Naci Görür o ili Kahramanmaraş ve Hatay gibi uyarıyorum dedi: O bölgeyi depreme hazırlayın

Türkiye'nin en önemli deprem uzmanlarından Prof. Dr. Naci Görür, Bursa'nın Gemlik ilçesi ile Tunceli için acil uyarı yaptı. Görür, Gemlik için "Orada insan yaşamaması lazım" derken Tunceli için ise "Hatay ve Kahramanmaraş gibi uyarıyorum" dedi. İşte detaylar...

20.12.2023-13:32 - (Son Güncelleme: 20.12.2023-17:55) Naci Görür o ili Kahramanmaraş ve Hatay gibi uyarıyorum dedi: O bölgeyi depreme hazırlayın

TV100’de yayınlanan programda Candaş Tolga Işık’ın konuğu olan Prof. Dr. Naci Görür, gelecek depremlerle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Görür, Türkiye'deki Deprem riskine ilişkin iki bölgeyi özellikle uyardı. 

“Orada yaşayan insanların olmaması lazım”

Candaş Tolga Işık, "Fay hattının üzerinde yaşayan 18 il var Türkiye'de ve aktif fay hatları bunlar. Gemlik'in normal şartlarda orada bir şehrin olmaması lazım, bir yaşanan yerin, insanların yaşadığı bir yerin olmaması lazım... Ben size şeyi anlatmaya çalıştım; sağlam bina falan... Dediniz ki; sus, sus dediniz yani fay hattı var baya bildiğiniz fay hattının üzerinde şehir var Türkiye'de, adı da Gemlik dediniz." deyince Naci Görür "Ve üstelik de bakın orayı hükümetimiz bunu öngörmüş, galiba bir yasa da çıkartmışlar, Gemlik'i taşımaya karar vermişler" dedi. Işık "Ne Zaman oluyor bu?" diye sorunca Görür, "Birkaç sene önce. Fakat sonra siyasi bir takım şeyler çalışmış, yine o işten vazgeçmiş durmuşlar" dedi. 

“Gemlik mutlaka taşınmalıdır”

Prof Dr. Naci Görür Gemlik için sözlerinin devamında; "Gemlik muhakkak taşınmalıdır. Gemlik bakın hem fayın üzerinde, yani Geyve-İznik-Gemlik, gelen kuzey anadolu fayının güney kolu üzerinde tam oturuyor ve oturduğu yer de kumul kumul. Alüvyal dolgu, deniz kumuyla dolu. Yani kurtulma şansı yok. Belki orada böyle tek katlı, çok zayıf evler olsaydı hadi bir bakıma. Gemlik güney kolun deprem üretmesi halinde hiç kalmaz. Yani orası bir şekilde biter. Onun için onu bu Armutlu yarımadasına veya güneyine o yüksek yerlere, sağlam yerlere burayı taşımak lazım. Hükümetin burayı tahliye etme kararı doğrudur, kim bunu engellediyse yanlış yapmıştır" şeklinde konuştu.

“Hatay ve Kahramanmaraş gibi uyarıyorum”

Prof. Dr. Naci Görür, Tunceli'ye de dikkat çekti ve Gümüşhane depremleriyle ilgili açıklama yaptı. Görür "Büyük bir ihtimalle, o bölgede bir fay var, Dumanlı fayı zonunda. O fay tam Erzincan’ın biraz batısında Kuzey Anadolu fayına birleşir. Hemen Erzincan ile Bingöl arasında Yedisu fayı vardır. Yani bu deprem olan faya görece olarak yakın. O Yedisu fayı en son depremi 1784’te üretmiştir ve deprem tekerrür periyodu da dolmuştur." Sözlerinin devamında Işık "Ne kadarlık bir depremden bahsediyorsunuz?" deyince Görür, "7’nin üzerinde bir depremle. Ve onun için ki ben birkaç gün önce söyledim, 'Tunceli’ye dikkat edin, Tunceli’yi depreme hazırlayın, Pülümür’ü depreme hazırlayın. Orada dikkatli olalım. Bunlar gerçekten tehdit altında.' Aynen Hatay'ı söylediğimiz gibi, Kahramanmaraş'ı söylediğimiz gibi, Elazığ'ı söylediğimiz gibi. Tunceli'ye sahip çıkın, Tunceli önemli. Çünkü tam riskin altında" ifadelerini kullandı.


Abdullah Şaşkın
abdullahsaskin@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal