Myanmar’da Darbe Sonrası Devlet İşleyişi Durma Noktasına Geldi

BM Elçisi, Myanmar’da 1 Şubat’ta gerçekleşen darbeye uluslararası toplu bir yanıt verilmediğini ve devlet işleyişinin durma noktasına geldiğini ifade etti.

01.05.2021-13:19 - (Son Güncelleme: 01.05.2021-13:19) Myanmar’da Darbe Sonrası Devlet İşleyişi Durma Noktasına Geldi

Myanmar’da 1 Şubat askeri darbesinin ardından, 6 Şubat’ta darbe karşıtı halk meydanlara inerek protestolara başladı.

Protestocular ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda yüzlerce sivil hayatını kaybetti.

ÜLKEDE ŞİDDET OLAYLARI GİDEREK ARTIYOR

Birleşmiş Milletler Myanmar Özel Elçisi Christine Schraner Burgener, Güvenlik Konseyi'ne yaptığı açıklamada, darbeye toplu bir uluslararası yanıt verilmemesi nedeniyle ülkede şiddetin tırmandığını, devlet işleyişinin durma noktasına geldiğini ifade etti.

Burgener, şu ifadeleri kullandı:

‘’NEDENSİZ GÖZALTILAR VE İŞKENCELER’’

‘‘Toplu bir uluslararası tepki olmadığı için şiddet olaylarında artış oldu. Protestolarda el yapımı patlayıcı cihazların kullanıldığı bildirildi.

Ordunun baskısının bir parçası olarak devam eden ölümcül güç kullanımına, nedensiz gözaltılar ve işkenceler devam ederken devletin genel işleyişi durma riski ilke karşı karşıya.’‘

ÖĞRENCİLERE SİLAH KULLANMA EĞİTİMİ VERİLİYOR

Ayrıca bölgeden, siviller ve çoğu kentsel kesimden olan öğrencilerin etnik silahlı örgütler tarafından nasıl silah kullanacakları konusunda eğitildiğine dair haberler geldiğini ifade etti.

DARBE KARŞITI PROTESTOLAR SÜRÜYOR

Burgener tarafından Güvenlik Konseyi'ne sunulan gözlemci raporlarında, Myanmar’da 1 Şubat’ta gerçekleştirilen askeri darbeden bu yana ülke genelinde demokrasi yanlısı protestolar devam ettiği bildirildi.

PROTESTOLARDA 759 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Ülke genelinde en az 759 kişinin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü ve darbeye karşı çıkan 3 bin 400'den fazla kişinin gözaltına alındığı kaydedildi.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal