Naci Görür’den yeni İstanbul uyarısı: ‘Üç ilçeye hiç acımadan kepçeyi vurun’

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul’un Güngören, Bahçelievler ve Bağcılar ilçelerine uyarılarda bulundu. Görür, “İlçe belediye başkanları, yapı stokunun depreme dirençli olmayan kısımlarında binaları yıkmalı” diye konuştu.

25.05.2024-11:07 - (Son Güncelleme: 25.05.2024-17:20) Naci Görür’den yeni İstanbul uyarısı: ‘Üç ilçeye hiç acımadan kepçeyi vurun’

Marmara depremi ile ilgili sürekli uyarılarda bulunan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul’un Güngören, Bahçelievler ve Bağcılar ilçelerinin adeta betona gömüldüğünü ve bu ilçelerdeki belediye başkanlarının ivedilikle harekete geçmesi gerektiğini söyledi. 

‘Üç ilçeye hiç acımadan kepçeyi vurun’

Akşam'da yer verilen habere göre; açık ve yeşil alanların eksik olduğu bir yerleşim yerini değerlendiren Yer Bilimci ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, "Bir şehir veya ilçede bina yoğunluğu ne kadar artarsa, yıkım riski ve dolayısıyla ölüm ve maddi zarar olasılığı o kadar yüksek olur" dedi.

Naci Görür’den yeni İstanbul uyarısı: ‘Üç ilçeye hiç acımadan kepçeyi vurun’

Görür, bu tür bir planlamanın hatalı olduğunu belirterek, "Eğer şimdi ne yapılması gerektiğini düşünüyorsanız, ilgili belediye başkanı ve yetkililer, insanların güvenliği için öncelikle yapı stokunu depreme dayanıklı olup olmadığını araştırmalıdır. Bu araştırma sırasında depreme dayanıklı olmayan binalar tespit edilirse, ya güçlendirilmeli ya da yıkılmalıdır" şeklinde konuştu.

"Buna karar verdikten sonra yapılacak olan iş, insanları ölüme terk etmek yerine, riskli binaları acımasızca yıkmaktır" diyen Görür, bu tür bir planlamaya uygun bir yasanın çıkarılması gerektiğini vurguladı. Görür, sözlerine şöyle devam etti: "Yıkılan alanı sadece yeni binalarla doldurmak yanlış olur. Kentsel dönüşüm, sadece binaları yenilemek değil, alanı planlamaktır. Dönüşüm sürecinde, 10 bin ev inşa ediyorsanız, kentin içindeki 10 bin riskli evi de yıkmalısınız. Bu alanı açmalı, yeşil alanlara ve parklara dönüştürmelisiniz. Ve bu dönüşümle birlikte ortaya çıkacak insanların dağılımını planlamalısınız."

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal