seçimlerde yüzde 21,7 oy alarak sandıktan birinci çıktı. Erbakan, Meclise Konya milletvekili olarak girdi.

Cumhurbaşkanlığı görevindeki Süleyman Demirel, hükümeti kurma yetkisini Refah Partisi’ne vermedi. Kurulan DYP-ANAP hükümeti sadece 3 ay sürdü.

BAŞBAKANLIK YAPTI

Hükümet kurma yetkisini Cumhurbaşkanı Demirel'den devralan Erbakan, Tansu Çiller'in Genel Başkanlığı'nı yaptığı Doğru Yol Partisi ile 54. Hükümeti kurarak 28 Haziran 1996 tarihinde başbakanlık görevine geldi.

Başbakan Erbakan, dış politikada G-7'lere karşı gelişmekte olan Müslüman ülkeleri bir araya toplamak amacıyla D-8'leri kurdu.

FAZİLET PARTİSİNİ KURULDU

Refah Partisinin kapatılmasını beklemeyen partililer, 17 Aralık 1997’de Milli Görüş hareketinin dördüncü partisi olan Fazilet Partisini kurdu. Genel başkanlık görevine Recai Kutan getirildi. 14 Mayıs 2000'deki Fazilet Partisinin kongresi, gelenekçi ve yenilikçi şeklinde nitelendirilen parti içi grupların rekabetine sahne oldu.

Sabih Kanadoğlu'nun öne sürdüğü delillerle Fazilet Partisi 22 Haziran 2001 tarihinde kapatıldı.

Erbakan, Refah ve Fazilet partilerinin kapatılmasıyla , "Atımızı alan yolumuzu da almadı ya" sözünü kullandı. Bunun üzerine bir ay sonra partililer Milli Görüş'ün beşinci partisi olan Saadet Partisini kurdu.

Kamuoyunda "kayıp trilyon davası" olarak adlandırılan Refah Partisinin mali hesaplarına yönelik açılan davada kendisine verilen hapis cezasından sebep 30 Ocak 2004'te Saadet Partisi Genel Başkanlığı ve üyeliğini bırakmak durumunda kaldı.

Erbakan'ın, sağlık problemleri nedeniyle cezanın infazı ertelendi. Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, Erbakan'ın 2 yıl 4 aylık hapis cezasını tekrardan yargılamasında sonuçta bir değişiklik olmadı fakat cezasını konutunda çekmesi kararı verildi.

Milli Görüş önderi Necmettin Erbakan'ın "sürekli hastalık" sebebiyle aldığı ev hapsi cezası 19 Ağustos 2008'de sonlandırıldı.

CENAZESİNE MİLYONLAR KATILDI

17 Ekim 2010'da düzenlenen Saadet Partisi Olağanüstü Büyük Kongresinde tekrardan genel başkan olan Erbakan, 28 Şubat post-modern darbenin yıldönümü başında kalp ve çoklu organ yetmezliğinden dolayı 27 Şubat 2011 tarihinde vefat etti.

Erbakan, 1 Mart 2011'de vasiyetinde belirtildiği gibi devlet töreniyle değil, İstanbul Fatih Camisi'nde gerçekleştirilen cenaze töreninden sonra milyonlar tarafından son yolculuğuna uğurlandı.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal