Nafaka nedir, kimler nafaka alabilir? Nafaka alma süresi ve şartları

Evlenmeler kadar boşanmaların da arttığı şu günlerde nafakaya dair yapılan araştırmalar artmış durumda. Peki, nafaka nedir, kimler alabilir? Nafaka alma şartları nelerdir? İşte detaylar...

12.06.2022-10:01 - (Son Güncelleme: 12.06.2022-10:01) Nafaka nedir, kimler nafaka alabilir? Nafaka alma süresi ve şartları

Nafaka, boşanan çiftlerden ihtiyaç sahibi olan tarafın geçimini sağlayabilmesi için mahkeme kararıyla bağlanan aylıktır. Peki, kimler nafaka alabilir? Nafaka alma şartları nelerdir? Yanıtı haberimizin devamında...

Nafaka nedir?

Nafaka, bir kişinin bakmak ve geçindirmekle yükümlü olduğu kişi veya kişilere mahkemenin onayıyla bağlanan aylık ücret demektir. Yani boşanmanın ardından erkeğin eski eşi geçimini sağlasın diye verdiği aylık paradır. Ancak nafaka yalnızca boşanma sonrasında verilmemektedir. Gerekli durumlarda boşanma davası devam ederken de nafaka bağlanabiliyor.

Nafaka türleri nelerdir?

4721 sayılı Türk Medeni Kanununa göre üç farklı nafaka türü vardır. Bunlar şu şekildedir:

- Tedbir Nafakası: Bu nafaka türü boşanma süreci devam ederken verilen bir türdür. Nafakaya ihtiyacı olan tarafın varsa çocukları da hesaba katılarak nafaka ücreti belirlenmektedir.

- İştirak Nafakası: Bu nafaka yalnızca çocuğu olan ve boşanmış olan çiftlerde uygulanmaktadır. Yani, çocukların masraf ve bakımları için uygulanan nafaka türüdür.

- Fakir (Yoksulluk) Nafakası: Bu nafaka boşanma davası bittikten sonra verilen nafakadır. Davanın sonucuna göre karşı tarafa göre daha az kusurlu ya da maddi olarak daha kötü durumda olan tarafa mahkeme tarafından bağlanmaktadır.

 nafaka nedir

Kimler nafaka alabilir?

Boşanma sürecinde ya da boşanmanın gerçekleşmesinden sonra nafaka talep eden kişilerde aranan şartlar şunlardır:

- Düşük maddi gelire sahip olmak ya da hiç gelir sahibi olmamak,

- Asgari maaşla çalışmak,

- Düzenli gelire sahip olmadan geçici olarak çalışan kişiler yoksulluk nafakası alabiliyorlar.

Kimler nafaka alamaz?

Nafaka alamayacak kişiler kanunda şu şekilde belirtilmiştir:

- Düzenli geliri olanlar,

- Geçinmek için yeterli geliri olan ve devletten destek alanlar,

- Meslek sahipleri,

- Memurlar,

- Kumar bağımlıları,

- Eşit gelire sahip eşler,

- Banka hesabında yatırımı olanlar,

- Kadın zengin fakat erkeğin maddi durumu iyi değilse nafaka bağlanmaz.

Yukarıda belirttiğimiz durumda olanlar nafaka talep edememektedir. Ancak, nafaka için gerekli şartları taşıyan herkese mahkeme tarafından nafaka bağlanmaktadır.

Esmagül Koçak
esmagulk@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal