NASA'nın yeni yürüttüğü araştırma , Ay'ın yörüngesinde yaşanacak 'yalpalanma' ve bu yalpalanmanın Dünya'ya etkisinin nasıl olacağı ile ilgili. Bu araştırma sonucunda NASA, 2030 yılında bu yalpalanma sonucu rahatsız edici ve yıkıcı seller yaşanabileceği, gelgitlerin ve su seviyelerinin yükseleceğini ortaya koydu. Bu sellerin sokakları, evleri sular altında bırakarak günlük yaşamı etkileyeceği düşünülüyor.
Özellikle bugünlerde Karadeniz'in bir çok ilinde yaşadığımız korkunç sel felaketleri birçok vatandaşın hayatını kaybetmesine ve kaybolmasına sebep oldu. Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde meydana gelen sel felaketinde 24 kişi hayatını kaybetti ve 300'ü aşkın kaybın olduğu bildirildi. Sinop'ta da 2 kişinin hayatını kaybettiği yayınlandı. NASA ise yayınladığı son araştırma ile bu sel felaketlerinin artacağını, 2030'da Dünyanın zor günler yaşayacağını söyledi.
NASA'nın araştırması 21 Haziran'da Nature Climate Change isimli bilimsel dergide yayınlandı. Bu dergide yayınlanan araştırma, 2030'ların ortalarında bu sellerin daha sık ve düzensiz hala geleceğini gösterdi. Bu araştırmaya göre ABD'nin kıyı şeridinin büyük bir kısmında meydana gelen yüksek gelgitler en az 10 yıl boyunca 4 kat artış gösterecek. NASA yöneticisi Bill Nelson, deniz seviyesine yakın alçak alanların daha fazla risk altında olduğunu ama durumun daha da kötüleşeceğini vurguladı.
Ayrıca bu taşkınlar yıl içinde eşit bir şekilde meydana gelmeyecek ve sadece bir kaç aya yoğunlaşacağı da araştırmanın sonuçları arasında. Nelson; 'Ay'ın kütle çekim kuvveti, yükselen deniz seviyeleri ve iklim değişikliğinin birleşiminin, hem ABD'deki hem de dünyadaki kıyı taşkınlarını şiddetlendirmeye devam edeceğini vurguladı.
Bu araştırmanın başyazarı ve Hawaii Üniversitesi'nde yardımcı Doçent olan Phil Thompson, Ay'ın Dünya'daki selleri nasıl etkileyeceğini de açıkladı. Thompson bu yalpalamaların hep yaşandığını ama Dünya'daki iklim değişikliği ve aşırı ısınma ile yükselen deniz seviyelerinin bu olayı giderek daha da tehlikeli hale getirdiğini aktardı. Aslında hep bunun yaşandığını aktaran bilim insanı, gelgitlerin şiddetlenmesinin 2030'ların ortalarında olacağını ve iklim değişikliği sebebi ile ağır senaryoların bizi beklediğini kaydetti.
Thompson ve ekibine göre bu yüksek seviyeli gelgitler, 2030'larda deniz seviyelerinin küresel çapta yükselmesi nedeniyle yıkıcı bir hale gelecek. Thompson, "Ayda 10-15 kez sel basan bir otopark, sular altında çalışmaya devam edemez. İnsanlar işe gidemedikleri için işlerini kaybeder. Lağım çukurları sızar ve bir halk sağlığı sorunu haline gelir." ifadelerini kullandı.
NASA'nın ayın yalpalanmasının Dünya'ya etkilerinin ne olacağına dair araştırması sonuçlandı ve bilimsel dergide yayınlandı.
Bu araştırmaya göre dünyayı 2030'da sel felaketleri bekliyor. NASA Başkanı Bill Nelson'ın da açıklamalarına göre bu seller yıkıcı olacak.
Araştırmanın baş yazarı Thompson da iklim değişikliği ve yüksek sıcaklık artışları bu yalpalanmanın dünyaya etkilerini attıracağını vurguladı. Bu sellerin büyük yıkımlara sebep olacağını, deniz seviyesinden alçak olan yerlerin büyük sıkıntılar yaşayacağını söyledi. Thompson, bunun bir halk sağlığı sorunu yaratacağını da ifade etti.
Bu araştırma ve bilim insanlarının söylemleri dikkate alındığında, 2030 yılının dünya için pek kolay geçmeyeceği anlaşılıyor.