Müzeyyen Senar

Cumhuriyet Divası olarak bilinen ve anılan Müzeyyen Senar, 16 Temmuz 1918 tarihinde dünyaya geldi. Bursa'nın Keles ilçesinde doğan Müzeyyen Senar, Türk Sanat Müziği dünyasında önemli yere sahiptir. Peki Müzeyyen Senar kimdir? Müzeyyen Senar evlilikleri neler, ne zaman öldü?

08.02.2021-14:47 - (Son Güncelleme: 08.02.2021-14:47) Müzeyyen Senar

Türk Sanat Müziği'nde önemli yere sahip olan Müzeyyen Senar'ın kim olduğu ve hakkındaki detaylar merak ediliyor. Çocukluğu Osmanlı'nın son, Türkiye Cumhuriyeti'nin ise ilk senelerine denk gelen sanatçı, geçim sıkıntılarından dolayı ailesiyle beraber İstanbul'a göç etti. Peki Müzeyyen Senar kimdir?

MÜZEYYEN SENAR KİMDİR?

Cumhuriyet Divası olarak anılan Türk Sanat Müziği (TSM) sanatçılarından Müzeyyen Senar, 16 Temmuzz 1918'de Bursa'nın Keles ilçesinde doğdu. Çocukluğu Osmanlı'nın son günlerine denk gelirken, Türkiye Cumhuriyeti'ninse ilk yıllarına denk geldi. 

Doğuştan gelen saf bir yeteneğe sahip olan Senar, 12 yaşındayken babasıyla yaşadığı evi terk ederek Üsküdar'daki annesinin yanına taşındı. 13 yaşındayken Üsküdar Musiki Cemiyeti'ne kaydoldu.

MÜZEYYEN SENAR KARİYERİ

Emin Ongan ve Necati Tokyay gibi isimlerden makam, nota ve usul dersleri aldı. 14 yaşında Hayriye Örs ve Kemal Niyazi Bey gibi isimlerden de ders alarak cemiyetin içine girmeye başladı. 

Yeteneğiyle dikkatleri üzerine çeken genç Senar, Selahattin Pınar, Yesari Asım Arsoy, Osman Nihat Akın ve Lemi Atlı gibi isimlerle tanıştı ve İstanbul Radyosu'na girdi. Profesyonel müzik kariyer böylece başladı.

Radyodaki programlarındaki sesiyle hem dinleyicilerin hem de gazinocuların ilgisini çekmeyi başaran Müzeyyen Senar, o yılların en ünlü gazinocularından İbrahim Dervişzade tarafından yıldızlar programına alındı. Fasıl ekibiyle değil; solo olarak sahneye çıkma şartı koşan Senar, solistlik kavramının da öncüsü olarak tarihe geçti.

Radyo yıllarında birçok kez Mustafa Kemal Atatürk'ün huzurunda sahne aldı ve onun davetlerine katıldı. İlk taş plağını da çok geçmeden çıkardı. 1941'de İstanbul Radyosu'ndan ayrıldı.

MÜZEYYEN SENAR EVLİLİKLERİ

Müzeyyen Senar, 1934'te Mahir Kürklü ile nişanlandı fakat evlilik gerçekleşemeden yollarını ayırdılar. 1935'de soyadını aldığı Ali Senar'la evlendi. 1943 yılında Ercüment Işıl'la, 1953 yılında da Tevfik Hamza'yla evlenerek toplamda üç evlilik gerçekleştirdi. İlk evliliğinden bir, ikinci evliliğinden ise iki çocuğu oldu.

MÜZEYYEN SENAR İLK YURTDIŞI KONSERİ

1947'de Paris'te verdiği konser ile Türkiye için bir ilki gerçekleştiren Senar, konser sonrası ülkeye döndüğünde adeta kahraman gibi karşılandı. Son konserini ise 5 Eylül 2006'da İstanbul'da bulunan Sepetçiler Kasrı'nda verdi. Hayatı boyunca 500 plak ve albüme imza atarak 1998'da Devlet Sanatçısı unvanı aldı.

MÜZEYYEN SENAR ÖLÜMÜ

26 Eylül 2006 yılında İzmir'de bulunan evinde fenalaşan Senar, tedavi altına alındı. Uzun süre fizik tedavi gördü. Doktorların tedavi olarak yapılabilecek başka bir şey kalmadığını söylemesi üzerine Bodrum'daki evine götürüldü. Senar, uzun bir dönem hastalıkla mücadele etti ve 8 Şubat 2015'te Ege Üniversitesi Hastanesi'nde vefat etti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal