Naci Görür kendisi hakkında iddia edilen maden raporuna ateş püskürdü!

Türkiye’de maden felaketleri hakkında tartışmalar bitmek bilmiyor. Bu sefer hedef tahtasına Jeolog ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür konuldu. Görür’ün 1999 yılında Ovacık'ta altın madenine onay veren TÜBİTAK raporunu Ecevit Hükümeti'nin isteğiyle hazırladıklarını belirterek, "Sırf ideolojik nedenlerle madencileri hain diye gösteriyorlar" diyerek konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu.

14.03.2024-16:08 - (Son Güncelleme: 14.03.2024-16:08) Naci Görür kendisi hakkında iddia edilen maden raporuna ateş püskürdü!

Maden çıkartmanın suç olarak kabul göründüğü yaygın bir düşünce, toplum nezdinde karşılık bulurken, maden kanuna ve kurala uygun olarak çıkartıldığı takdirde bir hizmet olduğu uzmanlar tarafından altı çizilmektedir. Jeolog ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 1999 yılında Eurogold’un Ovacık’da altın araması için hazırlanan "Ovacık Projesi Çevre Faaliyetleri İncelemesi ve Strateji Raporu"nda “TÜBİTAK Proje Yürütücüsü” olarak imzasının olmasıyla ilgili sosyal medya hesabı X üzerinde açıklama yaptı.

‘‘Madem temel bir bilimdir: Yeraltı servetlerimiz çok önemlidir!’’

Jeolog ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür konuldu. Görür’ün 1999 yılında Ovacık'ta altın madenine onay veren TÜBİTAK raporunu Ecevit Hükümeti'nin isteğiyle hazırladıklarını belirtti

Sosyal medya X hesabından paylaşımda bulunan Görür, şu ifadeleri kullandı: "Arkadaşlar, birçok kendini bilmez daha neyin ne olduğunu anlamadan dinlemeden 'mal bulmuş mağribi' gibi üzerine atlayarak beni suçlamaya başladılar. Mesele şu: Bundan 20-25 sene evvel, zamanın Ecevit Hükümeti TÜBİTAK’a bir görev veriyor. Görev de Bergama altın madeninin proje ve uygulama bakımından ulusal ve uluslararası standartlara uygun olup olmadığı ve yenilikçi teknolojiler içerip içermediği yönünden incelenmesi ve durumun bir raporla Başbakanlığa bildirilmesi. Görevin TÜBİTAK Başkanlığına tevdi edildiği sırada ben TÜBİTAK MAM’ın (Marmara Araştırma Merkezi) başkanıydım. Doğal olarak Türkiye’nin önde gelen bilim adamlarından bir ekip seçtik. Hatta deprem bilimcilerden idareden bağımsız iki araştırmacıyı da bu ekibe kattık. İkisi de ulusal ve uluslararası tanınır kişilerdi. Biri Prof. Dr. Aykut Barka, diğeri de Prof. Dr. Haluk Eyidoğan idi. Çalışma içinde meşhur Çevre Bilimci Prof. Dr. Derin Orhon ve konularında uzman başka hocalar da vardı. Ben de MAM Başkanı olarak koordinatör görevi gördüm. Çalışma bitince Ankara’ya gönderildi ve burada TÜBİTAK BİLİM KURULU tarafından onaylandı ve Başbakanlığa sunuldu. Proje ulusal ve uluslararası ölçütlere uygun bulunmuştu. Daha sonra Başbakanlık ne kararlar aldı onu bilmiyorum. Bugün bir takım kimseler (Hakaret etmek istemiyorum ) son derece saygısız ve terbiyesizce hakkımda yazıyorlar. Onları önemsemiyorum ama ( hepsini engelleddim) siz takipcilerime saygımdan ötürü bu açıklamayı yayınlıyorum. Bir konu daha var önemli. Arkadaşlar, maden ve madenci düşmanlığı yapıyorlar. Sırf ideolojik nedenlerle madencileri hain diye gösteriyorlar. Madencilik bir bilim dalıdır. Tarih boyunca çeşitli temel bilimler maden fakülteleri sayesinde gelişmiştir. İnsanlık madencilik sayesinde zenginleşmiş ve bugünlere gelmiştir. Yeraltı servetlerimiz çok önemlidir. Siz madenciliği kaide ve kurallarına göre yaparsanız gelişirsiniz. Bugünkü gibi abuk subuk uygulama ve işletme yaparsanız zarar verirsiniz. Bunu denetleyecek ve doğru iş yapılmasını isteyecek Devlettir. Eğer tüm madenciliğin zararlı olduğu düşünülüyorsa bütün yurtta madenciliği yasaklıyacaksınız. Maden fakültesinin Dekanlğını da yapmış biri olarak ben bunları söyleyebilirim sanıyorum, sevgiyle."

Peki Naci Görür neden bu açıklamayı yaptı? 

Jeolog ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür konuldu. Görür’ün 1999 yılında Ovacık'ta altın madenine onay veren TÜBİTAK raporunu Ecevit Hükümeti'nin isteğiyle hazırladıklarını belirtti

Yazar Serpil Yılmaz, 13 Mart tarihli yazısında şu ifadeleri kullanmıştı: "Amerikan- Türk ortaklı Anagold firmasının işlettiği ve 13 Şubat’ta Erzincan İliç Çöpler Altın Maden sahasında 9 işçinin canına malolan çevre felaketi, kamuoyunda günlerce tartışılırken gözardı edilen bir şey vardı: Deprem uzmanı olarak her kelimesine kulak kesildiğimiz, Türkiye Bilim Akademisi kurucusu, Yüksek Jeoloji Mühendisi Prof.Dr. Naci Görür’ün 'TÜBİTAK Proje Yürütücüsü' olarak altında imzası olan ve 1999 yılında 8 ayda hazırlanan 'Ovacık Projesi Çevre Faaliyetleri İncelemesi ve Strateji Raporu' Bu raporla Eurogold’un Ovacık’da altın aramakta kullanacağı üretim modeli 'Mümkün olan en iyi teknoloji' olarak tanımlanmış ve Türkiye’de 'sömürge madenciliği' bu tezlerin üzerine inşa edilmişti."

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal